Nyheter

Splittelsen får konsekvenser for Erna

De økte spenningene på høyresiden har forsterket konfliktene i budsjettarbeidet og kan føre samarbeidspartiene ytterligere fra hverandre.

Det mener både Jan Arild Snoen i det liberalkonservative tidsskriftet Minerva og valgforsker Johannes Bergh.

– Det er i budsjettforhandlingene du nå ser utslaget av at spenningene på høyresiden har styrket seg, sier Snoen.

Han tror ikke spenningene er så store at de vil få utslag i noe nytt parti med det første. Men han ser at Frp har fått behov for å kjøre en tøffere linje.

Valgforsker Johannes Bergh tror den økte spenningen kan få konsekvenser for flere deler av samarbeidet i Erna Solbergs regjering.

– Kommer det en høyrepopulistisk bølge som Frp vil ri på, vil avstanden bare bli større. Både mellom sentrumspartiene og Høyre og mellom Høyre og Frp.

LES OGSÅ: Dette må vi gjøre for å unngå en norsk Trump

Mindretall hittil. Snoen er likevel nøye på at forskjellen mellom partiene på høyresiden i Norge ikke kan sammenlignes med splittelsen i Europa. Grunnen er at Frp ikke deler samme motstand mot fri, internasjonal handel som søsterpartier i Europa og at norske høyresidepartiene står mye nærmere hverandre.

– Frp har riktignok flagget at de er motstandere av EU, men det handler mer om generell selvråderettsargumentasjon.

– Kan det likevel nå ha kommet nye strømninger i partiet som Christian Tybring-Gjeddes kronikk i høst som ble tolket som et frontalangrep på handelsavtaler?

– Kanskje. Hvert fall mer artikulerte. Tybring-Gjedde er nok det beste eksempelet på en som overtar agendaen de har i Europa og går bort fra Frps tradisjon. Men det er foreløpig et mindretalls standpunkt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter