Nyheter

Sokneprest får bli

Sokneprest Sigurd Markussen informerte selv menighetsrådet om at biskop Bernt Eidsvig ville flytte ham til utlandet på grunn av mangel på tillit. – En misforståelse, sier Oslo katolske bispedømme.

– Avgjørelsen om å flytte en prest fra et sted til et annet skjer etter samtaler mellom prest og overordnede. Ingen flyttes mot sin vilje. At Markussen skal avsettes og forflyttes til utlandet bygger på misforståelser, sier kommunikasjonsleder i Oslo katolske bispedømme (OKB), Hans Rossiné.

Forrige uke skrev Vårt Land at sokneprest Sigurd Markussen i den katolske menigheten St. Svithun i Stavanger selv hadde informert menighetsrådet om at han skulle slutte i jobben fra 1. august.

Begrunnelsen var mangel på tillit hos biskop Bernt Eidsvig. Menighetsrådet i St. Svithun reagerte sterkt på opplysningene.

Blir værende

Nå skriver St. Svithun på sine hjemmesider at Markussen likevel fortsetter i jobben:

«Etter å ha vært til samtale med biskopen torsdag formiddag, er det enighet om at p. Sigurd Markussen blir værende som sokneprest i St. Svithun menighet».

Ordstyrer i menighetsrådet, Hans Kristian Jakobsen, forteller at de ikke er blitt informert om hvorfor soknepresten får bli værende, men at de er glade for beslutningen.

LES MER: Katolsk menighet herjes av konflikt

Misforståelser

– Det er ikke riktig å si at vi har snudd i denne saken, for Markussen er ikke og har ikke vært avsatt. Det ble lagt ut meldinger om det lokalt, men det bygger på en misforståelse at han er blitt avsatt av biskopen, sier kommunikasjonsleder Rossiné i OKB.

– Men Markussen informerte menighetsrådet om saken. Har tema vært oppe tildiskusjon?

– Det kan vi ikke gå inn på. Hvorfor Markussen informerte menighetsrådet får han kommentere hvis han vil det, men ingen er blitt avsatt. Det som er blitt diskutert i samtalene mellom Markussen og biskopen vedrører interne forhold, og det er vanlig norsk arbeidslivspraksis at slike samtaler forblir interne, sier Rossiné.

– Hva med biskopens mangel på tillit. Er det også en misforståelse?

Ja, det må man kunne si i og med at Markussen fortsetter som sokneprest. Alle arbeidsforhold og flyttinger forutsetter en grunnleggende gjensidig tillit mellom biskop og prest.

Interne konflikter

Saken med sokneprest Markussen er siste del i en lang historie om uroligheter for menigheten i Stavanger.

I 2012 tok daværende sokneprest, Reidar Voith, kontakt med Oslo katolske bispedømme for å varsle om at det var blitt unndratt moms i forbindelse med utvidelsen av kirken. En polsk prest skulle ha underskrevet falske gavebrev for blant annet kirkebenker og skriftestol, fra ikkeeksisterende søstermenigheter. Slik hadde menighet unngått å betale moms på interiøret i forbindelse med utvidelsen av kirken.

Saken ble meldt til Tollvesenet som i disse dager er i ferd med å avslutte behandlingen.

Senere, våren 2015, anmeldte menigheten, via sin advokat, samme polske prest for ­underslag av menighetens penger. Påstanden er blant annet at han skal ha mottatt gaver for å gjennomføre kirkelige handlinger.

LES MER: Får ikke se rapport om kirkekonflikt

Avsatt og gjeninnsatt

På grunn av mistanken annonserte sokneprest Sigurd Markussen for menigheten at presten ikke skulle ha noe pastoralt ­arbeid i menigheten og at han forbød ham å komme til kirken. Menigheten gikk også til politiet med dokumentasjon og politiet har siktet presten i underslagsaken.

«Avsettelsen» ble av den polske gruppen tolket som en respektløs og krenkende­ handling overfor presten spesielt og det polske miljøet generelt. Biskop Bernt Eidsvig godtok ikke bortvisningen og «gjeninnsatte» presten.

Flere kilder sier til Vårt Land at det er denne personalkonflikten som er roten til det OKB kaller misforståelser rundt Markussens stilling.

Sokneprest Sigurd Markussen vil ikke kommentere saken ovenfor Vårt Land.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter