Nyheter

Søker sammen i selvbygget kirke

Mens de venter på sjansen til å komme seg over til Storbritannia, bygger etiopiere en kirke i flyktningleiren «Jungelen» i Calais.

– Jeg kommer hit hver dag for å be, sier en etiopier som forteller avisen The Telegraph at han heter Thomas.

Han og tusentall andre som har tatt seg fram til den franske kanalbyen Calais har ett stort håp; komme seg til Storbritannia, enten ved å snike seg ombord på et tog eller en lastebil som kjører gjennom tunnelen under Den engelske kanal.

I sommer har Thomas og en stor gruppe flyktninger, flest etiopiere, brukt ventetiden til å bygge ortodoks kirke med det de har funnet av byggematerialer i Calais.

Berakat fra Eritrea bor like ved kirken. Han forteller The Guardian at han har rømt hjemlandet fordi han ble forfulgt som kristen – og at han nå blir forfulgt fordi han ønsker å ta seg videre til Storbritannia.

– Hvorfor lukker dere døren? Vi er ikke dyr eller barbarer, sier han til The Guardian.

Farefull ferd

Flyktningene – og migrantene – som strømmer til Calais ender opp i den svært provisoriske leiren som har fått navnet «The jungle»; Jungelen.

Denne uken har store grupper prøvd å ta seg ombord på lastebiler og tog. Frankrike har svart med å sende store politistyrker for å hindre forsøkene på å snike seg inn i landet på den andre siden av kanalen. Natt til i går talte fransk politi opp over 1.000 forsøk på å komme seg til Storbritannia via tunnelen, melder NTB.

I London ønsker man at Paris setter en stopper for tilstrømningen til Calais. Nå høster statsminister David Cameron kritikk fra FN for å ha beklaget seg over at Storbritannia utsettes for «en sverm av mennesker som krysser Middelhavet på leting etter et bedre liv». Britenes regjeringssjef forteller også at Storbritannia vil utvise flere ulovlige innvandrere og ikke være noen trygg havn.

Får refs fra FN

FNs spesialutsending for internasjonal migrasjon­, Peter Sutherland, mener­ regjeringen nører opp under­ fremmedfrykt, melder NTB. Han synes Camerons beskrivelse er overdreven og at den blåser opp antallet migranter­ som forsøker å komme seg over til Storbritannia, blant 
annet via kanaltunnelen.

– I fjor kom det 68.000 godkjente flyktninger til Frankrike, mer enn dobbelt så mange som til Storbritannia. Det må bli en mer rettferdig fordeling av flyktninger blant alle EU-landene, sier Sutherland.

Han legger til at det totalt er snakk om mellom 5.000 og 10.000 mennesker som lever under­ de forferdeligste forhold ved Calais på fransk side.

Vil ha erstatning

Eurotunnel, selskapet som drifter kanaltunnelen mellom England og Frankrike, sier 37.000 migranter er blitt hindret i å gå inn i terminalen i Calais siden januar, forteller NTB.

Selskapet sier videre at 13 millioner euro er brukt til å skjerpe­ sikkerheten for å stanse­ de desperate­ migranter som forsøker å komme seg inn på terminalområdet som fører til kanaltunnelen­.

– Presset vi er under nå – og hver natt – er større enn et driftsselskap kan håndtere på overkommelig vis. Det krever en passende reaksjon fra statlige myndigheter, opplyser Eurotunnel i en pressemelding.

Nå vil de ha erstatning fra den franske og britiske regjeringen. Eurotunnel krever 9,7 millioner euro, drøyt 86 millioner 
kroner.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter