Nyheter

Sp tvinger Ap til å endre kursen

Brakvalget for Senterpartiet tvinger Arbeiderpartiet til å endre sin distriktspolitikk og ta uroen der på større alvor, ikke minst i Nord-Norge, mener analytikere.

– Suksessen til Sp gjør det veldig tydelig for Ap at de må justere kursen og bli mer sentraliseringskritiske. Partiet må ta tydelige grep for å gjenreise tilliten og leve opp til sitt gamle slagord «By og land, hand i hand», sier Christian Anton Smedshaug, daglig leder i AgriAnalyse.

Han kaller valget et varsko som minner om den smellen Ap ble påført ved folkeavstemningene om EU-medlemskap i 1972 og 1994. Smedshaug mener Sp nå er i posisjon både til å bli et ledende ordførerparti, og til å prege nasjonale strømninger fram mot stortingsvalget om to år.

LES MER: Vedum: Tid for nærhet

Folkelig protest

– Både regjeringspartiene og Ap går sterkt tilbake, og må ta hensyn til at Sp går så kraftig fram. Folkelige protester og økende oppslutning mot sentraliseringen vil påføre dem mye høyere kostnader dersom de fortsetter en slik politikk framover, sier Smedshaug.

Ap-leder Jonas Gahr Støre poengterte etter valgnederlaget at partiet nå skal jobbe hardt for å gjenreise gammel storhet, særlig i Nord-Norge. Smedshaug tror dette vil innebære at Ap også må endre sin forsvarspolitikk:

– De nordnorske fylkene har i etterkrigstiden blitt bygget opp som sterke forsvarsfylker, men dette er svekket gjennom basenedleggelser det siste tiåret. Den sterke veksten for Sp i nord henger sammen med at partiet har bygget seg opp som et sentralt, nasjonalt forsvarsparti, sier analytikeren.

LES OGSÅ: Berit Aalborg: Derfor fikk vi et politisk jordskjelv

Uro i distriktene

Også postdoktor Peter Egge Langsæther ved Institutt for Sosiologi og Statsvitenskap ved NTNU påpeker at brakvalget for Sp vil få konsekvenser langt utover kommunene de har makt.

– Valgresultatet tvinger Ap, og kanskje også andre partier, til å ta uroen i distriktene på større alvor. De ser at hvis de ikke lytter til dette, så går det dårlig. Ap kommer nok i større grad enn før til å innta lignende posisjoner som Sp på temaer som kommunereform, politireform og nedbygging av tjenester, sier Langsæther.

Han påpeker at Sp lokalt vil møte begrensninger når de skal prøve å snu tunge sentraliseringsprosesser, fordi mye av rammene for dette bestemmes av regjeringen. Valgresultatet har imidlertid posisjonert Sp godt for å kunne endre disse rammene gjennom å bidra til en rødgrønn valgseier i 2021.

LES MER: Kan gå mot regjeringsskifte

Tålmodige velgere

Langsæther tror at Sp-velgerne vil ha forståelse for at partiet har begrenset mulighet til å gjennomføre store endringer så lenge Erna Solberg sitter ved regjeringsroret med flertall i Stortinget:

– For Sp blir det imidlertid avgjørende at de følger opp sine løfter og klarer å levere synlige resultater hvis de havner i regjering om to år. Ellers blir fallhøyden stor, sier Langsæther.

Christian Anton Smedshaug sier at Sp framover vil bli målt på i hvilken grad de makter å føre en politikk som vanskeliggjør videre sentralisering, blant annet ved å bremse regjeringens ønsker om nye kommunesammenslåinger.

– I de nye, sammenslåtte kommunene og fylkeskommunene må Sp prøve å sikre et best mulig servicetilbud og skoletilbud, også i områdene som havner lenger fra de administrative sentraene, sier Smedshaug.

LES MER: Sp ble dens tore stemmetyven

Følger internasjonal trend

Han påpeker at Norge nå følger etter internasjonale strømninger, med økte motsetninger mellom by og land, og økt skepsis mot en globalisering med fri flyt av varer og mennesker. Mens grønne ideer vinner terreng i byene, er distriktene mer orientert mot verdikonservatisme.

– I Europa har mange nyetablerte partier stått for denne kritikken og profitert på det. I Norge har Sp gjennom årtier opprettholdt et nasjonalt fokus på distriktene, med skepsis mot globalisering, avgivelse av suverenitet og EUs frie flyt. Nå høster de gevinsten ved at andre partier ikke har tatt denne uroen på alvor, sier Chr. Anton Smedshaug.

---

Sp-kommunene

  • På landsbasis fikk Senterpartiet 14,4 prosent av stemmene. Det er partiets desidert beste kommunevalg noen gang, nesten tre prosentpoeng bedre enn valgene før og etter EU-avstemningen i 1994.
  • Her er partiets beste kommuner i 2019-valget: Tydal (69,4 prosent), Bardu (63,0), Rollag (61,9), Høylandet (61,8), Skjåk (60,5), Grane (59,7), Overhalla (59,2), Sel (58,1), Beiarn (57,2), Vestre Slidre (56,1), Andøy (56,1), Os (55,6), Sauda (53,8), Vinje (53,0), Løten (52,4), Sør-Fron (52,3), Øystre Slidre (52,2), Aremark (52,0), Sigdal (51,8), Verdal (51,3)

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter