Nyheter

Slutt på Skype-ekteskapet

Onsdag fikk Raed Almasou og Liv Hanne Langmoen Almasou telefon med beskjeden de har håpet på i 15 måneder.

Bilde 1 av 2

I sommer stod hun fram i Bergens Tidende og Vårt Land og fortalte at selv om hun giftet seg 2. august i fjor, bor hun alene og har kontakt med ektemannen bare gjennom Facebook og telefontjenesten Skype. Han er palestiner. Hun er norsk og bor på Askøy utenfor Bergen. I september søkte han om opphold i Norge på grunn av familiegjenforening. Før svaret er klart, kan han ikke være i Norge.

Utlendingsdirektoratet opplyste at ventetiden er på rundt 13 måneder.

– Vi er gift, men det føles ikke sånn, sa Liv Hanne Langmoen Almasou til Vårt Land i sommer.

Hun syntes livet ble satt på vent, og at det var mer smertefullt enn hun hadde trodd.

– Tidenes julegave

Denne uka, onsdag 16. desember, var ventetiden over.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er helt fantastisk, sier Liv Hanne Langmoen Almasou.

25-åringen har tatt pause fra teologistudiene for å jobbe i et vikariat som ungdomsprest. Det gir henne inntekt slik at familiegjenforening kan være mulig. Kravet er en inntekt på minst 250.000 kroner før skatt.

– Dette er tidenes julegave, sier hun.

Mannen Raed Langmoen Almasou sier til Bergens Tidende at han ikke kan forklare hvor lykkelig han er.

– Vi visste ikke hvor lenge vi måtte vente og har ikke kunnet planlegge noe. Jeg gleder meg sånn til å tilbringe hver dag resten av mitt liv med henne gjennom både gode stunder og utfordringer, sier han til Bergens Tidende.

Nå blir det juleferie på familiehytta og på Eidsvoll. Paret hadde planlagt å feire jul i Sverige, og mannen Raed kommer til Stockholm over helgen. Så lenge han ikke hadde opphold, kunne han ikke komme på besøk til Norge.

Liv Hanne har prøvd å reise så ofte hun kan på besøk, omtrent annenhver måned.

– Nå er det mange ting som faller på plass. Jeg gleder meg veldig til han kan komme og se huset vi egentlig bor i på Askøy. Nå kan vi planlegge våren og sommeren. Jeg har nesten ikke sett søsken og familie på Østlandet fordi jeg har benyttet hver anledning til å besøke ham.

Fikk telefon

Raed Almasou søkte om opphold i september i fjor, for 15 måneder siden. Liv Hanne Langmoen Almasou har ikke sett brevet fra UDI ennå, men mannen har fått telefon om fra ambassaden at han får opphold, og er der torsdag for å hente papirer og få oppholdstillatelsen markert i passet.

– Dere har gått ut med saken i media og presset på for å få fortgang. Har det ført til at avgjørelsen kom raskere?

– Jeg har ikke inntrykk av det. Men jeg tror det har vært en tankevekker for politikerne. Bevilgningen til Utlendingsdirektoratet ble økt i sommer, og jeg håper at det skal gjøre at ikke bare behandlingstiden går ned, men at hele systemet fungerer bedre, sier Langmoen Almasou.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Prøver å få ventetiden ned

UDI-direktør Frode Forfang sa til Vårt Land i sommer at han har et klart ønske om å få ned behandlingstiden. Målet er å bruke maks seks måneder på slike saker.

UDI jobber kontinuerlig med tiltak og forbedringer for å korte ned saksbehandlingstiden på søknadene om familieinnvandring, ifølge områdeleder i UDI Cecilie Sande Amundsen.

– I sommer fikk vi tilført ekstra midler til disse sakene, noe som har ført til at vi har greid å få ned saksbehandlingstiden i flere av sakene, sier hun.

I løpet av høsten har UDI redusert antallet ubehandlede saker med 1.000 saker. I sommer ventet 13.000 søknader på svar.

– Saksbehandlingstidene på familieinnvandringssaker er fortsatt for lange, men vi er i en positiv utvikling. Familieinnvandring vil være et av de prioriterte områdene til neste år, noe som gjør at vi forventer å kunne få ned ventetiden ytterligere, sier Amundsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter