Politikk

Splid for åpen scene

To av KrFs partiledere skal på lokale debattmøter åpent lufte sin uenighet om veivalg. – Jeg har aldri sett noe lignende, sier politisk redaktør.

– Jeg skulle likt å se Ap legge alle fronter åpne om samarbeid og strategi. Jeg kan ikke huske å ha sett noe parti gjøre dette. Det er modig – og veldig dristig, sier Vidar Udjus, politisk redaktør i Fædrelandsvennen.

Torsdag kveld blir det skrevet politisk historie på Agder KrFs rådsmøte i Vennesla frikirke. En politisk turné utenom det vanlige sparkes i gang.

De neste ukene skal KrF-leder Knut Arild Hareide besøke store lokallag og fylkesårsmøter for å argumentere for hvorfor KrF bør søke regjeringsmakt med Ap og Sp. Med seg vil han ha en nestleder som argumenterer for det stikk motsatte – Høyre, Venstre og Frp. KrFs sidevalg avgjøres på et ekstraordinært landsmøte 2. november.

– Det er jo ganske spesielt, konstaterer Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen.

LES OGSÅ: Lokal delegatkamp avgjør KrFs sidevalg

Viser splittelsen

Det høres ut som en partiledelse som blottlegger intern konflikt for åpen scene. Men slik vil ikke generalsekretær Hilde Frafjord Johnson beskrive det:

– Motivasjonen er å synliggjøre at vi står sammen om politikken og at vi har respekt for ulike meninger om hvem vi får mest gjennomslag i samarbeid med.

Vårt Land har ikke fått klarhet i hvem som foreslo at begge syn i ledelsen skal være representert på møter. Johnson sier ledelsen stod samlet om det.

Både Aglen og Udjus mener grepet viser hvor splittet KrF er om sidevalget.

– Undertonen er at du ikke skal kunne drive kampanje uten at det andre synet kommer til uttrykk, sier Aglen.

– Mange i partiet ble tatt på senga av hvor klar Hareides anbefaling var. De vil kreve å bli hørt. Her på Sørlandet står den borgerlige fløyen sterkt. De ville opplevd det som vanskelig hvis Hareide reiste rundt alene for å fremme sitt syn, sier Udjus.

22 av 26 lokallagsledere i Agder er uenige med Hareides anbefaling, ifølge Fædrelandsvennen. Udjus mener likevel at det står respekt av at KrF og Hareide tar en åpen debatt og lar partiet få si sitt.

LES OGSÅ: Anspent da splittet KrF-ledelse møttes bak i stortingssalen

Kulturen i KrF

Tone Sofie Aglen tror grepet «sier mye om partikulturen i KrF»:

– I et annet parti ville det vært uhørt at Hareide peker i motsatt retning av nestlederne og flertallet i stortingsgruppa. I KrF kan du derimot høre folk hevde at dette vil ødelegge partiet, for så å understreke at Hareide er en flott leder. De liker ikke konflikter. De vil ha det hyggelig.

Etter forrige krisevalg i 2009, der KrF fikk 5,5 prosent, rettet et evalueringsutvalg kritikk mot debattkulturen i KrF. Det måtte bli slutt på at høvdinger punkterte debatter ved å snakke på vegne av grupper og landsdeler. Rommet måtte bli større for respektfull uenighet. Vårt Land skrev om dette i artikkelen «Den lange veien mot sperregrensa» etter stortingsvalget i fjor.

LES OGSÅ: Her er sakene som kan bli verdifloker

Seierssjanse

KrF-kulturen gir Hareide en seierssjanse, tror Aglen:

– I Høyre, Ap og Sp ville folk sittet med lange lister og drevet kampanje. Jeg kan ikke se at det er samme kultur i KrF. Høyresiden virker dårlig organisert og uten leder.

Vidar Udjus tviler på at Kjell Magne Bondevik ville kjørt en like åpen prosess i sin tid:

– Jeg tviler på at tanken streifet ham i 2001. Avgjørelsen om å gå i regjering med Høyre ble tatt av langt færre involverte. Men da var situasjonen annerledes.

LES OGSÅ: Bondevik-generasjonen sier ja til Ap og Sp

Lukkede møter

Torsdagens møte i Vennesla er lukket. Det samme er fredagens møte i Stavanger. Hilde Frafjord Johnson sier dette er avgjort lokalt.

Aglen er spent på om det blir «en reell debatt eller mer en samtale»:

– Det er rart om en så dramatisk uenighet skal avgjøres i dialogform. Jeg er også spent på møtene der Hareide og Olaug Bollestad stiller sammen. At Bollestad pekte på høyresiden var overraskende.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk