Nyheter

Spiss strid om kontantstøtten

Knut Arild Hareide anklager Frp for å satse på dobbeltkommunikasjon om kontantstøtten foran valget, og fikk plutselig SV på laget i stortingsrunde.

Under den ukentlige spørretimen ble innvandringsminister Sylvi Listhaug igjen hovedperson i et stortingsoppgjør hun ikke selv deltok i. Det sørget KrF for.

– Dobbeltkommunikasjon, sier partileder Hareide om budskapene som nå kommer fra Frp om kontantstøtten.

Hareide ba i går om klar tale barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) etter rapporten fra Brochmann II-utvalget skapte nytt press mot kontantstøtten i forrige uke.

Utvalgets kritiske blikk fikk innvandringsminister Sylvi Listhaug til å si til VG at hun vurderer å gå inn for en avvikling av kontantstøtteordningen. KrF-lederen slo da tilbake og utropte Listhaug selv er et «større problem enn kontantstøtten».

LES OGSÅ: Ap forstår ikke KrF. Høyre har ikke vært mer konservative på 20 år

KrF/Frp-feide

Og nå uken etter fortsetter altså kontantoppgjøret mellom KrF og Frp. I Stortinget onsdag ville Hareide vite om Solveig Horne – regjeringens og Frps fagansvarlige på feltet – mente det samme som Listhaug.

– Tror statsråden at om man fjerner kontantstøtten, så kommer innvandrerkvinner automatisk ut i jobb, spurte Hareide.

Men hovedmeldingen fra Horne til både Hareide og andre i salen var at «som statsråd forholder jeg meg til regjeringsplattformen». Statsråden ville kun svare på hva som var regjeringens politikk akkurat nå.

SVs mysterium

Også for SV-leder Audun Lysbakken var dette diffuse signaler. I salen sa han at han likte Listhaugs meldinger bedre:

– Jeg er for en gangs skyld enig med Listhaug, herr president. Men jeg synes statsråd Horne svarer uklart om hun også er enig med innvandringsministeren.

Som parti ønsker SV kontantstøtten på skraphaugen. Derfor rykket han også ut mot Frps opptreden – der han mener ord står i kontrast med praksis:

– Et av de største mysterier i norsk politikk, er at Frp som hisser seg opp hver gang de opplever at innvandrere får for mye penger. Men samtidig har partiet i regjering økt utbetaling til mange kvinner med innvandrerbakgrunn for at de skal la være å jobbe, sa Lysbakken.

LES OGSÅ: Ap vil stille kvinnekrav til trossamfunn

Budsjettgull

I budsjettforlik før jul fikk KrF nemlig økt kontantstøtten fra 6000 til 7500 kroner måneden i budsjettforlik med nettopp Frp og Høyre.

Det var Venstre også med på. Men i går rykket partiets Abid Q. Raja ut mot støtteordningen og sa at «vi vet at kontantstøtten bidrar til å holde kvinnene hjemme og bort fra arbeid». En liten porsjon støtte fikk KrF bare fra Sps Per Olaf Lundteigen. Sp-profilen minnet om at ordningen tross alt bare dreier seg om én årsgruppe barn – mellom ett og to år.

Dobbeltsnakk?

Etter stortingsoppgjøret sa KrF-leder Hareide til Vårt Land at Frp sender doble politiske signaler om kontanstøttens fremtid.

– Dette skaper usikkerhet, sier Hareide.

– Du mener altså Frp driver ren dobbeltkommunikasjon?

– Ja, en statsråd sier at kontantstøtten skal vekk – og en annen Frp-statsråd sier hun forholder seg til Stortingets vedtak. Dette er en dobbeltkommunikasjon fra Frps side, svarer Hareide.

LES OGSÅ: Støre ber KrF om hjelp mot høyrepopulister

Horne avviser

Likestillingsminister Horne tilbakeviser at Frp har uklart budskap.

– Snakker regjeringen med dobbeltstemme i kontantsaken?

– Nei – det er nå en debatt i alle partier. Og saken ble aktuell da Brochmann 2-utvalget kom med sin innstilling. Regjeringen holder seg til regjeringserklæringen: Vi skal øke kontantstøtten og det har regjeringen gjort i denne perioden, svarer Horne.

Til VG sa Listhaug selv dette om utfallene fra Hareide: «Jeg er overrasket over at ikke også KrF ser behovet for å ta denne diskusjonen. Norge står i andre og større utfordringer nå enn da kontantstøtten ble opprettet, på grunn av høy innvandring over tid».

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter