Nyheter

Snart kan du gifte deg også hos ordføreren

Kirken får nye «konkurrenter» på bryllupsmarkedet: Fra årsskiftet overtar ordførere, varaordførere og andre kommunepolitikere ansvaret for borgerlige vigsler.

Bilde 1 av 2

Fra 1. januar 2018 kan ordførere som Marianne Borgen (SV i Oslo), Rita Ottervik (AP i Trondheim) eller Lene Conradi (Høyre i Asker) være seremonimestre og erklære par «for å være rette ektefolk» – i vitners nærvær.

Å vie folk skal nemlig ikke lenger være en oppgave for dommere og rettsvesenet. Regjeringen flytter vigselsretten fra tingretten til kommunene. Dette er en del av kommunereformen som kommunalminister Jan Tore Sanner (H) presenterte onsdag.

– Fører denne endringen fra rettsvesen til kommunene til skjerpet konkurranse om brudeparene?

– Vi oppfatter det ikke som om kirken befinner seg i en slik konkurransesituasjon, svarer avdelingsdirektør Paul Erik Wirgenes i Kirkerådet.

LES MER: Kirken vil fortsatt ha kirkebryllup

Kirken sier ja

At det finnes gode offentlige ordninger for ekteskapsinngåelse, synes Den norske kirke er fint. Hvis flere velger en forpliktende ramme for samliv, er det i tråd med kirkens syn på ekteskapet, tilføyer han.

Endringen av ansvarsforhold innebærer at kommunene må sørge for å skaffe lokaler hvor de borgerlige vigslene kan foregå, for at seremonien skal oppleves høytidelig og verdig.

Noen kommuner har i den forutgående høringsrunden sagt at det kan bli utfordrende å finne egnede lokaler. Det mener Kommunaldepartementet ikke kan være noe stort problem. Det har lagt til grunn at kommunene har rådhus, kommunehus eller andre lokaler som er egnet og kan gjøres tilgjengelig for vigsler.

Mindre restriktivt

Dessuten ønsker departementet «en fleksibel løsning for kommunale borgerlige vigsler og mener derfor at vigslere i kommunene bør ha vigselsmyndighet uten noen stedlig avgrensning».

Den norske kirke har en restriktiv praksis som innebærer at hovedregelen er at kirkelige vigsler skal foretas i kirkens rom.

– Kan kommunene få et konkurransefortrinn ved å vise mer fleksibilitet ved valg av vigselssted?

– Det tror jeg ikke. Vi har et sterkt konkurransefortrinn fordi vi kan tilby glimrende steder å inngå ekteskap, nemlig kirkene. Bispemøtet har forøvrig for få år siden myket noe opp på praksisen med kirkelig vigsel andre steder, svarer Paul Erik Wirgenes.

LES MER: Få lyspunkt i kirketall

Færre gifter seg

Både det totale antall ekteskapsinngåelser og andelen av vigsler i regi av majoritetskirken har gått betydelig ned de siste årene. Omlag en tredjedel av alle vigsler i Norge foregår i Den norske kirke.

I alt ble 22.500 par viet i 2016. Ikke siden 2006 har færre par giftet seg.

I 2016 var det 7.521 par som ble viet i Den norske. I 2009 var tilsvarende tall 10.009.

278 par med samme kjønn giftet seg i 2016.

LES MER: Ingen bryllupskø etter vigselsvedtak

Oslo byfogdembete alene foretok i 2016 8.000 vigsler, vigsler enn Den norske kirke gjennomførte over hele landet.

I dag er det i tillegg til Oslo byfogdembete vel 60 tingretter rundt i landet som tilbyr vigsel.

Uheldig rollefordeling

I høringen har enkelte kommuner ment det er er problematisk dersom vigsler skal utføres av folkevalgte. Blant andre uttalte Eidskog kommune at det kan være uheldig «både med hensyn til de folkevalgtes tidsbruk og muligens uheldig rollefordeling.»

Departementet er ikke enig, og foreslår at ordførere og varaordførere får vigselsmyndighet direkte i ekteskapsloven. I tillegg kan kommunestyret selv velge om de vil gi vigselsmyndighet til andre folkevalgte. Departementet mener likevel at det kan være hensiktsmessig at det også tilbys vigslere som er politisk nøytrale. Kommunestyret kan delegere vigselsmyndigheten til for eksempel ansatte i kommunen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter