Nyheter

Sp og KrF sikre på søndags-omkamp

Sentrums-topper tror på reversering av søndagshandel, selv om Ap-Støre ikke vil love omkamp etter valget.

Partilederne Knut Arild Hareide og Trygve Slagsvold Vedum lar seg ikke skuffe av de ferske signalene fra Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Til Vårt Lands nettavis i forrige uke sa nemlig Ap-lederen Støre at han ikke ville binde seg til løfter om å reversere søndagsåpent dersom Ap igjen får regjeringsmakt.

Men der vil Sp-leder Slagsvold Vedum ha et ord med i laget:

– Jeg er helt sikker på at enten Sp eller KrF vipper stortingsflertallet i neste periode. Hvis vi da bestemmer oss for ikke å ha søndagsåpent, må Ap forholde seg til dette, sier han.

Dermed signaliserer han at Ap må sluke et Sp-krav om søndagsomkamp dersom Støre skal få støtte til et regjeringsprosjekt.

LES MER: Ap stemte ut skjerpet alko-politikk

«Ikke binde meg»

Ap-landsmøtet vedtok i helgen et klart og tydelig nei til det blåblå forslaget om søndagsåpne butikker. Noe ganske annet er hva Ap vil gjøre om de får makten tilbake.

Før landsmøtet sa Støre til Vårt Land Ap først må se «hva som er situasjonen etter stortingsvalget». Dessuten er det «ikke er tjenlig med en rekke skifter frem og tilbake».

– Det kan hende det er andre grep enn bare å reversere som kan være rette om de gale beslutningene som vi ser nå. Derfor vil jeg ikke binde meg til å si at dagens regelverk vil bli innført igjen over natten om vi får regjeringsansvar, forklarte Støre.

LES MER: Handel på søndag bør vekke bekymring, mener Henrik Syse

Hareide optimist

Sp-leder Vedum har alt varslet stortingsforslag om å omgjøre blåblå søndagsbutikker, dersom dagens regjering faller i 2017.

– Er du skuffet over at Støre ikke vil garantere omkamp?

– Han er nok veldig redd for å bli stemplet for alt han vil reversere. Han er helt klar i ønsket om å snu deler av arbeidsmiljøloven, men er forsiktig på andre felt, svarer Vedum.

Sentrumsmakker Knut Arild Hareide har i likhet med Vedum tro på å få snudd et stortingsvedtak om søndagsbutikker når et nytt storting er valgt.

– Jeg mener det er gode muligheter til å få omgjort et slikt vedtak. Søndagshandel handler om hva slags samfunn vi ønsker oss, sier Hareide.

LES MER: – Widvey gjør kirken til markedsplass

Søndags-tog

Kampen mot å endre helligdagsloven får nå folk til å gå i tog. I følge NRK Sørlandet gikk opp mot 800 i tog og deltok på en markering mot søndagshandel på Odderøya i Kristiansand. Flere politikere holdt appell – sammen med Agder-biskop Stein Reinertsen.

Regjeringspartiet Høyre starter landsmøtet sitt til helgen og ikke i noen av de foreslåtte uttalelsene er det forslag om å bremse reformen om søndagsåpent. Dermed er ikke temaet sikret noen plass under møtet.

LES MER: Fikk Kirkemøtet med seg på søndags-protest

Høyre-varsko

Men fra verdikonservative deler av partiet er det uro. I et innlegg i mandagens Vårt Land synger filosof og FAFO-forsker Henrik Syse ut mot reformen om søndagsåpne butikker.

– At et konservativt parti nesten ikke synes å uttrykke noen bekymring for og heller ikke tydeligere innrømmer at en temmelig radikal forandring i arbeids-, familie- og samfunnsliv kan være i ferd med å bli innført, forundrer meg, skriver Syse.

Han er Høyre-medlem, har hatt verv i partiet og regnes som en viktig aktør i partiets ideologiske styrke.

– Jeg kan bare si til det partiet jeg stadig gir min stemme til: Stopp opp, tenk en gang til, og kjenn på den bekymrede mine. Den er verdt for en konservativ å ta på alvor, skriver han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter