Klima

Sola vinner terreng

Solenergi har gang på gang sprengt anslagene til Det internasjonale energibyrået. Utviklere tror sol kan gi den ­billigste strømmen om fem til ti år.

Selv om solenergi har hatt en stor vekst de siste årene, står den for rundt 1 prosent av verdens strømproduksjon. Men om 20 år kan solenergi fylle 35 prosent av verdens strømforbruk, skriver Terje Osmundsen i en artikkel på nettstedet energiogklima.no.

Osmundsen er forretningsutvikler i solenergiselskapet Scatec Solar. Han mener at solenergi med god grunn kan kalles en revolusjon, av to grunner: På få år har kostnadene gått drastisk ned, og markedet vokst kraftig.

«Da jeg begynte å jobbe i denne ­industrien i 2009, var solenergi-­modulprisen på rundt fire dollar per watt. Nå har prisen falt til omlag en halv dollar per fat», skriver Osmundsen.

LES MER: Dette forhandler de ikke om

Pådrivere

Han mener at det som har drevet fram utviklingen, er at særlig Tyskland og California har satset sterkt og gitt solenergi gode rammevilkår. Senere har asiatiske land fulgt etter. I 2013 stod Kina og Taiwan for 70 prosent av verdens solceller, ifølge Osmundsen.

Nå skjer utbygging av solenergi også uten tilskudd, skriver Osmundsen og viser til eksempler fra Chile, Spania og USA.

Solenergientusiasten mener at både analytikere og Det internasjonale energibyrået (IEA) ikke får godt nok med seg hva som foregår, og derfor undervurderer hvilken rolle solenergi kan spille på verdensplan. Osmundsen viser til IEAs anslag fra både 2008 og 2012, som anslo at solenergi ville holde seg på det nivået der den lå. I stedet kom en bratt økning – begge gangene.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Paneler på taket

Glen Peters, senior­forsker i Cicero, er enig i at utviklingen innen solenergi har overrasket. Han tror også at det kan komme mer interessant på den fronten framover.

– Noe som var uventet, var at folks vilje til å sette solcellepaneler på eget tak, viste seg mye større enn man trodde. Det har man sett i Tyskland og flere andre land, og det er noe som kan sette store energiselskaper ut av spill hvis mange kobler seg av strømnettet, sier Peters.

LES MER: Kirker får strøm fra himmelen

Han tror likevel at utviklingen av kraft fra sol og vind også kan overselges.

– Selv om mye positivt skjer, er andelen av energimiksen bare marginal, sier Peters.

Kina satser sterkt på fornybar energi, men Peters understreker at Kina er et stort land og fortsatt bruker mye kull, olje og gass. Landet har satt som mål at 20 prosent av energiforbruket i 2020 skal komme fra fornybar energi.

LES OGSÅ: Ønsker solceller på kirketaket

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima