Nyheter

Sp-suksessen møter motvind

ANALYSE: Høstmånedene har kjølt ned årets store valgvinner. Nå rykker Sp 1,4 prosentpoeng tilbake og velgere snuser på andre partier.

Bilde 1 av 2

Det går frem av Norstats ferske gallup for Vårt Land. På novembermålingen oppnår Sp 9,3 prosent og er dermed tilbake til nivået i januar. Mens Høyre og Frp samlet ligger to prosent over årets valgresultat, får Venstre seg en trøkk og havner igjen under sperregrensen.

Valget ga Sp 10,3 prosent og i syv av månedene dette året har partiet ligget over dette nivået. Det har vært reneste jubeltider. I vårmånedene var noteringer på over 12-tallet normalen.

Nå kan bakgrunnstallene gi et varsel om nye tider, selv om slike alltid er for usikre til å trekke for bombastiske konklusjoner. Alle endringer er innenfor feilmarginen.

LES OGSÅ: KrF-serien: Her er miniatyr-KrF

Færre lokkes

Men tidligere i år var Arbeiderpartiet solid lekk til Sp. Enkelte måneder kunne 40-50.000 av Sps velgere være folk på rømmen fra Ap. Nå er overgangen bare noen få tusen.

I tillegg mobiliserte Sp voldsomt blant usikre velgere. Nå er det motsatt. Siden valget har 30.000 av partiets velgere satt seg på gjerdet. To andre forhold overrasker:

Ved høstens valg var Sp det partiet som stjal aller flest stemmer fra KrF, ifølge den foreløpige valgundersøkelsen. Nå vinner KrF dem tilbake – anslagsvis 10.000 velgere. Dessuten er også Høyre nå svakt i pluss til Sp.

Frontene svekkes

Egentlig har det vært ganske stille rundt Sp i høstukene. Sentrale partifolk i Stortinget har overfor Vårt Land bemerket at norsk politikk egentlig «ikke er kommet riktig i gang etter valget». Sp har ennå ingen ny blåblå eller blågrønn regjeringserklæring å skremme med.

Statsbudsjettet var såpass nøytralt at motstrømspartiet Sp ikke fikk noen ny ammunisjon. Dermed er mye av polariseringen fra oppkjøringen til valget blitt borte for Sps del. Det kan snu, men det kan også hende at Sp reiser tilbake til et stabilt, lavere nivå.

LES OGSÅ: Budsjettjubel for skole og kvoteflyktninger

Blåblå styrke

De to blå regjeringspartiene ligger nå i sum to prosent over valgresultatet. Denne gangen er det Frp som er månedens gallupvinner, med fremgang på 2,4 prosentpoeng. Men Høyre er over prosenten over sifrene på valgkvelden.

Frp mobiliserer flere usikre, og rapper anslagsvis 7000 stemmer fra partner Høyre og tapper litt fra Ap. Høyres vekst skyldes et godt drag på usikre velgere.

LES OGSÅ: Nok en budsjettkamp om prosentmål for bistand

KrF har nøkkel

Hadde Venstre beholdt nivået fra valget, ville en blågrønn regjering av Høyre, Frp og Venstre hatt flertall alene. Når Venstre denne måneden igjen er under sperregrensen, er Solberg-regjeringen avhengig av nøkkelpartiet KrF.

KrF må også gi støtte om Ap skulle dannet en regjering. Ap, Sp, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG) er samlet tre mandater unna flertall i Stortinget.

LES OGSÅ: Hjertemillioner til småsaker

Rød erobring

Ap styrker seg litt i november, men ligger fortsatt under valgresultatet. Et pluss for partiet kan være at lekkasjene til Sp tørker ut. Et minus er at Rødt har rappet over 10.000 Ap-velgere etter valget og er partiets største stemmetyv. SV – som fortsetter fremgangen – forsyner seg mindre.

Etter valget har Venstre ligget høyt på firetallet, også på flere andre målinger. Enkelte kommentatorer har forklart fenomenet med partiets tydelige borgerlige kurs og viljen til tett samarbeid med Høyre/Frp.

Smellen nå skyldes at lekkasjene til Ap, Sp og SV øker igjen. Men til Høyre taper ikke Venstre noe nevneverdig. Om Høyre-velgere stemte taktisk, så holder de seg fortsatt i Venstres rekker.

Sperren

KrF lander nøyaktig på fire prosent. Selv om partiet vinner fra Sp, taper partiet like mye i sum til Ap, Frp og Høyre. En ferd til landskapet under sperregrensen har KrF klart å stoppe.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter