Nyheter

Sp varsler kamp mot misbruk av au pair

Aldri før har så mange familier misbrukt au pair-ordningen som nå. Regjeringen svarer med å legge ned hjelpesenter. Sp ber rike nordmenn kjøpe ordinære hushjelpere.

– Ønsker rike mennesker å ha hushjelp, skal ingen nekte dem det, naturligvis. Men da må de skaffe seg dette, hushjelper. De kan ikke misbruke au pair-ordningen.

Marit Arnstad, Senterpartiets parlamentariske leder, er opprørt – på vegne av de mange kvinnene som kommer til Norge i den tro at de deltar i et kulturutvekslingsprogram, men som ender opp som underbetalte hushjelper i velsituerte hjem.

Nå vil Sp-toppen ta en runde på Stortinget for å avklare innstramminger. Egenlig ønsker Sp å avvikle hele ordningen, men samtaler med partiene viser at flertallet sier nei.

– Men ordningen må endres. I dag er det altfor mange som diskrediterer den, sier Arnstad.

LES MER Au pair-bibelskoler kan få utlendingskvote

Passer hus, barn og hund

Hushjelp var det vanligste yrket for unge, norske kvinner i et halvt hundreår; 1900-1946. De hadde hardt arbeid, lange arbeidsdager og lav lønn.

I kriseåret 1930 viste folketellingen at hele 120.000 var hushjelper. Men da gjenoppbyggingen av landet startet i 1945, ønsket unge kvinner helt andre yrker. I 1950 var det bare 50.000 hushjelper igjen, og i de kommende tiårene døde yrket ut. Familiene måtte selv klare husarbeid og barnestell, forteller professor Gro Hagemann på Norgeshistorie.no.

Rekordmange i karantene

Så, i 1969, innførte Norge ordningen med au pairer, der formålet var kulturutveksling og språkopplæring.

Snart 50 år senere er bildet av au pairene et helt annet:

• I 2016 satte norske familier rekord i misbruk, melder Utlendingsdirektoratet. 29 personer ble ilagt karantene for brudd på au pair-ordningen i fjor, forteller Dagens Næringsliv. Bruddene handler om lønn og arbeidstid.

• Rettssaker avdekker at au pairer utnyttes som billige hushjelper. 2017 startet med rettsaken mot blant annet en milliardær som innrømmer å ha brutt utlendingsloven, og ha hatt to au pairer i hjemmet. Det er bare lov å ha en om gangen.

• Flesteparten av au pairene som kontakter Au Pair Center har opplevd regelbrudd, opplyser Norsk Folkehjelp og Fagforbundet som driver senteret. De skal bare jobbe 30 timer i uken, men mange jobber mye mer med stell av hus og barn.

• De aller fleste au pairene som kommer til Norge årlig, er fra Filippinene. Mange prøver å bruke au pair-året til å skaffe seg opphold i Norge.

LES MER Fyller bibelskoler med au pairer

Blåblå legger ned senter de rødgrønne etablerte

Stoltenberg-regjeringen innførte flere tiltak for å bedre hverdagene til au pairene. I 2013 ble karanteneordningen etablert, og året før bevilget de penger til et au pair-senter.

Fire år senere bestemte Solberg-regjeringen seg for å legge det ned. Justisdepartementet sparer tre millioner kroner i år. «Dyr ordning» få personer benyttet, sa daværende justisminister Anders Anundsen (Frp) i oktober.

I Norsk Folkehjelp er man opprørt over kuttet, og reagerer sterkt på at de blåblå, med Stortingets velsignelse, ikke finner rom for å «bruke 3 millioner for å sikre rettssikkerhet for de som passer de rikes barn».

– Senteret blir lagt ned om det ikke bevilges tre millioner kroner til videre drift, sier informasjonsleder Håkon Ødegaard.

Redde au pairer våger ikke politikontakt

Rundt 3.000 kvinner er til en hver tid au pair i Norge. Au Pair Center melder at de siste år hadde 1.300 henvendelser. Når senteret legges ned vil au pairene ikke ha noe sted å henvende seg for å få hjelp til å ta opp kampen mot utnyttelse og dårlig behandling fra vertsfamiliene, sier Folkehjelpa.

– Vår erfaring er at mange au pairer er redde for å kontakte politiet eller UDI og at de derfor lider i stillhet, sier senterleder Magnhild Otnes Moussaid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter