Nyheter

Sp vil ikke ha noen bånd til SV

Sp har over flere år tonet ned samarbeid med SV. Partileder Trygve Slagsvold Vedum har liten sans for SVs sekulære kurs:

– Denne retningen fra SV er vi klart uenige i, sier Vedum.

Til helgen er det Sps tur til å ha landsmøte – etter nettopp SV. Dette partiet vedtok en kvassere, sekulær profil i det nye programmet og lanserte dessuten samarbeidsavtale som mulig kobling til en regjering av Sp og Ap.

Men Vedum vender tommelen ned for begge deler. For ham er det en «Sp/Ap-basert» regjering som teller. Han bekrefter at samarbeidet mellom gamle regjeringskompis SV og dagens Sp nå er sparsomt.

LES OGSÅ: Slik er SVs sekulariseringspakke

Bare «litt kontakt» med SV

Vårt Land har gjennomgått samtlige representantforslag fra de to partiene de siste fire årene. De viser løse bånd.

På fire år har de riktignok signert en rekke felles forslag sammen med Ap og sentrumspartier. Men bare fire ganger har de to alene lansert politikk til stortingsbehandling.

Da har det handlet om genmais, TISA-avtalen, leierskoler og førerforskrift knyttet til jernbanen. Sp har fremmet flere sammen med Ap og KrF. For mange av Sp-toppene er SV nå som et «hvilket som helst parti».

– Dere står altså lite sammen om politikk har avstanden til SV økt, Vedum?

– Etter at vi gikk ut av regjering, har rollene vært frie. Vår strategi har vært å jobbe meg «egne» saker.

– Hvor hyppig er det toppmøter mellom deg og lederne i Ap og SV?

– Vi snakkes en gang i blant.

– Så treffene er blitt færre?

– Det er litt kontakt, men ingen løpende møteserie.

Avviser SV

Alt for to år siden fastslo Vedum at samarbeidsavtale – slik KrF og Venstre har med de blåblå – er en uaktuell konstruksjon for Sp. I gårsdagens Aftenposten bekreftet parlamentarisk leder Marit Arnstad dette, etter at SV i helgen vedtok denne samarbeidsteknikken.

– Det er altså ikke aktuelt for Sp/Ap å godta en samarbeidsavtale med KrF heller?

– Det vi sier, er at vi ikke vil ha noen avtaler. Men vi sier jo ikke nei til å samarbeide. Jeg tror at over tid at de partiene som har mest felles politikk, vil samarbeide mest. I mange saker vil dette bli KrF, svarer Vedum.

LES OGSÅ: Sp i åpen kamp om trospenger

KrF-åpning

I KrF er det økende hoderysting over SV som i helgen vedtok livssynfri barnehage og en rekke andre sekulære punkter. Selv om KrF nå slutter rekkene bak ønsket om en sentrum-Høyre-regjering, mener enkelte sentrale partifolk at KrF må områ seg om ikke-sosialistene taper og en rødgrønn regjering – med SV – seiler opp.

Påtroppende nestleder Kjell Ingolf Ropstad sa eksempelvis dette til Vårt Land tidlig i februar:

«Spørsmålet er om vi virkelig vil være i opposisjon til en slik regjering eller være med på å påvirke den. KrF er et sentrumsparti og kan i prinsippet samarbeide begge veier. Så når denne tankegangen er utgangspunktet, så bør det i noen tilfeller være mulig å delta».

– Et oppmuntrende signal, Vedum?

– For KrF har samarbeid vært et utfordrende spørsmål, og Sp vil ikke legge press på dem. Men i denne perioden har vi knapt hatt ett eneste angrep på KrF.

LES OGSÅ: Sp-Vedum i ferd med å ta igjen Frp

Kristenarv

I verdipolitikk er fellesskapet med KrF tydelig. Vedum stiller seg uforstående til den sekulære kursen SV vedtok i helgen.

– Hvor krevende kan det bli for Sp som vektlegger kristen kulturarv å samarbeide med sekulære SV om makt?

– Sp vil være tydelige om verdigrunnlaget. Derfor er vi uenige i SVs kurs og de strømmene vi nå ser i Høyre, Frp og Venstre. I regjering vil Sp gi rom for trosdimensjonen og tradisjoner som en viktig del av menneskenes liv, svarer Vedum, som minner om at han kjempet hardt for å få presesfunksjonen lokalisert til Nidaros:

– Den gang var Sp var mer opptatt av symboler rundt presesfunksjonen enn Den norske kirke selv, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter