Religion

Snåsamannen og Bjørn Eidsvåg blant Norges mektigste

Norges mektigste er kåret. Én biskop og en jødisk forstander er blant dem som nådde opp.

De startet med 1.000 navn og har jobbet seg nedover til en liste på 252 menn og kvinner. Tirsdag formiddag ble listen over Norges mektigste menn og kvinner lansert i Oslo.

– Vi har prioritert politikk og penger, og nedprioritert den mykere makten, sa Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås under lanseringen.

Den tidligere Aftenposten-redaktøren har redigert boka sammen med Aksel Braanen Sterri (Dagbladet), Kjetil Wiedswang (Dagens Næringsliv), Kristin Clemet (Civita) og Sven Egil Omdal (frilansende journalist).

LES MER: Her var Norges mektigste livssynsledere i 2008

Den harde makten vinner

Prioriteringen kommer tydelig til uttrykk i oversikten over de aller mektigste på listen. Redaktørene av boken har ikke rangert de 252 navnene i boka, men har likevel løftet frem de 25 de mener er viktigst.

Her troner kjente politikernavn som Erna Solberg, Jonas Gahr Støre, Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande, Siv Jensen og Hadia Tajik, samt navn fra næringsliv, offentlig sektor og interesseorganisasjoner som Bjørn Kjos, Olav Thon, Rune Bjerke, Yngve Slyngstad, Gerd Kristiansen og Kristin Skogen Lund.

LES OGSÅ: Religion har makt og må være medietema, mener Knut Olav Åmås

Fykse Tveit og Byfuglien på maktlisten

Nedprioriteringen av den mykere makten vises også i at få personer fra kulturliv og sivilsamfunn, har klart å få en plass på listen. Av de 252 på listen, tilhører kun 15 kulturfeltet og 15 representerer sivilsamfunnet

Av de 15 siste har nesten halvparten en tilknytning til det religiøse landskapet. Av de av Norges mektigste som har en tilknytning til tro eller livssyn, finner vi:

• Helga Haugland Byfuglien, preses i Den norske kirke

• Joralf Gjerstad (også kalt Snåsamannen), tidligere kirkeklokker kjent for sine helbredende evner

• Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trosssamfunn

• Olav Fykse Tveit, leder i Kirkenes Verdensråd

• Ingrid Vad Nilsen, ekspedisjonssjef i avdeling for tro, livssyn og kulturvern i Kulturdepartementet

• Anne Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

• Bjørn Eidsvåg, prest og artist.

LES OGSÅ: Bjørn Eidsvåg røsker tak i bokstavtro bibeltolkning

Byråkratenes makt: Makten ingen ser

Eidsvåg omtales som «talsmann for en inkluderende og sjenerøs kristendom». Denne innflytelsen vurderte redaktørene som større enn de fleste biskopers makt.

– Det vil nok overraske noen at vi har med Bjørn Eidsvåg. Men han er en fortolker av den brede, norske religiøsiteten og kultur-kristeligheten. Derfor har han stor innflytelse, begrunnet Åmås.

Han spådde også at flere vil overraskes av at de har puttet ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen på listen. Men begrunnet det med at administrativ makt, og å kunne påvirke politikere og offentlig sektor, er en viktig kilde til makt i Norge.

– Å være nær offentlig sektor er nøkkelen til makt i Norge. Det hjelper ikke bare å ha kapital, politisk teft er nødvendig, sier Åmås.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion