Nyheter

‘Sofa-jihadister’ fikk stengt ateist-side

Flere store grupper med ­ateister og eks-­muslimer får ikke delt sine artikler med sine medlemmer på ­Facebook.

Mandag fikk både gruppen Ex-Muslims of North America (24.000 følgere) og Atheist Republic (1,6 millioner følgere) beskjed om at deres poster på Facebook ikke vil bli videreformidlet til følgerne.

Stenges helt

Tirsdag ettermiddag ble Atheist Republics ­Facebook-side helt stengt, men er nå oppe igjen. ­Administratorene har ikke fått oppgitt noen årsak utover en standardbegrunnelsen om at sidene har brutt retningslinjene. «Utestengelsen» fra ­Facebook vil vare i én uke. Også en arabisk gruppe med mange ateistiske følgere er pålagt samme restriksjoner fra Facebook.

Sofa-jihadister

Undersøkelser viser at restriksjonene ­muligens skyldes organiserte­ aksjoner fra personer som kalles «sofa-jihadister». Søk på ­Facebook viser at det finnes en rekke grupper og ­sider som deler detaljerte oppskrifter på hvordan man rapporterer anti-islamske sider. Gruppene utnytter en svakhet i Facebooks algoritmer som gjør at hvis en side blir rapportert nok ganger, blir den automatisk underlagt restriksjoner, eller til og med stengt. Slike angrep har tidligere rammet mindre, lokale grupper og sider.

Jakter blasfemikere

Det er ikke bare sofa-jihadister som ønsker å kontrollere hva som publiseres på verdens største nettsamfunn. Flere ganger har stater forsøkt, med varierende hell, å få utestengt innhold fra Facebook. Sist ut er Pakistan som ønsker å få hvite hvem som deler det de ser på som blasfemisk innhold

– Facebook og andre som tilbyr slike tjenester skal dele informasjon om folkene som står bak det blasfemiske innholdet med oss, sa innenriksminister Chaudhry Nisar ­forrige måned.

Flere etterretningsbyrå i Pakistan har fått ordre om å jakte blasfemikerne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter