– Statsministeren skal holde en tale under eidbønnen. Imamen skal holde en tale og det skal være en bønn, sier informasjonsansvarlig ved al-Noor Islamic Center, Waheed Ahmed, til Budstikka. Han legger til at de er i dialog med kommunen og politiet.

Ifølge avisa strømmer det mange festpyntede muslimer til hotellet. Pressen får ikke tilgang til selve arrangementet.

– I dag feirer muslimer over hele Norge Eid sammen med sine kjære. En feiring som mange har gledet seg til, men angrepet på moskeen i Bærum skaper frykt og uro. Hat og muslimfiendtlige holdninger må vi bekjempe sammen. Vi slår ring om vårt muslimske miljø når de går til bønn i dag, skriver Solberg på Twitter.

 

Økt sikkerhet

Politidirektoratet har bedt alle politidistrikt iverksette forebyggende tiltak i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden eid etter skyteepisoden i moskeen Al-Noor Islamic Center i Bærum lørdag.

En mann i tidlig 20-årene er siktet for drapsforsøk for skyteepisoden i moskeen, samt siktet for drap på en ung kvinne han er i familie med. Hendelsene ses i sammenheng.

Mannen ble avhørt i natt, og ønsket ikke å forklare seg, opplyser politiet i en pressemelding søndag morgen.

Ordfører i Bærum Lisbeth Hammer Krog (H) opplyser at de er i tett dialog med moskeen etter hendelsen.

– De som var til stede under angrepet får tett oppfølging, sier Hammer Krog til Budstikka.

 

Vurderer fortløpende

På en pressekonferanse lørdag kveld opplyste Rune Skjold, politioverbetjent og seksjonssjef i Oslo politidistrikt, om at gjerningsmannen er en norsk statsborger i 20-årene bosatt i nærmiljøet.

– Har politiet noen formening om hvorvidt det dreier seg om et forsøk på terror?

– Vi har ingen grunn til å tro det. Vi har ingen opplysninger om det, sier Skjold, til Dagbladet.

Pressevakt ved Oslo Politidistrikt uttalte til Vårt Land søndag formiddag at dette står ved lag.

– Vi står fast med uttalelsen som ble gitt i går kveld. Men vi tar forbehold om at dette kan endre seg i løpet av dagen. Vi vurderer motivet for handlingen fortløpende.

Pressevakten forteller at politiet diskuterte hvorvidt handlingen skulle klassifiseres som forsøk på terror på et saksmøte søndag morgen.

– Det handler kriteriene som ligger til grunn for å kalle noe forsøk på terror, og det er en hårfin balansegang. Vi forstår at pressen og andre er opptatt av dette, men det har ikke noe å si for etterforskningen, sier pressevakten.

 

Mange har møtt opp

Islamsk Råd Norge opplyser at de har blitt kontaktet av flere nordmenn som ønsker å stille opp som vakt i forbindelse med eid-feiringen søndag. Eid feires av muslimer ved avslutningen av fastemåneden ramadan. Moskeene skal ha ulike arrangementer i forbindelse med feiringen.

I moskeen på Grønland i Oslo har flere møtt opp til morgenbønn for å vise sin støtte.

– Hvis du ser foran moskeen, er det mange brødre, søstre og naboer som har kommet her for å passe på oss, sier talsperson Ikhlaq Ahmad for Islamic Culture Centre (ICC) til VG.

Han sier at mange medlemmer føler på frykt etter hendelsene lørdag.

– Vi er bekymret for våre medlemmers sikkerhet. Vi har trappet opp sikkerheten og politiet skal være i området, sier Ahmad.

 

– Skal føle seg trygge

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) trekker fram hvor viktig det er at alle skal få lov å ha sin religion i Norge.

– Vi fordømmer angrepet på moskeen i Bærum lørdag på det sterkeste. Politiet gjør nå alt det kan for at muslimer trygt skal få feire eid i ro og fred søndag, sier Kallmyr i en pressemelding.

Islamsk Råd Norge skriver også i en pressemelding natt til søndag at de på det sterkeste fordømmer skyteepisoden i moskeen Al-Noor Islamic Center i Bærum.

– Folk innad i det muslimske miljøet er selvfølgelig berørt. Det er ingen tvil om at dette setter mange i en sjokktilstand, sier styreleder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge til NTB.