Anmeldelser

Smadrer rockebegrepet

De som trodde Radiohead var døde, eller ville flytte rocken enda lenger inn i et elektronisk og metafysisk landskap, tok feil.

Bilde 1 av 2

Gruppen smadrer i stedet hele den tradisjonelle rockedefinisjonen – ja, rockebegrepet, og de gjør det uten strømtilførsel. Moon Shaped Pool er et dristig grep fra engelskmennene som påstås å være de kanskje fremste fornyerne av rockemusikk de siste 60 årene.

Mesteringeniørene innenfor maskinert pop, ruller her – i stedet for strømledninger – inn et helt orkester i studio. De spiller­ med fynd og klem og finfølelse. Der Kid A og Amnesic var avansert maskinpop, er A Moon Shaped Pool blitt et aldri så lite organisk orkesterverk. Jeg er overbevist om at Phillip Glass ville satt kvalitetsstemplet sitt på albumet, hvis han ble spurt.

LES OGSÅ: Drapsmannen til Chiles mest kjente visesanger er dømt 40 år etter

Stillfaren punsj

Dette er et album i Glass' sin ånd; stemningsfullt, storslått, bredt anlagt med orkester, filmatisk, og med temaer som trenger lenger inn i samvittigheten, sannsynligvis også de politiske krinkelkroker, enn 29 av 30 andre popartister finner det bryet verdt å prøve på. Tekstene slår hardt ned på så vel mobbing, som vold og annen trakassering av innvandrere.

Radiohead pløyer ikke ny mark i rockens jordsmonn. Pink Floyd var tidlig ute med avansert og nyskapende musikk med ­politisk brodd. Men det var elektronisk musikk. Det samme var King Crimson, ofte mesterlig –det også. At Radiohead gjør det med akustisk orkestermusikk, innenfor et felt man vanligvis kaller musikken klassisk, samtidsmusikk, kanskje også etnisk musikk, gjør deres siste utgivelse til en av årets albumvinnere så langt.

Det skjer samtidig som en del musikkforståsegpåere nærmest har avskrevet bandet. Nå slår ­Radiohead tilbake, med still­faren presisjon og punsj.

LES OGSÅ: Protestival med skam, ondskap og religion

Avelektrifisering

Det vil ikke overraske meg om den manglende­ elektronikken på plata er et forsøk på å avelektrifisere det moderne mennesket, slik at det skal kunne kjenne mer på sin opprinnelige menneskelighet. Uansett gjør det at det at låtskriver, gitarist og pianist, men ikke minst også vokalist, Thom Yorke, her kommer enda mer til sin rett med sin litt skjøre stemme.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser