Nyheter

Søker kone nummer to på nett

Nesten 2.000 norske muslimer har krysset av for at de «godtar» eller «kan kanskje akseptere» polygami på muslimsk datingside. – Ikke overraskende, sier religionsforskere.

Mange nordmenn benytter seg av datingsider på nett for å finne den rette. Ett av nettstedene er den muslimske, norskoversatte tjenesten muslima.com. De profilerer seg som «et spesialist-nettsted for muslimsk partnermatching og ekteskap». Her kan man også finne flere rette.

I tillegg til spørsmål om hvor ofte man leser i Koranen og om man spiser halal-mat, finnes et eget punkt for flerkoneri. Den som oppretter en profil på siden kan krysse av på om de: «Godtar polygami», «kan kanskje akseptere polygami» eller er «imot polygami». Valget blir søkbart og synlig i den enkeltes profil.

Nettstedet har mer enn 15.000 norske profiler. 1.675 av de norske muslimene har krysset av for at de enten er åpne for polygami (778) eller «kan kanskje akseptere polygami» (897).

Å ha flere ektefeller samtidig er ulovlig i Norge og kan straffes med bot eller fengsel inntil ett år.

LES OGSÅ: – Flerkoneri er et økende problem i Norge

Bokstavtro tolkning av islam

Religionsforsker og historiker Kari Vogt er ikke overrasket over holdningene som kommer frem:

– Det er et motefenomen blant små, muslimske ungdomsmiljøer i Norge å vise en positiv holdning til flerkoneri, sier Vogt, som er tilknyttet Universitetet i Oslo. Hun peker på at det først og fremst er såkalte salafi-muslimer som fronter denne type holdninger i Norge. De kjennetegnes ifølge henne av sin bokstavtro tilnærming til tekstene i Koranen, og for at de ønsker å «rense» islamsk tro og praksis for det som anses som «ikke-islamske» elementer.

– At de tilkjennegir en slik holdning på nett, trenger nødvendigvis ikke bety at de søker slike ekteskap. I stedet kan det fungere som en bekjennelse på at man er en rettroende, praktiserende muslim, sier hun, og legger til at «relativt få norske muslimer forsvarer polygami».

Siden det ikke er mulig å søke i flere enn 1.000 profiler på muslima.com, lar ikke antallet norske menn på nettstedet seg fastslå. Også kvinner fra Norge har registrert seg på siden. Av dem oppgir 176 av de 2.548 profilene at de «godtar polygami».

LES OGSÅ: Sylvi Listhaug vil få slutt på flerkoneri

Flerkoneri forekommer i Norge

En annen datingside, secondwife.com, har flerkoneri som uttalt mål. Den inneholder titalls profiler med menn som oppgir at de bor i Norge. «Jeg søker en snill og praktiserende muslim», skriver en av dem på engelsk. Han opplyser at han er norsk-pakistaner, høyt utdannet og gift. Forholdet til kona beskriver han slik: «Vi er hverandres bestevenner.»

Til tross for at polygami ikke er lovlig i Norge, forekommer likevel flerkoneri her til lands – og det er et økende problem, skrev Vårt land i en artikkelserie i sommer.

Loven omgås ved at mannen er juridisk gift med én, men «­religiøst gift» med flere. I Norge finnes det ikke et forbud mot utenomrettslige, religiøse «vigsler». Staten anerkjenner ikke disse ekteskapene,­ og fler­koneri går dermed under radaren.

LES OGSÅ: – Flerkoneri er moderne sexslaveri

Krav om å behandle konene likt

– Koranen åpner for å ta flere koner, men kriteriene er strenge: Ektefellene skal likebehandles. I praksis mener mange muslimer at denne ordningen ikke er mulig rent følelsesmessig, sier Ragnhild Johnsrud Zorgati, førsteamanuensis i religionshistorie ved Universitetet i Oslo.

Andre muslimer hevder at polygami er i strid med menneskerettighetene, og kvinnebevegelsen i den muslimske verden har kjempet mot polygami i flere år. Historisk sett har flerkoneri likevel vært praktisert.

– Fram til slutten av 1800-tallet levde man gjerne sammen i storfamilier, ikke så ulikt praksis som på den norske landsbygda. I høyere samfunnslag kunne enkelte menn i den muslimske verden også ta flere koner, men monogami har likevel vært den vanligste samlivsformen.

Å ha flere koner krevde god økonomi. Konene skulle behandles likt og hadde krav på underhold etter sin stand.

– Kjærlighetsekteskap var ikke et begrep. Man tenkte at kjærligheten kommer etterpå. Ekteskapet var først og fremst for å knytte bånd mellom familier, og opprettholde slektens eksistens, sier Zorgati.

LES OGSÅ: Islamsk Råd Norge kjenner ikke til polygami blant nordmenn

Handler om religions-stolhet

Også hun peker på de bokstavtro salafi-muslimene som dagens forsvarere av polygami.

– De søker tilbake til det de definerer som «autentiske» islam, og ønsker å leve som de første generasjoner muslimer.

– Hva er denne tilnærmingen til islam et uttrykk for?

– Kanskje et ønske om å være stolt over egen religion og en oppfatning om at deres islamtolkning gir den beste løsningen på samfunnsutfordringer, sier hun.

LES OGSÅ: – Polygami er standarden, ikke unntaket

Et forsøk på å stanse tiden

Salafi-muslimenes tolkning av islam innebærer også en motstand mot det de oppfatter som normoppløsning i vestlige samfunn. Et argument som ofte går igjen er at kjærlighetsbaserte ekteskap er skjøre: De ender opp med skilsmisse og oppløste familier, forteller religionsforskeren.

– I vår moderne verden er det så store og radikale forandringer at mange har behov for noe fast som kan stoppe strømmen av endringer. Dette er ikke unikt for salafist-bevegelsen, men finnes også i konservative retninger i andre religioner, sier Zorgati.

Forskere peker i dag på ungdomsorganisasjonen IslamNet som den fremste eksponenten for salafismen i Norge, men selv har de avvist denne merkelappen. Polygami står heller ikke omtalt på nettsiden deres.

LES OGSÅ: Dette er hva noen av de ulike religionene sier om polygami

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter