Nyheter

Spiralnekt opp for Høyesterett

Katarzyna Jachimowicz mistet jobben fordi hun av samvittighetsgrunner nekter å sette inn spiral på kvinner.

Den polske legen, som er katolikk, tapte i tingretten, men vant i lagmannsretten. Nå skal landets høyeste domstol avgjøre om Sauherad kommune kunne si henne Katarzyna Jachimowicz fordi hun nekter å sette inn spiral på kviner.

– Jeg er optimist. Jeg tror Høyesterett kommer til å bekrefte den siste dommen fra lagmannsretten, sier hun til NTB. Saken starter tirsdag og vil pågå i tre dager.

Dersom kommunen vinner fram i Høyesterett, vurderer Jachimowicz å bringe saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

LES MER: Min tro-intervju: I takt med sitt indre

Nei til spriral

Jachimowicz fikk i mai 2011 jobb som fastlege i Sauherad kommune i Telemark. I intervjurundene hadde hun opplyst om samvittighetsforbeholdet som innebærer at hun reserverer seg mot å sette inn spiral på kvinner.

I et Min tro-intervju med Vårt Land forklarte legen standpunktet:

«Eg ville ikkje starte den prosessen som fører til at eit barn døyr. Det gjeld ikkje berre mitt og kvinna sitt liv, der er også eit tredje liv. Eit nyspirande liv som ikkje kan bestemme sjølv. Er det ikkje då ei naturleg haldning å beskytte den svakaste i den situasjonen.»

Oppretet tilsynssak

I 2014 år opprettet Fylkesmannen i Telemark tilsynssak mot Jachimowicz, og 2015 fastslo Helsetilsynet at hun ikke hadde adgang til å reservere seg. Hun gikk ut i permisjon 1. april 2015 og har siden jobbet som lege ved Sykehuset Telemark. Kommunen sa opp fastlegeavtalen hennes 3. desember samme år.

Jachimowicz tok ut stevning mot kommunen i 2016, men tapte saken i Aust-Telemark tingrett i februar 2017. Hun anket til Agder lagmannsrett, som i november omgjorde dommen.

«Krenker menneskerettighetene»

Legen, som er abortmotstander, har vært klar på at samvittighetsforbehold inngikk i avtalen hun hadde med kommunen, og mener oppsigelsen er ugyldig.

– Oppsigelsen var urettferdig og krenker menneskerettighetene. Hvis jeg hadde tenkt annerledes, ville jeg aldri gått til sak. Jeg er dypt uenig i oppsigelsesgrunnen og mener vi må respektere menneskerettighetene i Norge, sier Jachimowicz.

LES MER: Går til sak mot kommunen

Prinsipiell sak

Flertallet i lagmannsretten kom fram til at fastlegeforskriften må tolkes i tråd med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Det betyr at en fastlege med samvittighetsforbehold ikke kan miste jobben kun fordi vedkommende reserverer seg mot å sette inn spiral, så lenge det ikke går ut over pasienters mulighet til å få satt inn spiral hos en annen lege.

I dommen pekes det på at rundt 30 prosent av alle fastleger i Norge ikke setter inn spiral, men håndterer det på samme måte som Jachimowicz ved å henvise pasientene til en annen lege. Jachimowicz har selv ikke kompetanse til innsetting av spiral og understreker at saken gjelder langt flere leger enn bare henne.

– Dette handler ikke bare om meg privat, men gjelder mange leger og er derfor en prinsipielt viktig sak, sier hun.

Ta hensyn

Jachimowiczs advokat, Håkon Bleken, trekker en parallell til loven om rituell omskjæring av gutter, som han mener er utformet på en god måte. Den fastslår at så lenge det ikke fører til et uforsvarlig tilbud, så skal man ta hensyn til legers samvittighetsfrihet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter