Nyheter

Søt musikk ble langvarig hjelpearbeid

En forelskelse mellom en ung Aftenposten-journalist og en polsk korsanger ble starten på 30 år med kristent hjelpearbeid til Polen.

Den lille hjelpeorganisasjonen Trygt Ly har en spesiell bakgrunn. Den oppsto som en følge av at Åsmund Kilde dro på reportasjereise til Polen for Aftenposten. Året var 1987, og den kalde krigen gikk mot slutten. Han skulle skrive om en eksportert norsk stavkirke som hadde fått nytt liv på sørsiden av Østersjøen.

Under arbeidet fikk han kontakt med en evangelisk prest som ett år senere tok med seg en sanggruppe til Norge. Under gjenvisitten oppdaget Kilde at han likte godt både det han hørte og så. Han ble kristen – eller «født på ny», som han selv sier – og dessuten fikk han et ekstra godt øye til en av sangerne.

Giftet seg

Det oppsto søt musikk, og Kilde endte med å gifte seg med Krystyna. Året etter, i 1989, revnet Jernteppet, mens ekteparet Kilde flyttet til Hurdal for å starte sårt tiltrengt hjelpearbeid med base i et gammelt aldershjem. Dette har de holdt på med siden, og nå er det jubileum etter 30 års innsats og stadig utvidet arbeid.

Det hele startet egentlig med det som bare skulle være en håndsrekning til et svaksynt kormedlem, men siden har det vokst til å bli en stiftelse som jobber blant rusmisbrukere og synshemmede i Polens tredje største by, Łódź.

Noe av det de sender fra Norge er TVer og dataskjermer med forstørret skrift, så svaksynte kan få del i den digitale utviklingen. Dette kan være utstyr som er faset ut i Norge, men som gjenbrukes i Polen.

Underveis har Kilde og hans polske kone knyttet sammen fagmiljøer innen rusrehabilitering og synshemming i de to landene. Og ambisjonene stopper ikke der.

– En av våre oppgaver har vært å bygge broer. Ved å føre sammen likesinnede i Norge og Polen er håpet vårt at engasjerte folk i begge land kan lære noe av hverandre, sier Kilde til Kristelig Pressekontor.

Åndelighet og akademia

Nordmenn kan for eksempel lære noe av evangelisk kristne polakkers kombinasjon av åndelighet og akademia, mener han.

– Det er en god blanding av åpen og direkte åndelighet og akademia i Polen som jeg ikke ser så mye av i Norge. Polakkene er hele tiden opptatt av å utvide og fornye kompetansen sin, sier Kilde, som ser dette tydelig hos sin lokale samarbeidspartner, Misjon Nytt Håp. Dette er et nettverk av dag- og rehabiliteringssentre, tilsvarende Evangeliesenteret i Norge, drevet av den polske Pinsebevegelsen. Dem har Trygt Ly samarbeidet med siden 2002.

– De ansatte har en veldig tydelig kristen profil og ser at håpet i evangeliet er avgjørende. Samtidig er de opptatt av at hvis de skal ha et tilbud, må de ha akademisk ryggdekning. Derfor kurser de seg hele tiden, forteller han og trekker fram flere polske pinseledere som har doktorgrader.

– Det er mye mer respekt for akademisk kompetanse i Polen. Vi er mange i Norge som kunne hatt godt av denne iveren etter å være faglig oppdatert, uten at det går ut over åndeligheten, sier han.

MAT: På dagsenteret som Misjon Nytt Håp driver i Lodz hjelper Krystyna Kilde med å servere når de er der med hjelpesendinger.
På dagsenteret som Misjon Nytt Håp driver i Lodz, hjelper Krystyna Kilde med å servere når de er der med hjelpesendinger.


Usynlige i samfunnsdebatten. Samtidig kunne Kilde ønske at hans polske trosbrødre brukte kompetansen sin mer aktivt i samfunnsdebatten. Der tror han evangeliske kristne i Norge kan lære polakker noe.

– Det er ganske mye frustrasjon med Polens politisk ledelse, men i stedet for å delta i politisk arbeid og samfunnsdebatt, melder mange evangeliske kristne, i likhet med mange andre, seg ut av den politiske hverdagen, sier Trygt Ly-lederen.

Polens katolsk-nasjonalistiske regjering har gitt abortmotstand, kamp for den tradisjonelle kjernefamilien og religiøst liv en sentral plass i offentligheten. Likevel føler flere evangeliske kristne seg fremmedgjort under det nåværende regimet i Polen, ifølge Kilde.

– Regjeringen sier at hvis du skal være god polakk, må du også være god katolikk. Den polske samfunnsdebatten hadde hatt godt av de evangelisk kristne stemmene på dette området, poengterer hjelpearbeideren.

Etter 30 år med hjelpearbeid konstaterer han at det fortsatt er behov for å bygge broer mellom Norge og Polen.

Utfordrer kirkene

– Hva hadde vært den beste 30-årsgaven til Trygt Ly?

– Foruten enda mer ressurser til å utvikle hjelpearbeidet til beste for dem som trenger det aller mest, ville et enklere tollbyråkrati for hjelpesendinger med mye og kostbart utstyr kommet svært godt med, uten at det er noe innspill om norsk EU-medlemskap, understreker han.

– Jeg skulle også ønske at mennesker med synshemninger og andre funksjonshemmede fikk en mer naturlig plass i kirker og menigheter. Det er dessverre sånn at denne gruppen ikke uten videre føler seg like mye hjemme i kirkene som andre. En sterkere innsats for å få til dette, hadde vært en god gave. Og det gjelder i begge landene, både Norge og Polen, sier Åsmund Kilde.

LES MER:

Ba folk gi penger til Visjon Norge for beskyttelse mot coronaviruset

Usikkert hvem som blir med i Kirkens hus

Kristen-Norge­ rystes av ­Vanier-saken

---

Trygt Ly

  • Norsk hjelpeorganisasjon som legger til rette for gjenbruk av møbler, klær og utstyr i Polen. Medmennesker som strever, får hjelp, enten det gjelder rus- eller synsproblemer.
  • Feirer i år 30 årsjubileum.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter