Nyheter

Sp kan avlyse flertall for selvbosetting

Fremspillet om at flyktninger selv kan velge hvor de vil bo kan bli stoppet av Senterpartiet.

Selv om partiet ikke har behandlet forslaget i stortingsgruppen, er talskvinne Heidi Greni svært skeptisk. Hun tror oppfatningen i Sps stortingsgruppe er den samme.

– Ja, dette er jeg svært skeptisk til. Utfordringene med ghettofisering kan bli verre med et slikt forslag, sier hun til Vårt Land.

I helgen meldte NRK at det gikk mot stortingsforslag for å åpne opp for varianter av selvbosetting, slik man har i Sverige. Flere partier ønsker altså dette samtidig som de vil ta imot 10.000 Syria-flyktninger.

LES MER: Norske asylmottak har ikke noe problem med å ta imot 10.000 syrere, sier bransjen selv

Sp vil ha «reservasjonsrett»

Venstre og KrF har en åpning for forsøk med dette inn i avtaler med de blåblå. Og i helgen åpnet også Ap for selvbosetting utenfor Oslo – til Høyres protest.

Men stortingsmatematikken er slik at også Sp trengs for å samle flertall. Uten dem på laget er det ikke noe flertall mot Høyre og Frp.

– Sps stortingsgruppe har ennå ikke diskutert temaet, og vi synes det er sunt for integreringen av flyktninger spres. Men det må være en selvfølge at kommuner må ønske dette selv, sier Greni.

– Så kommuner må kunne reservere seg mot selvbosetting?

– Ja, det må være opp til kommunene selv om de vil inngå i en slik ordning. I utgangspunktet er jeg svært skeptisk, svarer Greni.

LES MER: – Kommunene stiller opp

Sveriges eksempel

Sverige har hatt en ordning med selvbosetting i mange år. Der kan enkeltflyktninger finne både arbeid og bosted selv. Men resultatet har samtidig vært at enkelte byer har fått en opphopning, der små leiligheter fylles opp av mange familier på én gang.

Også for skolesystemet er det en utfordring. Helt uten forvarsel kan det plutselig stå en gruppe nye elever ved skoleporten.

– For skolene vil dette være problematisk, mener Greni,

LES MER: Disse kommunene tar ikke imot flyktninger

Sp: «Forsiktig med panikktiltak»

Hun mener en slik ordning kan by på «svært mange utfordringer» i integreringspolitikken.

– Uansett synes jeg vi politikere bør være veldig forsiktige med panikktiltak på dette feltet nå, påpeker hun.

Høyres talskvinne Ingjerd Schou gikk i helgen sterkt i rette med Aps snuoperasjon i saken. De har hittil vært mot selvbosetting.

– Dette henger ikke på greip, sier Schou om at Ap ønsker selvbosetting, samtidig med at partiet vil ta imot 10.000 Syria-flyktninger mens det fortsatt sitter over 5.000 på norske mottak.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter