Politikk

Snuser på regjering med Høyre og Frp

Topper som Guri Melby og vestlandsprofil Alfred Bjørlo åpner nå for å gå i regjering med Høyre og Frp.

– Jeg utelukker ikke at Venstre og KrF velger ulike måter å samarbeide med regjeringen på. Et Venstre i regjering er en del av den diskusjon, sier sentralstyremedlem Guri Melby til Vårt Land.

– Venstre bør vurdere regjering, men jeg vil ikke konkludere. Vi bør søke makt, sier Alfred Bjørlo, ordfører i Eid i Sogn og Fjordane.

LES OGSÅ: Grande: «Alle avskrev oss, men vi kom tilbake»

Blågrønt alternativ

Spekulasjonene gikk i pressen før Venstres sentralstyre samlet seg til møte klokka fire i tirsdag.

Valgnatten krøp Venstre forbi sperregrensen og til 4,3 prosent og sikret borgerlig flertall. Nå er imidlertid de blåblå avhengig av både Venstre og KrF for flertall.

Høyre har lenge ønsket å ha Venstre med i regjering. Sentralt plasserte kilder i partiet spredte natt til tirsdag budskapet om at de vil strekke seg langt og er åpne for å flytte eller fjerne Sylvi Listhaug for å få det til.

Blant alternativene Venstres sentralstyre skulle diskutere, var nettopp en slik regjering, bekreftet Melby overfor NRK tidligere på dagen.

Selv er hun ikke fremmed for tanken. KrF har derimot avvist formelt samarbeid med en regjering med Frp i.

– Vi bør ikke utelukke et forpliktende samarbeid med Høyre og Frp. Selv om mange vil si det må ha en annen form enn samarbeidsavtalen, sier Melby.

Sentralstyret og stortingsgruppa avgjør spørsmålet. På sentralstyremøtet skulle de diskutere hvilke alternativer Venstre har, hva som gir gjennomslag, ifølge Melby.

LES OGSÅ: Mener verdidebatten ble forflatet

Vestlands-Venstre

Venstres snuoperasjon etter krisemålingene tidligere i år, skyldes et byks i deler av Oslo og omegn. Det tyder på taktisk stemmegivning. Guri Melby tror også Oslo Venstres sterke organisasjon bidro.

For Vestlands-Venstre, partiets tradisjonelle kjerneområde, ser det stygt ut. Utjevningsmandatene i Rogaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er tapt. Nestleder Terje Breivik blir ensom på tinget fra Hordaland.

Overfor Vårt Land avviste han tirsdag at samarbeid og regjering blir et spørsmål på sentralstyremøtet.

Breivik ønsket ikke å si noe tydelig om regjering, samarbeidsform og samkjøring med KrF. Men han mener Venstre har en jobb å gjøre blant annet på Vestlandet, der de møter kritikk om sentralisering. Han gledet seg over å ha brutt sperregrensen to stortingsvalg på rad for første gang.

LES OGSÅ: Hareide: Vi blir ikke noe støtteparti

Distriktsvarsko

Vestlandsprofilen Alfred Bjørlo er derimot mer snakkesalig. Han mener Venstre bør vurdere regjering og søke makt.

Vil det være en fordel for din landsdel?

– Absolutt. For statsapparatet neglisjerer distriktene, slik at Sp fikk valgskred. Dette er et stort varsko for de borgerlige. Det går så det suser her, jeg er for kommunereformen, men det kjennes som at staten flytter fra oss. Vi må også flytte kompetansemiljøer til distriktene.

Bjørlo takker Oslo og Akershus for innsatsen.

– Men det er en strekk i laget vårt. Våre store gjennomslag har kostet. Ingen hadde spådd at Erna Solberg ville la Frp få drive ytterliggående markeringspolitikk.

LES OGSÅ: Venstre-leder Trine Skei Grande går til kamp for den religionsnøytrale staten

Avvisende

Nyvalgt representant for Sør-Trøndelag, Jon Gunnes, er derimot avvisende til å vurdere regjeringsdeltakelse.

– Jeg har ikke tenkt tanken, siden det fortatt vil være en mindretallsregjering. Det er like fjernt som en firepartiregjering. Jeg ser for meg et sak-til-sak-samarbeid. Nå må KrF og Venstre virkelig samarbeide om hvordan vi skal opptre overfor regjeringen. De har ikke flertall uten oss, sier Gunnes.

Han har erfaring med å samarbeide med venstresiden i Trondheim.

– Jeg har aldri opplevd å få så mye tyn i en valgkamp. Vi har mistet troverdighet på samarbeidet, budsjettforhandlingene, Listhaug og det hele.

ERLING RIMEHAUG: «Dommen over uklarhet»

Borgerlige

Guri Melby synes det er interessant at Vestlandstoppen Bjørlo vil vurdere regjering.

– Beslutningen vår vil være avhengig av støtte fra våre medlemmer og mest innflytelsesrike politikere, som Alfred jo er, sier hun, og utdyper:

– Det er litt krevende at de i Oslo vil se mer positivt på at Venstre går i regjering enn de vil gjøre i Vestlands-Venstre. Oslo Venstres lange tradisjon for samarbeid på borgerlig side gjør at mange av velgerne her nok har et mer avslappet forhold til Frp og er mer borgerlige.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk