Nyheter

Sprik i bispeavstemning

Kirkerådet har fått en nøtt: Den lokale vinneren av bispevalget, Helge S. Gaard, er også den som kommer dårligst ut på nasjonalt plan.

Opptellingen av bispestemmer fra kirkelige råd og ansatte, samt proster og teologiprofessorer over hele landet, er nå ferdig. Konklusjonen er at Helge S. Gaard er den som er sterkest ­ønsket som ny biskop i Stavanger, mens Torstein Lalim og Sigrid Sigmundstad, den eneste kvinnen, er ute av diskusjonen.

Topp lokalt

Gaard, som er prost på Karmøy, får klart best oppslutning blant de lokale stemmeberettigede. Hele 51 menighetsråd har ham på førsteplass – det er 18 flere enn de andre fire til sammen. I tillegg har 17 menighetsråd ham på ­andreplass og 8 på tredjeplass.

Stemmene vektes (se faktaboks), noe som betyr at Gaard har fått 65 «poeng» fra grasrota. Det er klart bedre enn den nest mest ønskede blant menighetsrådene, Ivar Braut, som bare har fått 37 menighetsråds-poeng.

Karmøy-prosten har også klart best oppslutning fra prestene i bispedømmet (73 poeng) og andre kirkelige ansatte (36 poeng). Ivar Braut er også nummer to her med 56 prestepoeng og 26 poeng fra kirkelig ansatte.

Bunn nasjonalt

Blant de nasjonale stemmeberettigede (proster og teologiprofessorer) er bildet snudd på hodet. Her havner Gaard helt sist av de fem personene som Stavanger bispedømmeråd nominerte til bispestillingen. Han har bare fått 22 prostepoeng og 9 professorpoeng.

Det er langt bak den nasjonale «vinneren» Bård Mæland som fikk 44 poeng fra prostene og 21 poeng fra professorene. Mæland er den eneste av kandidatene som har en teologisk doktorgrad, og blant dagens biskoper er det ingen som har en slik kompetanse.

Disse kan bli biskop

1. Helge S. Gaard: 29,3

2. Bård Mæland: 23,1

3. Ivar Braut: 21,5

– Ikke uvanlig

At det er sprik mellom de lokale og nasjonale ønskene er ikke så uvanlig, mener tidligere kirkerådsleder Nils-Tore Andersen.

– På det lokale plan ønsker man en som kjenner bispedømmet og som har virket som prest der. På nasjonalt plan betyr fagkompetansen mer og man søker å få en bredde i bispekollegiet, sier Andersen som ledet Kirkerådet fra 2006-2010.

Han mener de tre gjenværende kandidatene er gode og vil ikke peke på hvem han mener bør få jobben – eller hva Kirkerådet skal vektlegge.

– Både de nasjonale og de lokale ønskene er velbegrunnede. Det er viktig med teologisk tyngde i bispekollegiet, samtidig er det bispedømmet som skal ha biskopen og jeg har stor forståelse for at de stemmer på en de kjenner godt i utgangspunktet, sier han.

Siden Kirkerådet overtok retten til å ansette biskoper, har de hver gang valgt kandidaten med størst lokal oppslutning: Stein Reinertsen (56) i Agder og Telemark 2013, Per Arne Dahl (66) i Tunsberg 2014, Olav Øygard (60) i Nord-Hålogaland 2014 og Ann-Helen Fjeldstad Jusnes (60) i Sør-Hålogaland 2016.

LES OGSÅ: Derfor var det bare én kvinne blant de nominerte

Siste ordet

Stavanger bispedømmeråd skal gi sin innstilling 4. november. Den blir først offentlig 8. november. Innen 16. november skal Den norske kirkes tolv biskoper uttale­ seg om hvem av de tre kandidatene de ønsker som kollega. Biskopene skal begrunne sine uttalelser.

Til slutt utnevner Kirkerådet den nye biskopen på sitt møte 8.-9. desember. Kirkerådet velger fritt mellom de tre gjenværende kandidatene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter