Politikk

Sp fyrer løs mot KrFs vedtak

Talskvinne i Sp mener samarbeid med Høyre/Venstre er like ille som med Frp i helsepolitikken. Slik svarer KrF.

I en rekke saker har Sps Kjersti Toppe og KrFs Olaug Bollestad utgjort et motkulturelt tospann i helsepolitiske saker på Stortinget. Men nå synger Toppe ut:

Hun serverer en liste med sju felt der hun mener KrF er på kollisjonskurs med Høyre og Venstre. Hun skjønner ikke KrFs konklusjon i regjeringsspørsmålet.

– Når jeg ser hvor ofte KrF vender ryggen til Høyre og Venstre, begriper jeg ikke valget deres, sier Toppe.

– Senterpartiet bør heller feie for egen dør, svarer KrFs Bollestad.

LES OGSÅ: Slik forholder velgerne seg til KrFs nye plan

Bryter freden

Det er første gang en sentral Sp-representant fyrer løs mot KrF etter helgens samarbeidsvedtak. Mange i Sp-toppen hadde drømt om at KrF frigjorde seg helt fra ikke-sosialistiske partnere og fristilte seg i sentrum. Men KrF valgte noe annet.

Etter det Vårt Land forstår, vil Sp-toppene i hovedsak unngå konfrontasjoner med KrF etter vedtaket. Men på utvalgte fagfelt kan KrF likevel få passet påskrevet:

– KrF sier nei til å regjere sammen med Frp, men i Stortinget har dette partiet ikke opptrådt mye annerledes enn Høyre. Når KrF nå velger Høyre og Venstre, kan jo ikke KrF ha lagt stor vekt på helsepolitikken sin, mener Toppe.

LES OGSÅ: KrF sier nei til Frp og holder mange dører åpne

Syv punkter

Hun serverer følgende rekke av saksfelt der hun vil arrestere KrF:

• Bioteknologi. Toppe sier: I stedet for å kjempe mot hver vår regjering, kunne vi hatt en felles stemme. KrF kan gjerne idyllisere bioteknologisk samarbeid med Høyre, men de vil jo også ha liberale Venstre med. Og Venstre kan gå inn for altruistisk surrogati.

• Nasjonal sykehusplan: Toppe påpeker at KrF og Sp sto sammen for småsykehus.

• Vinmonopolet, taxfree og andre alkoholsaker: I praksis er det ikke forskjell på Frp, Høyre og Venstre, mener Toppe.

Fritt behandlingsvalg: Toppe betegner reformen som «en stor privatiseringsreform». Hun sier: KrF er jo ikke for dette.

Innsatsstyrt finansiering: Dette er «hard» helsepolitikk, der regjeringen utvikler «helsebransjen». I et sentrum-Høyre-samarbeid mener Toppe KrF neppe klarer å redusere omfanget.

• Ideelle og eldre: Toppe nevner også opplegget for statlig finansiert eldreomsorg, samt holdningen til ideelles plass i omsorgssektoren. Det kan bli vanskelig makker for KrF.

LES OGSÅ: KrF møter veggen hos Frp-Siv

KrF til motangrep

Nettopp Sps omsorg for de ideelles innsats i helsevesenet, er drøy kost for KrF-nestleder og helsetalskvinne Olaug Bollestad:

– Partiet må koste foran egen dør. Sp er blitt veldig glade i de ideelle etter at de selv gikk ut av den rødgrønne regjeringen. Da denne styrte, hadde nemlig de ideelle tøffe utfordringer.

Bollestad vil også avkle Toppes påstander om at KrF havner på feil lag i alkoholpolitikken. For der har også Ap slappe venner og driver dessuten liberalisering selv.

– Da det handlet om å stoppe åpent vinmonopol på påskeaften og andre «aftener», sto nettopp Sp og KrF sammen. Ap stemte for – sammen med Høyre. Dessuten var Sp blant de mest liberale da Stortinget i vår åpnet for gårdssalg av alkohol, sier Bollestad, som mener KrFs samarbeidsvedtak fremhever at de beste løsningene finnes i sentrum.

– Når sentrum samarbeider med Høyre, så får vi et bedre Høyre, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk