Religion

Søker svar i stjernene

Tilhengerne kaller det «erfaringsbasert vitenskap» og mener astrologi kan bevises empirisk. – Astrologi er helt klart ikke en vitenskap. Det er en religion, sier religionsviter.

– I oktober 2017 gikk Jupiter inn i Skorpionen. Det betyr at maktstrukturer synliggjøres og vi får mulighet til å forandre dem. Skorpionen er blant annet knyttet til seksualitet, og Jupiter setter søkelys på det som skjer under overflaten, sier Inger K. Straume, esoterisk astrolog og foredragsholder ved Astrologikonferansen 2018 i Oslo.

Forsamlingen nikker bekreftende.

– Og hva skjedde i oktober 2017? Jo, Metoo-kampanjen ble lansert.

De store linjene

Det er en varm fredag ettermiddag i juli. Solen står høyt på himmelen, fellesferien er kun få timer unna og hovedstaden i ferd med å gå i sommerdvale. Men inne i et klamt auditorium på Frogner sitter omkring 50 mennesker samlet. Anledningen er en astrologikonferanse, i regi av astrologiskolen Hercules, som strekker seg over fire dager.

Grunntanken i astrologi er at hele universet utgjør en helhet, hvor alle delene påvirker hverandre, ifølge Store norske leksikon. Derfor mener astrologer at planeter og stjerner har stor innvirkning på mennesket: Makrokosmos påvirker mikrokosmos. Mennesker over hele verden har i tusenvis av år brukt stjernene til å tyde livet på jorda, og fenomenet astrologi finnes i flere av de store verdensreligionene.

Hver kursdag under Astrologikonferansen 2018 starter med yoga eller meditasjon, etterfølges av foredrag og workshop om ulike temaer innen astrologien, og avsluttes med sosialt samvær og middag. Dagens foredrag handler om å tegne opp det store bakteppet av astrologiske perioder i vår tidsalder.

– Jeg begynte med å studere historie, men det var først da jeg fant astrologien at jeg opplevde å få de svarene jeg var ute etter. Jeg søkte etter svar på hva vi er en del av, hva som er de underliggende årsakene. I dag skal vi lete etter en puls eller en rytme bak de store linjene i historien, sier Straume og innleder foredraget. Hun forteller at esoterisk astrologi gir en unik mulig til å bli kjent med vår egen sjel.

– Vi må huske at det alltid er rytmer som presser seg på, som vil løfte noe opp i bevisstheten, sier Straume.

«Erfaringsbasert kunnskap»

– Astrologien har en mer enn 3000 år lang historie. Etter at alternativbransjen kom på banen ble det mange flere tilbud til de som er nysgjerrige og filosofiske, sier Gisle Henden, initiativtaker bak Astrologikonferansen og grunnlegger av Astrologiskolen Herkules.

Skolen har i dag omtrent 40 aktive studenter og tilbyr 2, 3 eller 4-årig studieforløp og nettstudier. I dag har skolen undervisningstilbud i både Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim. Ifølge skolens egne nettsider er undervisningen godkjent av International Society for Astrological Research (ISAR), og beskrives som en utdanningsinstitusjon for folk som ønsker en dypere forståelse for astrologi eller som ønsker å bli profesjonelle astrologer.

Selv oppdaget Henden astrologi som 18-åring, da en kollega på sommerjobben hadde med en artikkel om hans stjernetegn. Artikkelen vekket nysgjerrigheten. Siden den gang har Henden tolket horoskopene til tusenvis av personer. I tillegg til flere astrologiutdannelser har han hovedfag i filosofi, mastergrad i statsvitenskap, samt mastergrad og doktorgrad i økonomi.

– Jo mer jeg studerte astrologi, jo bedre fant jeg at det stemte, sier han og beskriver astrologi som et perspektiv som stimulerer til undring, selvinnsikt, visdom, retning, toleranse og frihet.

Ifølge Henden er astrologi «erfaringsbasert viten», ikke tro og spekulasjon, og viser til eksempler der astrologer gjetter riktig stjernetegn på ukjente mennesker. Han er ikke alene om dette synet. En studie fra 2014 viser at bortimot halvparten av unge amerikanere anser astrologi som en vitenskap, og tror at planeter og stjerner har innvirkning på menneskelige handlinger.

– Klarer man å gjette riktig stjernetegn 20 av 20 ganger er det erfaringsbasert viten, ikke tro eller spekulasjon, sier Henden og forteller at det er øvelse som skal til for å gjenkjenne mennesker med ulike stjernetegn.

– Man må studere på folks ansikter, fakter, vesen, kroppsspråk og språkbruk. Skytter har ofte sterke lår og store øyne. Folk som er født i tyrens tegn har ofte en kraftig nakke og muskuløse lår. Man lærer seg å se hvilke arketyper som kommer igjennom hos hver enkelt person, sier Henden.

– Kan du gjette mitt stjernetegn?

– Nei, det ønsker jeg ikke å gjøre nå. Det er lenge siden jeg drev med dette, sier Henden.

Trendbasert

– Jeg er veldig interessert i astrologi, og tenker astrologi hele tiden. Jeg kommer hit for å gå mer i dybden på hvordan vi blir påvirket av universet. Jeg opplever folk som veldig interessert i astrologi, folk vil gjerne at jeg skal tolke horoskopene deres, sier Elisabeth Ines Johansen, en av deltakerne på konferansen.

Selv om rundt 50 mennesker har møtt opp på dagens konferanse, er oppslutningen om astrologi nærmest halvvert de siste 20 årene. Stjernetegn er ikke lenger i skuddet, skal man tro regjeringens nyeste NOU om tro og livssyn fra 2013. I 1998 var 23 prosent åpne for at stjernetegn har en betydning. I 2008 var tallet sunket til 13 prosent.

– Nyreligiøsitet, slik som astrologi, er trendbasert. Trendene utforskes og så går man videre til neste trend, sier religionsviter og skribent Helene K. Næss.

Hun påpeker at det i dag er buddhistiske elementer som mindfulness som særlig er i vinden.

Næss tok selv en utdannelse innenfor astrologi da hun var i begynnelsen av 20-årene. Selv om hun da hadde et ønske om å forstå og «kontrollere sin verden», ser hun i retrospekt at hun trolig var en del av en nyreligiøs trend. I dag har hun tatt avstand fra praksisen. Hun har fortsatt stor respekt for astrologi, men opplevde at den ikke svarte til forventningene, og sammenligner i dag astrologien med drømmetolkning. I motsetning til Henden, som beskriver astrologi som erfaringsbasert vitenskap, beskriver Næss astrologi som religion.

– Astrologi er helt klart ikke en vitenskap, det er en religion. Ifølge moderne vitenskapsteori skal kunnskap i prinsippet kunne falsifiseres, og astrologi som system åpner ikke for dette. På samme måte som med religion kan man bruke astrologi som briller som gir et perspektiv på verden, sier Næss.

Hun ser folks behov for å søke mot astrologien som en form for «individualitetsmassasje», og tror tiltrekningen henger sammen med et behov for å skape mening og sette livet inn i en større ramme.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion