Nyheter

Søndagshandel og butikkvin ute av Høyres program

Høyre tar en hviledag fra strid om søndagsåpne butikker. I det nye programutkastet er en slik reform helt borte.

Da partiet presenterte førsteutkastet til nytt stortingsprogram, var en av de siste årenes store snakkiser og stridssaker parkert.

– Hvorfor står det ingenting om søndagshandel i programmet. Fordi saken er tapt?

– For å være helt ærlig: Vi har ikke brukt stort tid på å diskutere dette, svarer lederen for programarbeidet, Torbjørn Røe Isaksen.

LES OGSÅ: Erna: Det blir ikke full søndagshandel

Søndags-kollaps

Statsråden og Høyre-toppen forklarer at dette henger sammen med at regjeringen har satt ned et utvalg som skal utrede hva slags reguleringer det skal være i handelsnæringen.

«Helligdagsminister» Linda Hofstad Helleland lanserte utvalget etter at dagligvaregiganter i vår hadde tøyd lovverket for søndagshandel i ukesvis. Dessuten hadde Høyre/Frp-regjeringens arbeid for å sikre stortingsflertall for søndagsåpent kollapset.

LES OGSÅ: Kjøper ikke Hellelands søndagsvri

Comeback?

Men kontrasten til forrige Høyre-program er stor. I dette sto det tydelig at Høyre ville «tillate søndagsåpne butikker» og «myke opp reglene for søndags-, helligdags- og nattarbeid».

Røe Isaksen sier han er ganske sikker på at det fortsatt er stort flertall i Høyre for det som står i gjeldende stortingsprogram.

– Vi må nok ha inn noen formuleringer i neste utgave også. Men diskusjonen om søndagshandel vil nok bli annerledes fremover. For enten man liker det eller ikke: Søndagen er blitt en handelsdag, og det har skjedd på internett, forklarer Isaksen.

LES OGSÅ: Blått taktskifte i alkoholpolitikken

Alko-pause også

For samarbeidsmakker KrF er Høyres handelspause en gladsak – og de kan oppleve en til:

For formuleringene om «ordning med vinmonopol i butikk» og «alkoholsalg i butikk til klokka 22.00 på hverdager og lørdager» er borte fra programutkastet.

I stedet står det – akkurat som i samarbeidsavtalen med KrF og Venstre – at Høyre vil «beholde hovedlinjene i dagens alkoholpolitikk».

Høyre bruker i utkastet mer kraft på god livsførsel og sunnere matvarer enn de gjør på drikkepolitikken.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter