Nyheter

Spisser KrF-kravene i budsjettkampen

Distrikt, distrikt, distrikt lyder ekstrakravet fra KrFs lokallobby foran krevende budsjettinnspurt.

På Stortinget ventes ingen tung møteaktivitet om budsjettet i helgen, men til uken spisser dramaet seg til. Mot slutten av kommende uke bør i praksis en løsning være på plass.

I helgen skal KrFs landsstyre jobbe med menyen av krav og partileder Knut Arild Hareide brukte lang tid på budsjettsituasjonen i talen sin.

KrFs kamp for å unngå bistandskutt veier tungt.

– Konsekvensene er dramatiske. Bistandskapitlet «sivilt samfunn» er kuttet med 66 prosent. Jobben vår er å stoppe rasering av kampen mot fattigdom i bistandskapitlet.

LES OGSÅ: Frps beinkrok på Erna

Men KrF vil også drive frem ekstrasatsinger på flere andre felt: Flere lærere i småskolen, flere barnehager, økt engangsstønad, mer til minstepensjonister.

Og dessuten:

– Skal det bli noen avtale, må det legges inn mer midler til distriktene, sa Hareide.

Ønskelisten

I debatten etterpå var den ene etter den andre på talerstolen for å snakke frem mer til distriktene. Også lørdag står budsjettbehandlingen på dagsorden gjennom en egen møteøkt. Signalene derfra tar finanstalsmann Hans Olav Syversen med seg inn i forhandlingsrommet på Stortinget.

LES OGSÅ: KrF-Syversen tok oppgjør med «Frp-spill»

Selv om KrF-delegatene har flere distriktskroner på ønskelisten, kom mange av dem inn på flyktningkrisens plass i budsjettarbeidet. En rekke delegater ga ledelsen ryggdekning for å godta kutt i ytelser på flyktningfeltet.

Møteøkter

Både Venstre og KrF jobber med spissing av krav. KrF har hatt to møter i stortingsgruppen om budsjettet på to dager.

LES OGSÅ: KrF nekter Frp flyktningavtale uten Ap og co

Innspill fra de to partiene etter helgens møteøkter kan gi regjeringssiden fundament for å sette frem et tilbud. Sent torsdag sa Høyres Svein Flåtten at dette antakeligvis ble satt frem mandag.

9,5 milliarder

Kuttet på 4,2 milliarder i bistandsbudsjettet er den største utfordringen for de fire forhandlingspartiene. Totalt krever tilleggsproposisjonen at det må dekkes inn 9,5 milliarder i ekstrautgifter som følge av flyktningsituasjonen.

Onsdag denne uken var et eget spesialutvalg i gang med å sjekke ut mulige omprioriteringer på bistandsbudsjettet. Gruppen av fagpolitikere i Høyre, KrF, Venstre og Frp er ennå ikke ferdige med det arbeidet.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter