Nyheter

Sp nær ved å slakte kirkefondet OVF

Svært få stemmer stoppet vedtak i Sp om å avvikle kirkefondet OVF og heller dele milliardverdiene ut til norske kommuner.

Under programvedtakene i Sp søndag manglet det bare 14 stemmer blant de 270 stemmeberettigede på å vippe flertall for forslaget fra Troms Sp:

«Opplysningsvesenets fond (OVF) bør oppløses og fondets verdier overføres norske kommuner».

Hovedbegrunnelsen er at fondet blokkerer kommunens arealpolitikk og påfører kommunene for stor kostnader. Kirkevenner i Sp betegner hendelsen som et varsko til Opplysningsvesenets fond.

– Vi vinner neste gang, sier en av forslagsstillerne.

LES OGSÅ: Sp-fronter om «kirkens arvesølv»

Kirkens arvesølv

Vårt Land har de siste dagene omtalt oppgjøret om OVF i Sp. Foran vedtaket av nytt partiprogram har det handlet om å bruke mer avkastningen til å vedlikeholde kirker bedre. Ofte omtales verdiene i OVF-fondet som «kirkens arvesølv»

Men et langt mer radikalt forslag fikk vind i seilene: Nemlig å slakte hele fondet og dele ut midlene lokalt.

Etter den jevne avstemningen sier fylkestoppen Johan Edvard Grimstad i Østfold Sp dette:

– Hendelsen viser at OVF må nå skape seg et bedre omdømme. Dette er klare og sterke signaler fra Sp om at fondet oppleves arrogant, stopper utvikling og priser eiendom for dyrt. Fondet er skjørt innad i Sp, hver gang.

Kirkefolk i forsvar

Grimstad har lang og bred bakgrunn fra kirkelig arbeid og er festivalsjef i Oase. I Sps debatt gikk nettopp Grimstad på talerstolen med sterkt og langt forsvar for at OVF er viktig for å bevare kristenarv.

– OVF er noe vi skal sette høyt i disse dager. Det bidrar til at vi tar vare på vår kristne og humanistiske kulturarv, sa Grimstad

Også Kirkerådsmedlem Olav Myklebust som er fylkesleder i Møre og Romsdal Sp forsvarte OVF:

– Jeg vil advare mot at vi tapper fondet og overfører det til kommunene. Midler fra OVF går blant annet til trosopplæringstiltak, sa han.

LES OGSÅ: Sp jakter på kirkefond

Kommuner – for dyrt!

Men på Sps grasrot er det en annen argumentasjon som vinner frem.

– Arealet som OVF eier og leier ut til kommuner er for dyrt. Stiftelsen står der høy og mørk og krever inn alt for mye per tomt. Vet du hva din kommune betaler til OVF? Spør dem – og du vil få en ubehagelig overraskelse, sa Sigrun Wiggen Prestbakmo, ordfører i Salangen.

Hun kom med en rekke priseksempler på hva kommuner i Troms må betale for grunn de fester hos OVF.

– Det problematiske er at vi hvert år må putte budsjettpenger inn i kirkebygget, samtidig som vi må lete opp mange tusen for å betale OVF for leie. Vi opplever ikke dette som rett, sa Prestbakmo.

Etter avstemningen sa hun til Vårt Land at debatten nå er åpnet og at hun er sikker på at argumentene hennes vil vinne frem i neste runde.

Slik svarte OVF

I Vårt Land fredag formulerte OVF selv et svar på innholdet i programforslaget fra Troms Sp der det het at OVF blokkerer for kommunalt virke. OVF-direktør Ole-Wilhelm Meyer skrev dette i en epost til Vårt Land i slutten av forrige uke:

«Vi kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen, og beklager at noen oppfatter det slik. Vi opplever et godt samarbeid med de fleste kommuner og lokalsamfunn, og legger stor vekt på å komme lokale initiativ i møte. Dette arbeider vi også hele tiden med å forsterke og forbedre».

Videre skrev han:

«Samtidig erkjenner vi at dette er utfordrende noen steder. Fondet er lovpålagt å drive kommersiell virksomhet. Vi kan ikke gi bort eller selge areal billig til noen. Det blir krevende når lokale aktører har en annen oppfatning av fondets rolle og mandat.

Det er grunnlovsfestet at fondets midler og verdier skal komme Den norske kirke til gode. Høyesterett stadfestet grunnlovsvernet av fondets verdier i 2010. Den gang ble staten dømt til å betale rundt en halv milliard kroner i erstatning til OVF».

LES OGSÅ: Bondetopp fra bibelbeltet bekymret for KrF

Borten tapte oppgjør om trospenger

Sp-landsmøtet vraket et forslag om å reservere trosstøtten for norske statsborgere. Dette var et braknederlag for Sp nestleder og programsjef Ola Borten Moe, som har ivret for forslaget. Til slutt støttet bare en håndfull av de over 270 delegatene Borten Moes fremspill.

Ellers vedtok Sp-landsmøtet blant annet:

• Nei til konkurranseutsetting og anbud i barnevern.

• Sikre at fastleger ikke kan reservere seg mot abort.

• Sette inn helikoptre, scootere, droner og «halsende hund» i ulvejakt.

• Gi alle elever gratis leirskole.

• Bruke momssystemet til et sunnere kosthold.

• Gjeninnføre lørdagsombæring og Postens monopol på brev under 50 gram.

• Heimevernet skal økes til 50.000 soldater.

• Holde barnetrygden utenfor beregningsgrunnlaget for sosialhjelp.

• Nei til krav om returavtaler for å gi bistand.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter