Nyheter

Sprik om Venstre-valg

Før avgjørende fylkesmøter vil Abid Q. Raja presse Venstres regjeringsdebatt til å handle om «plan B»: Ap eller Frp. Partilederen frykter vingling.

For få uker siden var det heftig intern debatt i Venstre etter at partiprofil Raja i et notat ville åpne for å gå inn i regjering med Frp allerede nå.

I en kronikk i mandagens VG forklarer Raja at saken vel så mye handler om å være åpen for Venstres alternativer til førstevalget med Høyre og KrF. Poenget er å havne i regjering for å «få gjennomslag for mest mulig av vår politikk». Da må også Ap vurderes, mener Raja.

– Vi bør hverken ha allergi for Frp eller Ap, uttaler han.

Venstre-leder Trine Skei Grande advarer mot løsningen:

– Jeg har drevet så mange valgkamper for Venstre og vet at folk må vite hva de får, sier hun til Vårt Land.

LES OGSÅ: KrF-Hareide ber Høyre finne ny regjeringsmodell

Lekkasjer?

Sentrale Venstre-politikere har de siste årene nærmest tatt på seg munnkurv om samarbeidsspørsmålet. Men nå tikker klokka foran avgjørende fylkesårsmøter, og første helg i april fatter partiets landsmøte vedtak. Raja innbyr også folk utenfor partiet til denne debatten.

– Jeg håper også andre utenfra vil bidra, fordi vårt valg kan være med på å avgjøre retningen Norge tar etter høstens valg, skriver han i VG.

Med Rajas modell kan folk som stemmer Venstre altså få både førstealternativet sentrum-Høyre, samt sekundære løsninger både med Ap og Frp.

Ved tidligere valg har Venstre slitt med beskyldninger om uklarhet og kjempet mot sperregrensen.

– Er ikke dette da en oppskrift på velgerlekkasje, Raja?

– Nei, for dette alternativet innebærer at man stemmer på Venstres politikk og at vi gjør alt det vi kan for at velgerne skal få mest mulig igjen for den politikken man har stemt på. Derfor bør vi ikke ha allergi for noen alternativer, svarer Raja.

LES OGSÅ: KrF-vedtak med Frp-nei og mange åpne dører

Grande: Blågrønt

Venstre-leder Trine Skei Grande har i lang tid bare snakket om en blågrønn regjering – og at det handler om Høyre/KrF/Venstre.

– Nå må vi heller bruke kraft på det som vi virkelig ønsker oss. Vi bør ikke bruke kraft på å kritisere det vi ikke vil – og andre alternativer som vi ikke er en del av, sier hun til Vårt Land.

Grande sier at målet med vårens landsmøte må være fullt trykk på ønsket om en blågrønn regjering.

– Derfor bør vi nå bruke kraft på å forklare hva som er forskjellen på en blågrønn regjering kontra en mørkeblå. Vi må jobbe for å mobilisere de som stemte på oss sist. Da vil vi få et kjempebra valgresultat, sier Grande.

Med Ap – mot Sp

Raja mener interessen for også å drøfte «plan B» er økende i fylkeslagene, fordi frykten for Ap/Sp-regjering kan gi motsatt politikk av hva Venstre ønsker.

– Jeg vet at mange i partiet drøfter spørsmålet om det ikke er bedre at Venstre sammen med KrF samarbeider med Ap. Da kan Lofoten/Vesterålen-utbygging stoppes, samtidig unngår man Sps reversjon av reformene fra dagens samarbeid. Eksempelvis kommunereformen. Jeg har ikke konkludert vedrørende dette, men det er klart må vi drøfte dette også, sier Raja.

LES OGSÅ: – Rajas regjeringsdrøm redder ikke Venstre

Plan B

I stortingsgruppen og blant fylkeslederne skal det være unison oppslutning om Høyre/KrF/Venstre som førstealternativ.

Rogalands-representant Iselin Nybø deler ikke innspillet fra Raja. Men hun er opptatt at Venstre ikke inngår noen ny samarbeidsavtale etter valget.

– Selv om vi får seire, hefter vi for mye også for det negative en regjering gjør. Jeg tror heller ikke det å sitte sammen med Frp i en regjering er veien å gå.

Opplands-representant Ketil Kjenseth hilser imidlertid Rajas budskap velkommen og sier den er viktig for fylkeslagene i Venstre:

– For å få makt må partier være realitetsorientert. Derfor må man ha en plan B. Dersom sentrumspartiene ikke vil ha noe samarbeid med Frp, må man ha et annet forhold til Ap, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter