Nyheter

Snakkende bamse får Trosopplæringsprisen

Fløffe får Trosopplæringsprisen for 2020 – godt hjulpet av samtalepartner Hilde Heitmann og Jeanette Meyer, som gestalter den nysgjerrige bamsen med sine undrende spørsmål.

Helfigurbamsen Fløffe ble født i fjor høst, nå har han inntatt Sandar menighet i Sandefjord og dukker opp på familiemiddager, gudstjenester og trosopplæringsarrangementer.

– Det er sykt kult å få pris, nå er det kake og samling rundt storskjerm der vi følger Trosopplæringskonferansen. Vi håper vi har skapt noe som kan være et lekent lavterskeltilbud, og responsen tyder på at Fløffe-figuren og samtalene våre fenger, forteller prisvinnerne som håper at andre kan ha nytte av idéen.

Undring over store spørsmål

Sandar menighet lette etter et aktivitetstilbud for barna, først og fremst til familiemiddagene i menigheten. Det var da kateket Hilde Heitmann og menighetspedagog Jeanette Meyer fant opp Fløffe.

– Han er en helfigur-bamse som med sine undringer og tanker blir et element som på barnlig vis kunne lede oss inn i store og små spørsmål – på vegne av de yngste, forteller Hilde Heitmann og Jeanette Meyer.

Fløffe lurer på så mye – om hvem Gud er, hva det betyr å be, om å tro når man ikke er helt sikker– og noen ganger kan han være litt redd for noe.

– På skjærtorsdag hadde han med skjærefjøl og kniv – selvfølgelig – det skulle vel skjæres? Hans undrende tilnærmelser ender gjerne opp i en bibelfortelling, som kan kaste lys over det han går og lurer på, forteller de.

Helt uansvarlig

Det er Jeanette Meyer som befinner seg inne i den fluffy drakten, med heller dårlig lufting.

– Det kan bli tett og varmt etter en stund, men det er utrolig deilig å kunne være både barnslig og totalt uansvarlig. Som Fløffe kan jeg spørre om akkurat det jeg vil, vi har gjerne en ramme for hva vi skal snakke om – men etter hvert kan samtalen ta en helt ny retning, det er da det blir morsomt og ekte, forteller Jeanette Meyer.

De har utviklet arbeidsformen det siste året og kommer ikke til å gi seg med det første.

– Dette er kommet for å bli, og vi gleder oss til å jobbe videre med Fløffe. Organist Bjørg Trondsen Bang har laget vignettmusikk til Fløffe, og fra vi kommer dansende inn koser vi oss i rollene, vi er nokså taleføre begge to – så det er sjelden dialogen går i stå, ler de.

Barne-TV

Da koronaen slo til flyttet de Fløffe over på YouTube og sosiale medier.

– Nå har mange et «barne-tv»-forhold til oss, og vi merker at barna synes det er veldig stas å møte oss i levende live. Nå skal vi til Lillehammer og lage fire adventsprogrammer, sammen med fotograf Marius Alstadsæter, forteller de.

Juryens begrunnelse:

Sandar menighet er en verdig vinner av årets trosopplæringspris. Juryen fremhever spesielt arbeidet med rollefiguren Fløffe, et godt gjennomarbeidet tiltak, både teologisk og pedagogisk. Samtalene med Fløffe fremstår som troverdige, og de klarer å etablere et rom for barn og unges undring og refleksjon. Trosopplæringstiltaket vektlegger å formidle kunnskap til barna, samtidig som leken og spontaniteten i formidlingen er ivaretatt. Tiltaket viser på en god måte hvordan livet og troen utgjør en helhet.

Kreativt

Juryen mener at tiltaket oppfyller kriteriene for tildelingen på en særdeles god måte. Arbeidet er preget av stor kreativitet og skaperglede og godt forankret i menighetens planer. Nedstengingen av samfunnet utfordret til nytenkning i menigheten, noe som førte til at Fløffe også ble synlig på sosiale plattformer. Juryen mener at tiltaket kan være til inspirasjon for andre menigheter i å skape sine egne rollefigurer, og å utforske dialogen som formidlingsform. Tiltaket kan ha stor overføringsverdi til trosopplæringsarbeidet i andre menigheter.

• LES MER:

• Trosopplæringsprisen for 2019 til Snapchat-konto

• Ungdommens kirkemøte etter russamtaler i kirken

---

Trosopplæringspris

  • IKO – Kirkelig pedagogisk senter deler ut prisen, vinneren kåres av en jury med representanter fra IKO, KA og Kirkerådet.
  • Prisen tildeles menigheter, samarbeidsenheter, organisasjoner eller grupper som på en særlig måte har fremmet trosopplæring og kirkelig undervisning.
  • Årets vinner er Sandar menighet, for sitt samtaleprosjekt med bamsen Fløffe, utarbeidet av kateket Hilde Heitmann og menighetspedagog Jeanette Meyer.
  • De to andre nominerte er Alta og Talvik menigheter med «10-kirkers», et besøksprogram til kirkene i området, og «Sprell levende livsmestring», utarbeidet av Søndagsskolen i Norge.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter