Nyheter

Solberg skal gjøre KrF til bestevenn

Kort etter at Knut Arild Hareide brøt opp fra samtaler om samarbeid, varsler statsministeren at hun skal ta være på KrFs gjennomslag.

Etter at KrF onsdag ga Erna Solberg beskjed om at de blir opposisjonsparti, er det nå bare en «bestevennstrategi» igjen for Høyre. Et siste forsøk – med å fange KrF med bunker av dokumenter – førte ikke frem.

– KrF har fått mange gjennomslag som vi skal ta vare på. Vi regner med at KrF kommer til å være hovedsamarbeidspartneren for en regjering fremover, lovet Solberg på et pressemøte etter at borgerlige toppsamtaler om samarbeid hadde strandet.

Da Høyre og Frp møtte de to sentrumspartiene for å avklare samarbeid, var Høyre væpnet med «tunge» oversikter og registre over hva KrF/Venstre alt var enig med de blåblå om.

LES OGSÅ: Slik kan blåblå profilsaker møte veggen

Light-forsøk

Etter det Vårt Land får opplyst, prøvde regjeringen under møtet å få spesielt KrF til å gå på erklært støtte til enkeltpunkter – det som kunne kalles avtale «light». Det ble ikke aktuelt.

For når KrF ikke vil signere noen avtaler om å skape flertall for regjeringen, så må Høyre/Frp selv manøvrere slik at de får hele politikkspekteret sitt vedtatt av Stortinget. KrF er på vippen – og sitter dermed på avgjørende stemmer for regjeringen.

LES OGSÅ: Nå er selv Rødt større enn KrF

Flere kabinettspørsmål?

Solberg kommer med et indirekte varsel om at hun vil stelle pent med KrF og Venstre:

– Jeg kommer alltid til å ta hensyn til at vi skal oppnå bred borgerlig politikk i det arbeidet som vi gjør.

Ifølge valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU er det nå mye opp til Solberg selv om hvor mykt hun vil jakte på KrFs nøkkelstemmer. Han tror det blir krevende:

– Hun kan benytte Bondevik 1-varianten, fremme politikk og være innstilt på å tåle noen nederlag. Eller så kan regjeringen velge å sette hardt mot hardt i de sakene der de tror de kan overbevise KrF.

– Kan vi igjen oppleve flere kabinettspørsmål fra en statsminister i Stortinget?

– Åpenbart, for situasjonen nå åpner også for det som kalles stortingsregjereri, svarer Todal Jenssen.

LES OGSÅ: Venstre vil ha egen maktløsning

Gammel moro

Likefullt skal ledertrioene i Høyre, Frp, KrF og Venstre møtes i neste uke for å gjennomgå de fyldige listene fra Høyres rådgiverkorps. For et Solberg-styre uten flertall handler det både om å forsikre seg om at støtte til avtalt politikk gjelder.

Men det handler også om å rydde i «gammel moro» – slik Solberg sa det i NRKs Politisk kvarter i går morges: Regjeringen trenger å vite hva som var festprat og ikke lenger har prioritet hos KrF og Venstre.

Sentrumsparti

Etter at KrF frigjorde seg, vil trolig Venstre og regjeringspartiene fortsette samtalene med sikte på et samarbeid eller en regjeringsløsning. Men KrF-leder Hareide vil nå drive det han kaller opposisjon med «klokskap og ansvarlighet».

– Er bruddet med Solberg-regjeringen nå en reise tilbake til den gamle sentrumsposisjonen for KrF? Båndene til Frp er jo nå stort sett borte?

– Vi definerer oss som et kristendemokratisk sentrumsparti. Det burde vært et tettere sentrum i norsk politikk og vi vil ta den posisjonen. Og vi ønsker samarbeid med hele Stortinget, svarer Hareide.

– Men KrF er altså tilbake som et ekte sentrumsparti?

– Vi har vært et ekte sentrumsparti hele veien. Men vi vil kanskje nå oppleves som et tydeligere sentrumsparti.

LES OGSÅ: Hareide snakker ut etter Erna-bruddet

Krav: Annerledes

Valgforsker Todal Jenssen tror ikke det blir lett for KrF straks å bli oppdaget som et eget velgeralternativ. De vil møte friere fra mange kanter og kan bli fanget av hverdagen.

– Valgkampen viste jo at det manglet store forskjeller på aktørene. Driver man med finspikking av politikk mellom partier, så er det ikke sikkert det gir uttelling. Partier som vil vokse, er avhengig av å være tydelig annerledes.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter