Nyheter

Splitt om kristne friskoler

Lokale KrF-ere ser bort fra partiprogrammet og stemmer mot opprettelse av kristne friskoler. – Dette er en vanskelig sak, innrømmer lokallagsleder.

– Jeg er KrF-er og for friskoler, men her har jeg et problem, sier Daniel Bakken, gruppeleder for Kristelig Folkeparti i Vennesla.

Oasen skole har søkt om å få opprette en kristen grunnskole i Vennesla i Vest-Agder. Akkurat nå er det åpent hva kommunestyret lander på, mye fordi KrF er delt om skolesøknaden.

– Jeg er veldig i tvil på grunn av den sårbare skolestrukturen i kommunen, selv om jeg heller mot ja, sier Bakken.

Nedleggelse

Hvis han ­ombestemmer seg, vil han få følge av minst to andre KrF-­representanter som stemte nei i levekårsutvalget før helgen. Kun­ tre KrF-stemmer kan være nok til å sikre flertall for et nei når saken skal opp i kommunestyret 18. mai.

– Jeg er stolt av fellesskolen. Jeg synes vi skal jobbe for en skole som passer for alle, heller enn å dele opp og bryte ut. Det er så verdifullt med sosialt fellesskap, sa Bakkens partikollega, Nils Olav Larsen, til Fædrelandsvennen som først omtalte saken.

Frykten hos nei-folket er at en friskole skal ta elever fra bygdeskolene i kommunen og gjøre at en eller flere av disse blir stengt. Nedleggelse har allerede vært diskutert for flere av skolene på grunn av lave elevtall.

– Vi har valgt å prioritere disse fordi de betyr så mye for grendene. Lokalsamfunnene vil bli sterkt preget dersom skolen forsvinner. Det er derfor jeg er i tvil, sier Bakken.

– Fradømt troen

Regionavisa Fædrelandsvennen kaller Vennesla for «KrF-bygda». I løpet av de siste 42 årene har partiet hatt ordføreren i 36 av dem. I kommunevalget i 2015 fikk KrF 29,6 prosent og ble største parti, noe de også ble de fire foregående kommunevalgene.

At det er nettopp KrF som kan stikke kjepper i hjulene for friskolen, har falt mange tungt for brystet.

– Det blir sett på som en gylden mulighet til å angripe KrF. De som har stemt nei har nærmest blitt fradømt troen sin av enkelte, sier ordfører Torhild Bransdal, også hun KrF.

Selv har hun landet på at hun vil stemme ja for friskolen, dog under tvil.

– Det er en veldig vanskelig sak på grunn av den sårbare ­skolestrukturen, men jeg lar foreldreretten veie tyngst, sier hun.

De resterende fire KrF-representantene sier til Vårt Land at de vil stemme for friskolen.

Ikke alene

Eksempelet fra Vennesla er ikke det eneste. I Gjesdal kommune, som også er en KrF-bastion, delte KrF-­gruppen seg på midten da kommunen sa nei til ny kristen, friskole i fjor sommer. Argumentene var de samme som i Vennesla: Frykten for nedleggelse av utkantskolene.

– Jeg valgte å vektlegge de lokale hensynene, men det er klart at dette er i konflikt med partiprogrammet, sier Kåre Gilje, en av de tre KrF-erne i Gjesdal som sa nei til skolen.

– Det er en fare for at friskolen kan gå utover skolen i bygda jeg bor i. Jeg ønsker at alle skal gå på den lokale skolen. Her har jeg andre meninger enn partiet, og får stå for det, sier Per Børge Steinskog, som også stemte nei.

Hverken Gilje eller Steinskog opplevde ufine angrep på grunn av sitt nei-standpunkt.

– Det var et stort engasjement hos dem som ønsker skolen, og den vekket følelser. Jeg fikk et par brev, men ingenting ufint, sier Gilje.

Kommunene har bare status som høringsinstans i spørsmålet om friskoler. Det er Utdanningsdirektoratet som godkjenner, noe de gjorde i Gjesdal, til tross for at kommunestyret landet på nei.

– Skuffet

Oasen skole har også søkt om å få opprette friskole i Flekkefjord. Utvalg for oppvekst og velferd skal behandle søknaden i dag og kommunestyret får den på bordet på torsdag. Rådmannens innstilling er negativ, blant annet på grunn av mulige nedleggelser av skoler, men i motsetning til i Vennesla og Gjesdal, står KrF-gruppen samlet: De sier velkommen til friskolen.

– De sentrale politikerne har satt standarden og åpner for friskoler. Det er ikke et problemfritt tema og friskoleetableringer kan medføre nedleggelser. Men det er en menneskerett for foreldre å velge utdanning for barna sine, og det veier opp for dette, sier Daniel Tønnessen.

Han er skuffet over partikollegaer i Vennesla som går imot friskoleetablering når KrF sentralt er så tydelige på at de ønsker friskoler.

– Negative lokalt

– Det er litt oppsiktsvekkende og overraskende at KrF-representanter ikke er positive til livssynsskoler. Det er ikke lett å se dette standpunktet i sammenheng med det som står i partiets program, sier Jan Erik Sundby, generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund (KFF)

Han synes kommunepolitikere generelt er skeptiske til friskoler, og at det gjerne går på bekostning av partiprogrammene. Frykten for at offentlige skoler må stenge, er et vanlig argument.

– Nedleggelsestrusselen river nok mer i hjertet til kommunepolitikerne, siden de også er skoleeiere. Det kan virke som om de har problemer med å skille mellom det å være skoleeier og det å være politiker og håndtere partiets standpunkt, sier han.

Han gleder seg over at Utdanningsdirektoratet opptrer mer :

– Jeg er ikke så sikker på om Vennesla har så gode argumenter til å si nei til Oasen. Vår erfaring er at Utdanningsdirektoratet er saklige i sine vurderinger og er flinke til å rydde i argumentene, sier han.

Vårt Land har forsøkt å komme i kontakt med ledelsen av Oasen-skolene, uten hell.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter