Kirke

Spøkelsesaktig Halloween i kirken

I Gamle Aker menighet i Oslo arrangerer de Halloween-fest for barna. – En fin anledning til å gjøre nærmiljøet kjent med kirken, mener både barne- og ungdomsarbeideren og kirkebyråden. For menighetsdiakonen var det derimot en blandet opplevelse.

Bilde 1 av 5

Pilegrimsprest Roger Jensen tok initiativet til halloween-feiringen i Gamle Aker kirke for tolv år siden. Han visste at fenomenet stammer fra førkristen tid, og at det i enkelte kulturer er knyttet til okkulte fenomener, noe som også er blitt fokusert på i den opprinnelig amerikanske kommersialiseringen av tradisjonen.

– Alt pratet om Halloween som et djevelsk fenomen er i stor grad et resultat av at det er blitt et kommersielt produkt. Jeg ser i stedet Halloween som en mulighet for kirken til å møte menneskers lengsel og undring, sier Roger Jensen.

– Det er også et fint alternativ til alt stash-et og godteriet, som er typisk for halloween, sier Kristian Hovland Aschim, som er barne- og ungdomsarbeider i Gamle Aker.

– At barna i lokalmiljøet kan feire det i kirken sin i stedet for å gå gatelangs i Oslo sentrum, tror jeg også mange foreldre er glade for.

Litt usikker

Torsdagens Halloween-feiring i Gamle Aker kirke startet med at den kunstneriske altmuligmannen Tobias Vik, ikledd et trollkostyme, hoppet og spratt rundt foran alteret, mens ungene hylte av begeistring.

– Det er åttende året jeg er her. Det er gøy å opptre i en kirke, det skjer ikke så ofte, fortalte Vik.

Mens det de første årene var foreldrene til barna i området som var arrangør, har det i senere år vært Gamle Aker menighet. Diakonen i Gamle Aker, Ragnhild Telhaug, var på halloween-feiringen for første gang.

– Jeg ble nok tatt litt på senga. Opplegget var fint, og det er helt klart et kirkelig nærvær for folk i lokalmiljøet. Troll er dessuten et folkelig tradisjon her i landet. Likevel er jeg usikker på om det er kirkens oppgave å trekke en slik type halloween-feiring inn i kirkehuset.

Telhaug synes imidlertid ikke det er betenkelig å forholde seg til døden i møte med barn.

– Barna gjør seg jo tidlig eksistensielle erfaringer, også i møte ned det onde i verden.

Kristian Hovland Aschim, som for anledningen var utkledd som en blodtørstig viking, sier det ikke er så rart det er delte meninger om et slik tiltak.

– De aller fleste synes dette er et flott tiltak. En god del vil nok gjennom dette også være positive til andre kirkelige invitasjoner, tror Aschim.

LES MER: Den norske kirke sliter med å sette pengene i sving

Positivt overrasket

Bjarte Nygaard var på plass i Gamle Aker kirke sammen med barna Samuel (3) og Daniel (7). Han mente dette var et flott halloween-alternativ til å følge ungene fra dør til dør i nabolaget.

– Jeg er ingen fast kirkegjenger. Det blir vel stort sett bare julaften og på denne halloween. Men en slik gammel kirke må vel være det kuleste stedet man kan ha en slik feiring.

Mannen som inviterte foreldre og barn inn i krypten i kirkens kjeller var Roger Jensen – pilegrimsprest med doktorgrad om Luther. Barna spurte og grov, de var nysgjerrige på hva slags sted dette egentlig var.

– Krypten et spennende sted. Barn er nysgjerrige, også når det gjelder alteret, kirkegården og de over hundre år gamle øl-hallene som ligger under jorda i enden av kirkegården, forteller Jensen.

LES MER: Kan hvem som helst gå til nattverd?

Senker tersklene

Bak en halloween-maske gjenkjenner vi byråd Rina Mariann Hansen (Ap), som i denne forbindelse er i Gamle Aker kirke som mor sammen med barna sine. I jobben sin er hun ansvarlig for Oslo kommunes tros- og livssynspolitikk.

– Når under 50 prosent av befolkningen er medlemmer av kirken, og kun 25 prosent døper barna sine, så synes jeg dette er et flott tilbud som er med på å senke tersklene til kirken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke