Nyheter

Søndagsåpent er som kampen mot TV-monopoler

Næringsministeren forsterket trykket for «konkurranse» og «valgfrihet» i nytt stortingsoppgjør om helligdagen.

Da Monica Mæland møtte et spørsmålsraid fra KrF under ukens muntlige spørretime, trakk hun historiske paralleller til Høyres store oppdrag på 1980-tallet:

– Den gang var det en kamp å få holde butikker åpne etter klokken 17.00, å få utvidet lørdagshandelen og å få lagt til rette for flere kanaler på TV. Jeg tror også dette vil være et bra tiltak, sa Mæland.

Både KrFs Geir Jørgen Bekkevold og partikollega Line Henriette Hjemdal ville stille næringsministeren til veggs for at ja til full søndagshandel kan feie ut små distriktbutikker til fordel for stor vekst i allerede store kjøpesentre.

Ideologisk oppdrag

Det var under replikkvekslinger om dette at Mæland fant grunn til å trekke paralleller mellom dagens søndagskamp og kampen mot TV-monopolet på 80-tallet. Etter runden møtte Vårt Land henne i Stortingets vandrehall.

– Så en grunn til reformen er å føre Høyre-tradisjoner videre: Ideologisk handler det om å åpne opp ting?

– Jeg levde jo med denne debatten på 80-tallet. Da vi forsøkte å få kjøpt brød etter klokken 17.00, få flere butikker til å holde åpent på lørdag, få flere TV-kanaler og radiokanaler. Det var kampen for et større mangfold. Dette handler om valgfrihet, poengterer Mæland overfor Vårt Land og fortsetter:

LES OGSÅ: Widvey forslagsløs om søndagsåpent

«Vi lever annerledes»

– I dag så er det lagt til rette for at flest mulig kan hvile om søndagen. Jeg registrerer at mange ønsker en hviledag, men ikke til samme tid. Vi lever annerledes. Dette handler først og fremst om valgfrihet – og mer konkurranse.

– Datidens kamp for flere fjernsynskanaler enn NRK og dagens for søndagshandel er altså to sider av samme sak?

– Det handler jo om økt valgfrihet, men sakene er ulike. Når noen er imot dette, så har det også tidligere vært sånn.

KrF jaktet på svar om hvordan også mylderet av norske småbedrifter kan komme til å slite om søndagen blir en helt vanlig handelsdag overalt.

– Regjeringen peker i høringsbrevet selv på at mer handel kan bli flyttet inn i kjøpesentre – og dermed kan det ramme små butikker i distriktene. Da kan også bosettingen rammes, påpekte KrFs Bekkevold.

– Svaret er at regjeringen ønsker mer konkurranse og likere konkurranse, var meldingen han fikk fra næringsminister Mæland.

LES OGSÅ: Presset Widvey om søndagsåpent

Giske-utbrudd

Hun var den som sammen med arbeidsminister Robert Eriksson og kulturminister Thorhild Widvey presenterte ideen bak søndagsåpne butikker tidlig i januar.

Også Ap-nestleder Trond Giske gikk tydelig ut mot næringsministeren i spørretimen og mener regjeringen opptrer inkonsekvent:

– Regjeringen gir 40 millioner kroner i en egen ordning med statsstøtte til distriktsbutikker, og så gjennomførere man samtidig en reform som vil svekke akkurat de samme butikkene, sa Giske.

Etter oppgjøret var Bekkevold bare mer overbevist enn før om at regjeringen har bestemt seg for å innføre søndagshandel, koste hva det koste vil.

– I summen av alt som blir sagt hører jeg at dette skal regjeringen ha innført, helt uavhengig av advarsler fra næringen selv. Og selv om de må velge Venstres modell, en modell de ikke har tro på, så skal de altså ha søndagsåpent innført, sier Bekkevold.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter