Verden

‘Som om landet er i krig’

Korrupt regime som har levd over evne, sier Latin-Amerika-ekspert.

– Det folk gjennomgår i Venezuela nå, ligner ikke noe annet vi har sett i Latin Amerika i moderne tid. Det er som om landet er i krig. Det sier Leiv Marsteintredet, førsteamanuensis ved ­Institutt for sammenlignende politikk, Universitetet i Bergen. Han er ekspert på Latin-Amerika.

Mens tusener protesterer i gatene og landet er i dyp krise, stiller president Nicolás Maduro smilende opp på ulike arrangementer, som om ingenting har skjedd. Minst 43 mennesker er drept i forbindelse med opptøyene de siste dagene. For Marsteintredet er de absurde opptredende betegnende for situasjonen i landet.

– Inflasjonen har vært på ca. en million prosent siste året og den er på ti på topplista over de lengste hyperinflasjonene i verdenshistorien. Økonomien har falt til det halve på bare fem år, og er nå på 1950-nivå. Det er en situasjon vi bare har sett etter murens fall eller dype og langvarige borgerkriger.

Hyperinflasjon betyr at pengene mister verdi nesten med en gang du får dem i hånda. Marsteintredet fortsetter:

• Tre millioner mennesker har flyktet, og det utgjør ti prosent av landets befolkning. Fortsetter det, nærmer vi oss Syria i ­dimensjon.

• Barne- og mødredødligheten har økt kraftig.

• 87 prosent lever under ­fattigdomsgrensa. Månedslønnen er lavere enn en dagslønn i nabolandene.

Krisen

– Vi har aldri sett dette, bortsett fra i krigssoner. Og ­Venezuela er ikke i krig, sier Leiv Marsteintredet.

Hvordan kunne et land som Venezuela havne i en så dyp krise? Marsteintredet mener det politiske prosjektet som startet med Hugo Chávez, er en av ­hovedårsakene. Et korrupt ­regime som levde over alle grenser i mange år.

– De kastet bort en gylden ­mulighet – oljen – til å forbedre landets økonomi. De tok ekstreme lån på toppen, for å vokse fort, sier han. Det så ut til å gå bra så lenge, selv om det ikke manglet advarende stemmer. Men det er utrolig at landene rundt ikke har foretatt seg mer, sier han.

På et politisk massemøte sist onsdag, erklærte nasjonalforsamlingens leder Juan Guaidó seg som fungerende president i landet. Han ba militæret vende seg mot Maduros regjering. Stadig flere land støtter opposisjonen, blant annet USA, Canada, Frankrike, Spania og Australia.

Både Maduro og Guaidó forsøker å vinne støtten til den ­venezuelanske hæren. Så langt har landets væpnede styrker stilt seg bak regimet som kom til makten under Hugo Chávez for over to tiår siden. Maduro overtok styringen av landet etter at Chávez døde.

Skifter side?

– Alltid lojale, aldri forrædere, ropte soldater under Maduros besøk på militærbasen Fort Paramacay i byen Naguanagua, der Maduro marsjerte sammen med sin forsvarsminister Vladimir Padrino López under en øvelse, skriver NTB.

Guaidó forsøkte på sin side å vinne soldatenes gunst ved å kunngjøre en amnestilov godkjent av nasjonalforsamlingen som garanterer straffrihet for militæret om de støtter ham og blir med i «gjenopprettelsen av den demokratiske orden».

– Del dette med soldatene i familien din, og med dine venner og naboer, skriver han på Twitter.

– Presset øker fra dag til dag. Dersom militæret skifter side, kan en overgangs militær-regjering forhandle om overgang til demokrati, sier Leiv Marsteintredet. Han har ikke særlig tro på at forhandlinger med Maduro vil føre fram.

– Militæret er enn så lenge på Maduros side, og så lenge de støtter ham, blir Maduro sittende. De støtter ham fordi han betaler dem. Toppmilitære lever privilegerte liv, sier han og legger til en annen faktor til som holder militæret samlet i sin støtte: Generalene har store inntekter illegal business deriblant narkovirksomhet.

– Mange kaller det en mafiastat.

Hva Russland og Kina gjør, vil være svært viktig for hva som skjer i Venezuela. De er interessert i at Maduro blir sittende, for dem er dette geopolitikk.

– Konsekvensen kan bli at konflikten eskaleres til nye høyder.

5000 soldater?

«5.000 soldater til Colombia», sto det håndskrevet øverst på blokken til John Bolton. Han er Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver og setningen på en notatblokk - godt synlig for reporterne - vakte oppsikt på en pressekonferanse om Venezuela. Avslørte han på denne måten amerikanske planer om militær intervensjon? På spørsmål om å få en forklaring, svarer Det hvite hus at «presidenten har sagt at alle muligheter ligger på bordet».

Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton sier sanksjonene vil sikre at Maduro ikke lenger kan «plyndre ressursene til det venezuelanske folk». Men USA og Bolton nøyer seg ikke med å bruke økonomiske virkemidler. Sikkerhetsrådgiveren oppfordrer Venezuelas væpnede styrker til å bidra til å overføre makten fra president Maduro til opposisjonsleder Guaidó. På spørsmål om president Trump vil vurdere militær intervensjon i Venezuela svarer Bolton at presidenten har gjort det klart at «alle muligheter er oppe til vurdering».

USA har så langt ikke kunngjort noe som omfatter direkte militært engasjement i konflikten i Venezuela.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden