Nyheter

– Spar store summer – dropp dyr olje

Mark Campanale mener at prosjekter innen olje, kull og gass til 2.000 milliarder dollar bør stoppes og heller investeres i noe som verden trenger.

Mark Campanale var fredag i Oslo på konferansen Broen til framtiden. Den britiske finansanalytikeren startet Carbon Tracker, tenketanken som i november 2011 stilte spørsmålet for første gang om verden var i en «karbonboble», i rapporten «Unburnable Carbon».

Advarselen gikk verden over, etter at journalisten Bill McKibben omtalte tallene i magasinet Rolling Stone i en artikkel sommeren 2012 med tittelen: De skrekkinngytende nye tallene bak global oppvarming. Campanale ble overrasket.

– Vi er analytikere, ikke aktivister. Det var interessant å se hvordan en idé som jeg egentlig tenkte var nokså åpenbar, kunne bli plukket opp så raskt og så bredt, sier han.

LES MER: – Oljeutvinning i Barentshavet blir ikke konkurransedyktig

Ubrukelig

Carbon Tracker tok utgangspunkt i målet om at verden ikke må bli mer enn to grader varmere. Hvor mye CO2 sluppet ut i atmosfæren fra olje, kull og gass kan kloden tåle? Analytikerne tok for seg hvor store reserver av olje, kull og gass private selskaper, offentlige selskaper og regjeringer sitter på.

Deretter så analytikerne på hvor mye av «karbonbudsjettet» verden alt har brukt og hvor mye som nå er igjen. Konklusjonen var at verden kan forbrenne 20 prosent av reservene om togradersmålet skal holde. 80 prosent av reservene kan aldri brukes.

Siden har Carbon Tracker sett videre på 8.000 kull-, olje- og gassprosjekter og pekt ut hvilke reserver som står i størst fare for å bli ulønnsomme. Dette er reserver som vil kreve rundt 2.000 milliarder dollar i kapital å utvinne, eller 17.000 milliarder kroner.

– Det er mye du kan gjøre med de pengene. Du kan gi alle mennesker i utviklingsland tilgang til vann, og de kan settes inn i overgangen til ren energi, sier Campanale.

LES MER: – Barentshavet kan påføre norske skattebetalere store tap

– Styr unna Arktis

Arktis og deriblant reservene i Barentshavet er i denne faresonen.

– Min beskjed her i dag er: Ikke gå inn i Arktis. En stor andel av reservene der trengs ikke i en togradersverden, sier Campanale.

Han understreker at det vi vet vi trenger, er energieffektive systemer i industri, hjem og skoler, elektrifisering av bilparken og mer lokalt distribuert kraft.

Campanale viser til at ressursene i Arktis er kostbare å utvinne. Kostnadene kan komme opp i 150 dollar fatet, mens oljeprisen nå er rundt 30 dollar.

– De som ønsker å utvinne disse ressursene, tror at etterspørselen vil øke og dermed oljeprisen også, og at de derfor vil tjene penger på det. Vi sier at det er å vedde på høyere oljepris.

LES OGSÅ: – Er det enkelt? Nei, forsøk dere med en flyseteavgift, så skjønner dere at det ikke er enkelt

Raskere

Campanale tror overgangen fra fossil til fornybar energi kan komme raskere enn ventet.

– I en analyse vi kalte «Lost in transition» så vi på hvordan finanssektoren kan vise seg å ta feil om farten i energiomstillingen.

Mange anslag går ut på at bruken av fossil energi de neste tiårene skal øke med 25 prosent, blant annet fordi det blir flere mennesker på kloden og flere som vil bruke energi. Samtidig har avtalen i Paris satt som mål at verden skal ha null utslipp innen 2050.

LES OGSÅ: Staten sponser oljeleting – kan tape store penger

Carbon Tracker tror at etterspørselen ikke vil utvikle slik mange tror, og at økonomisk vekst vil koble seg fra bruk av fossil energi.

– Anslagene om at framvoksende økonomier vil bruke mer fossil energi, tror vi også er feil. De kommer ikke til å bruke olje, kull og gass på den måten som Vesten har gjort, sier Campanale.

I tillegg kommer den teknologiske utviklingen. Nå kan batterier lagre mer energi fra sol og vind, og prisene går nedover. Campanale tror framtidas energisystem blir lokalt. Det blir ikke fraktet strøm i store nett, der 30-40 prosent av energien går tapt, men det vanlige blir å ha solceller på taket og batteri i kjelleren.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter