Nyheter

Sør-koreanere vender troen ryggen

Sør-Korea er landet som har opplevd størst kirkevekst i moderne tid. Nå avviser stadig flere unge religion. Den har ikke svar på livsutfordringer, er en av forklaringene.

Den eventyrlige veksten blant kristne i Sør-Korea i moderne tid har blitt kalt et under. De fleste av verdens megakirker ligger i Sør-Korea.

Nå er undrenes tid på hell.

Buddhister forlater

Unge sørkoreanere i 20-30-årsalderen vender seg bort fra religion, og kirkene mister medlemmer. På samme tid ser det ut til at eldre kjenner seg mer knyttet til religion enn tidligere.

Prosentandelen av befolkningen som ikke kjenner seg tilknyttet en religion økte fra 47 prosent i 2005 til 56 prosent i 2015. Tallene viser også at mengden protestanter og katolikker har holdt seg noenlunde stabilt, mens buddhistene forlater troen i store flokker.

Nå tyder det også på at oppslutningen om kirkene også svikter, ifølge nyhetskanalen Al Jazeera.

Kaffe og Kristus

Skal det være litt tro sammen med en kopp kaffe? Hovedstaden Seoul har flere tusen kristelige kaffebarer som fungerer som små kapell langs gatene. Det amerikanske magasinet The Atlantic skriver at dette er enkelte kirkers våpen i konkurransen med megakirkene.

– Kirker og kafeer sliter med å overleve i Korea. Å kombinere de to gir en fordel for begge, sier Ahn Min-ho som er både barista og pastor i kaffebaren Jesus Coffee.

LES VÅRT LANDS LEDER: En teologi som ikke bærer 

Desillusjonert

Pastor-barista Ahn setter ord på hvorfor mange forlater kirkene: Kristendomen i Sør-Korea er blitt for institusjonalisert. Det har gjort unge desillusjonerte.

Unges opprør mot kirken viser seg også politisk. De kristne har engasjert seg aktivt i arbeid rettet mot nabolandet Nord-Korea – ved å sende radioer i ballong over grensen, med misjonærer som krysser grensen ulovlig, og i nødhjelpsarbeid. De har også lojalt stemt for en hard linje mot kommunistene i nord og dermed gitt støtte til høyrepartiene.

Da president Park Geun Hye ble siktet for korrupsjon og ny president skulle velges i vår, viste undersøkelser at unge ikke lenger stemte like konservativt.

Tidsklemma

I en moderne livsstil der sørkoreanere bruker mye tid på studier, etablering av familie og å finne arbeid, er det ikke tid til å gå i kirken, mener eksperter som Al Jazeera har snakket med.

Dessuten er det mange som synes at religion ikke gir svar på hvordan man skal takle livsutfordringer som for eksempel arbeidsledighet. Den er nå på sitt høyeste siden 2000.

Sterke ledere i toppstyrte kirker appellerer heller ikke til unge mennesker.

Megakirkene

Mange av de kristne har vært knyttet til megakirkene der den såkalte framgangsteologien har blitt forkynt. Dette budskapet ser ikke ut til å ha like stor appell lenger.

– Mange av disse megakirkene er belastet med penger og makt. Hvorfor skulle unge mennesker bli tiltrukket av det, sier bror Anthony til The Atlantic. Han tilhører det kristne Taize-fellessskapet og kjenner Sør-Korea god.

Megaskandalen

Skandalen i den største kirken i verden, Yoido Full Gospel Church med 800.000 medlemmer, kan også være medvirkende til kirkeflukten. Pastor Yonggi Cho etablerte kirken i 1958 og har besøkt Norge flere ganger. Kirken vokste opp gjennom 50-, 60- og 70-årene sammen med den sørkoreanske økonomien.

I 2014 ble Cho dømt til tre års fengsel for å ha underslått 101 millioner kroner. Også sønnen ble dømt.

Talkshow

I mange byer er det flere kirker enn butikker. Gudshusene er et tydelig tegn på hvordan mange sørkoreanere har vendt seg til troen som amerikanske misjonærer var ivrige å forkynne etter Korea-krigen i 1950-53.

Når tallene nå går feil vei, prøver kirken ut hvordan de kan nå mennesker. I Young Nak presbyterianske kirke er de inspirert av talkshow på TV. Ledere holder uformelle samtalemøter der vanlige kirkegjengere kan diskutere personlige og teologiske spørsmål. Noen ganger foregår dette i restauranter og barer.

LES OGSÅ:

Sør-Korea snart størst i misjon

Forlatt utenfor kirken

Fastlåst i sine tankesett

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter