Nyheter

Sliter med å nå regjeringens mål

Halvveis i 2016 ligger politiet bakpå med å nå regjeringens mål på 9.000 tvangsreturer i løpet av året. Målstyringen bidrar til gatekontroller basert på hudfarge, mener organisasjon.

Bilde 1 av 3

– Med et økt måltall må politiet øke antall kontroller på gateplan. Konsekvensen er at personer med en annen hudfarge kontrolleres gang på gang. Det bidrar til utenforskap og radikalisering, sier Akhenaton De Leon, daglig leder ved Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD).

Skrudde opp målet

Justisminister Anders Anundsen (Frp) satt i 2015 et rekordhøyt mål for antall tvangsreturer av personer uten lovlig opphold i Norge. Da skulle 7.800 personer tvangsreturneres. Regnskapet på slutten av året viste at politiet hadde overoppfylt målet med 7825 tvangsreturer.

LES OGSÅ: Masseskytinger øker lysten på våpen

I år har Regjeringen økt målet for tvangsreturer til 9.000. Etter omrokkeringene i Regjeringen er det nå Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) som er ansvarlig statsråd for returer. Tall Vårt Land har hentet inn fra Politiets utlendingsenhet (PU) viser at politiet ligger bakpå med å oppfylle målet:

Per 30. juni hadde politiet gjennomført 3.880 tvangsreturer. Det gir en måloppnåelse på 43 prosent av årsmålet. På samme tid i fjor var det gjennomført 3.413 tvangsreturer, men da hadde man en høyere prosentvis måloppnåelse..

Sesongbasert

Leder for Fellesoperativ avdeling i PU, Hege Naustdal, skriver i en e-post til Vårt Land at antall uttransporteringer er sesongbasert og avhengig av gruppen som skal uttransporteres.

– Også tidligere år har vi ligget noe under måltallene ved begynnelsen av sommeren og tatt det igjen utover høsten, sier Naustdal.

LES OGSÅ: I amerikanske byar med store, svarte bydelar, er politikorpset ofte kvitt

Hun sier at de jobber systematisk mot å nå regjeringens måltall og har mottatt en rekke vedtak som skal effektueres fremover.

Flere gatekontroller

Seksjonssjef i Politidirektoratet (POD), Jan Eirik Thomassen, sier at politidistriktene har fått beskjed om å øke antallet utlendingskontroller for å nå regjeringens mål på 9.000 tvangsreturer.

Det vil si at flere må regne med å bli stoppet av politiet på gata for å fremvise identifikasjon. Dette kan politiet gjøre med utlendingsloven i hånd som sier at personer kan stoppes dersom «det er grunn til å anta at vedkommende er utenlandsk statsborger og tid, sted og situasjon gir grunn til slik kontroll».

Minoritetsbarn utsatt

Akhenaton De Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering mener politiets økte kontrollvirksomhet vil gå utover personer med en annen etnisitet.

– Spørsmålet er hvor mange mennesker som blir stanset for å finne den ene personen som blir utvist. Det er ikke Anundsen egen sønn eller datter eller etniske nordmenns barn som blir kontrollert på gata, det er minoritetsbarn som utsettes for det, sier De Leon.

LES OGSÅ: Nektet å forlate Norge – tvangssendt tilbake til Etiopia

Han mener både Anundsen og POD bidrar til diskriminering.

– Det gir ikke resultater å stå på Oslo S og stanse mørkhudede mennesker. Vi etterlyser kontroller basert på politifaglig kunnskap og profesjonalitet, fortsetter han.

Dårlig strategi

Une Aina Bastholm, nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne, mener justisministeren gjorde en feil ved å øke måltallet for antall tvangsreturer.

– Målstyringen er i beste fall lite konstruktiv, i verste fall skaper den flere problemer, sier Bastholm. Hun mener Anundsen setter politiet i et dilemma ved at de må gjennomføre flere gatebaserte kontroller.

– Grunnløse kontroller kan fort oppleves som mistenkeliggjøring og en bekreftelse på annen rasisme som en opplever i samfunnet. Dermed kan en fort føle at en ikke er fullverdig medlem i samfunnet.

Jan Eirik Thomassen i POD er enig i at det kan være utfordringer ved kontrollene.

– Vi er opptatt av at det ikke skal gjennomføres kontrollerer basert på etnisitet eller klesdrakt. Resultatet kan være omdømmetap for politiet om vi treffer feil, sier Thomassen.

Tendens

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen (FrP) erkjenner i en e-post til Vårt Land at politiet ligger bakpå med å nå regjeringens mål for tvangsreturer.

– Det er riktig at politiet foreløpig ligger noe bak måltallet på antall returer hittil i år. Det har sammenheng med en rekke faktorer, herunder sakstilfanget og ankomstbildet, sier Brein-Karlsen.

Han peker på at det er vanlig at politiet ligger noe bakpå med returer før sommeren.

– Jeg legger til grunn at politiet jobber jevnt for å nå måltallet. Det har forøvrig vært en tendens også tidligere år at måloppnåelsen har vært noe lavere første halvår, og Politiets utlendingsenhet har de siste årene nådd stadig økende måltall med god margin, sier Brein-Karlsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter