Religion

Solvik-Olsen tar bokoppgjør med Hareide – anklager KrFs eks-leder for «falsk fortelling».

Frp-profilen Ketil Solvik-Olsen anklager Knut Arild Hareide for «falsk fortelling» om forholdet til Frp. Tar oppgjør i ny bok.

I ferske På vei tegner den tidligere Frp-nestlederen et bilde av en Hareide som alt etter 2017-valget var bestemt på å få Frp ut av regjering.

– Jeg kan akseptere at Hareide ombestemte seg og valgte en annen side. Mitt ankepunkt er hans fortelling, som jeg mener er falsk, skriver han i boken.

Solvik-Olsen presenterer og kommenterer boken på en pressekonferanse torsdag. Boken handler blant annet om hans egen oppvekst, erfaringer fra statsrådstiden, Frps vei til regjeringsmakt og partiets fremtid.

Solvik-Olsen ble «personlig såret» – mener KrF-toppen fortalte noe feil

Han vier god plass til politikeren Hareide – og KrFs veivalg i fjor høst. Da Hareide førte an for en annen regjering, kom Hareide med «falsk» fortelling på to punkter:

• Det var «falsk historiebeskrivelse» av Hareide at de borgerlige forhandlingene i Nydalen i 2013 bekreftet at avstanden var for stor mellom KrF og Frp. Solvik-Olsen opplevde derimot at KrF var klar til å gå inn i regjeringen, «men i tråd med sentrumstanken i partiet valgte de å si nei da Venstre ikke ville».

• Argumentasjonen som ble brukt om Frp i KrFs strid stemples også som falsk. Solvik-Olsen refererer Hareide på at Frp er «en trussel mot samfunnet og fellesskapet vårt. En trussel mot den grunnleggende tilliten. En trussel mot de verdiene vi tror på». Det gjør Frp-toppen «personlig såret».

Hareide mente Solvik-Olsen kunne bli en «god veidirektør»

Solvik-Olsen skriver at han er usikker på når Hareides vei bort fra flere års borgerlig samarbeid startet. Kanskje var det da «Støre og Hareide fant sammen i en adventsflørt i Oslo misjonskirke Betlehem i november 2014». Han nevner også en spesiell episode:

«Kanskje burde varsellampene ringt da Hareide på vår tilfeldige gåtur sammen i Oslos gater før valget 2017, antydet at jeg kunne bli en god veidirektør etter valget».

Da virket det på Frp-profilen som at Hareide hadde kalkulert med at H/FrP-regjeringen ikke skulle overleve.

«Tror på samme Gud» har partivenner som er prester og predikanter

Forfatteren viser til at han har møtt Hareide i noen bedehus utenom valgkamp. Han skriver:

«Vi tror på den samme Gud. Vi tror på Jesus som veien til frelse. Jeg har partivenner som er prester, predikanter, misjonærer. Men nå får de høre at de har et dårlig verdisyn. Hareide sier det for å forsvare sin kursendring. I kjølvannet står mennesker som føler seg verdimessig degradert».

Han tar oppgjør med påstander om at Frp ikke vil ha et «varmere samfunn». Solvik-Olsen poengterer at mange har engasjert seg i Frp fordi de vil ha bedre eldreomsorg og arbeid for en ubyråkratisk rusomsorg. Han mener det nettopp var fordi «de vil ha et varmere og mer inkluderende samfunn».

Han skriver: «Er jeg sår over det Hareide sa? Ja, absolutt».

Frp-profilen innrømmer: «Rev meg i håret» over Sandberg

Omtalen av Frp som motstander bidro til å skape et «hardere debattklima». For Solvik-Olsen er det ikke noe nytt at partiet Rødt omtaler motstandere tøft, men det «flytter barrierer» når KrF gjør dette.

Frp-toppen har likevel forståelse for at Hareide noen ganger har følt seg urimelig behandlet av Frp:

«Jeg husker jeg rev meg i håret i frustrasjon da Per Sandberg møtte Hareide i Dagsnytt 18. Jeg forstår godt at Hareide tok den strenge tonen».

Men noen av enkeltoppgjørene med Sylvi Listhaug «var kalkulert for å snu flertallet i KrF».

Roser Ropstad seriøs og med «vitser på lur»

Frp-politikeren roser etterfølger Kjell Ingolf Ropstad, som han forhandlet med på Granavollen:

«Ropstad står ikke tilbake for Hareide på noe punkt som politiker. Han var seriøs, saklig, godt informert og åpen. Det var lett å få tillit og respekt for han. Han hadde til og med noen vitser på lur».

LES OGSÅ:

---

FRP-PROFIL

  • Ketil Solvik-Olsen er en av Frps viktige profiler det siste tiåret.
  • Han har vært statsråd, nestleder i Frp og er fortsatt medlem av partiets sentralstyre.
  • Solvik-Olsen har stått sentralt i arbeidet med Frps inntreden i regjering og i utformingen av Frps politikk.
  • Han er født i 1972 i Time i Rogaland.
  • Han gikk av som samferdselsminister i august i fjor, etter nær fem år i Solberg-regjeringen. Han flyttet da til USA og kommer tilbake igjen til våren.
  • I et intervju med Dagbladet denne uken, utelukket ikke Solvik-Olsen at han var kandidat til en gang å overta etter Siv Jensen som partileder.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion