Klima

Slik ypper Frp til bred verdistrid – og varsler ny Israel-kamp

For å kjempe partiet stort igjen velger Frp-profilene klimakamp mot «røkla» og klassikere som vekker verdistrid. Igjen presses KrF om Israel-politikk.

Fredag er det fire uker siden Frp-statsråder ga fra seg nøklene til statsrådskontorene. Vårt Land har sjekket hvordan Frp-profiler velger kampsaker i sitt nye liv «på frifot» – i opposisjon. Og i stortingssal, skriftlige spørsmål til regjeringen og i sosiale medier er tøff klimakamp mot «symbolpolitikk» foreløpig storsatsing.

Men bakenfor lurer også en rekke gamle slagere som før regjeringstiden utfordret sentrumspartiene og spesielt KrF:

– Frp kommer til å ta kampen mot det som vi i dag mener er meningsløse forbud, sier talskvinne Åshild Bruun-Gundersen etter ferske finter på alkoholfeltet.

– Tydelig støtte til Israel, er meldingen fra utenrikstalsmann Christian Tybring-Gjedde.

Klimakamp foreløpig nummer én – men flere saker skiller seg ut

Her er saksfelt som hittil skiller seg ut:

• Klima: Fra dag én kastet Frp seg inn som selve motpolen i klimapolitikken: Refset Klimakur 2030, regjeringens nye klimamål, vindmølleutbygging og ikke minst symbolsaken om olje i nord: Hvor iskanten skal gå.

Partileder Siv Jensen og andre topper bidrar til høyt trykk i sosiale medier mot å bruke skattepenger på «symbolpolitikk». Jensens første oppgjør med eks-sjef og statsminister Erna Solberg i stortingssalen handlet nettopp om klimapolitikk.

Alkohol og Israel er gamle Frp-slagere – slik satses det på nytt

Frp-kjenner og Minerva-kommentator Jan Arild Snoen tegner et todelt bilde av mulig velgerfangst:

– Det er riktignok et lite marked. Målinger viser jo at gruppen klimaskeptikere er ganske liten. Men de har den nesten for seg selv, fordi Sp også har en forståelse om at noe må gjøres mot klimakrisen. For Frp er gruppen av velgere som ikke ønsker så sterke klimatiltak, riktignok stor, sier Snoen.

• Alkohol: I alkoholpolitikken er dagens opposisjonsutgave spakere enn før Frp ble regjeringsparti. Da kjempet partiet eksempelvis for å innføre EUs store taxfreekvoter i Norge, avvikle skjenketider og sa ja til å selge øl på bensinstasjoner.

Men i forrige uke var talskvinne Åshild Bruun-Gundersen i aksjon mot statsministeren i stortingssalen om regulering av alkoholmarkedsføring. Hun varsler Frp-kamp mot «meningsløse forbud»:

– Som for eksempel at norske produsenter ikke får merket produktet sitt med internasjonale priser de har vunnet. Eller at det ikke er lov å selge lokalprodusert øl i butikk. For Frp handler dette også mye om å sikre norske arbeidsplasser og om ikke å slå beina under norske gründere, sier hun.

• Israel: Utenrikstalsmann Christian Tybring-Gjedde var få dager etter regjeringsbruddet i debattklinsj med KrFs Hans Fredrik Grøvan om regjeringens pengestøtte til palestinske områder. Han refset regjeringen for å støtte et regime som «misbruker hver eneste krone de får av Norge» og der penger går til hyllest av terrorisme.

«En skam» sier Tybring-Gjedde om dagens støtte til palestinske områder

Overfor Vårt Land svarer Tybring-Gjedde dette om Frp fremover vil forsterke sin Israel-støtte:

– Absolutt. SV har fremmet en sak om boikott av israelske bedrifter, og i forbindelse med denne vil vi markere tydelig vår støtte til Israel og vise at regjeringen ikke leverer som lovet. Norske skattebetalere finansierer fremdeles antisemittisme eksplisitt formulert i palestinske lærebøker. Det er en skam, skriver Frp-talsmannen i en tekstmelding.

Årene før Frp selv gikk i regjering, markerte partiet seg som KrFs konkurrent i kristenkonservative velgergrupper, der komplett støtte til Israel gjerne anses som troverdighetssak nummer én.

Frp-profil jager Solberg-styret om IS-kvinnen stillere om asyl

• Bioteknologi: Fra flere Frp-topper kom det tidlig meldinger om mer liberal bioteknologi blir en kampsak i opposisjon. Partiet vil fremme forslag om ja til eggdonasjon og opptrer i pressen som liberal stemme på feltet. Vårt Land meldte onsdag at Frp er i tenkeboksen om flere omstridte oppmykninger av bioteknologiloven.

• Asyl og IS: Selv om Frp-politikere ikke har brukt utestemme om nye asylinnstramminger, har partiet derimot knallet til mot hjemhentingen av IS-kvinnen. Det var saken som brakte Frp ut av regjering.

Bare få dager etter utmarsjen, presset talsmann Jon Engen-Helgheim statsminister Erna Solberg i åpen stortingssal om sykdommen til IS-kvinnens barn. Han har også forsøkt å «grille» utenriksministeren og jager regjeringen med en rekke skriftlige spørsmål om saken.

• Bistand: Gjennom Dagbladet gikk Frp-profil Bård Hoksrud tidlig i måneden i strupen på KrF om bistandsmilliarder. «KrFs hellige ku» burde ikke få automatiske økninger i hvert statsbudsjett.

Intervjuet skal ha vært gitt rett før regjeringsbruddet, men i Frp-apparatet anses nå bistandskutt som markeringssak.

Frp-topp varsler kamp for lavere bistandsbudsjett

Parlamentarisk nestleder, Hans Andreas Limi, bekrefter langt på vei strategien.

– Vil Frp i sterkere grad markere primærpolitikk på verdipolitiske felt, eksempelvis bistand?

– Ja, verdipolitiske spørsmål blir viktige fremover. Bistandsbudsjettet nærmer seg 40 milliarder i 2020 og 1-prosentmålet er hellig for noen partier. Det er det ikke for Frp, som er opptatt av næringsutvikling og handel som de viktigste premissene for å utvikle u-landenes egen økonomi. Bistandsbudsjettet bør reduseres og prosjektene gis tydelige og målbare resultatkrav, skriver Limi til Vårt Land.

Frp-ekspert tror Siv Jensen ønsker en litt pyntelig linje

Minerva-kommentator Jan Arild Snoen mener Frp internt kan være delt om hvor hardt partiet skal kjøre frem gamle saksklassikere som provoserer andre partier. Som kamp for friere alkoholpolitikk og mot reguleringer av ulikt slag:

– Siv Jensen kan ønske å opptre litt mer pyntelig for å beholde en god relasjon til tidligere samarbeidspartnere dersom man igjen skal i regjering. Men andre i partiet kan ønske seg kamp for å gjøre Frp stort igjen, og vende blikket bakover til mer «harry-liberale» utspill som skapte popularitet.

Han påpeker at man da gjerne provoserer overfor det som er KrFs saker.

– Jensen er nok opptatt av ikke å brenne alle broer, sier han.

LES OGSÅ OM FRPS NYE LIV:

 Fristilt Frp gikk rett i klinsj med Erna Solberg - til direkte angrep om IS-kvinnen

---

OPPOSISJONSLIV

  • Frp brøt tiår med rolle som protest- og opposisjonsparti da partiet høsten 2013 gikk i regjering sammen med Høyre.
  • Frem til 24. januar i år hadde partiet statsråder i Solberg-regjeringen.
  • Frp vil ikke lenger være forpliktet av regjeringserklæringen fra Granavollen. Frp vil la eget partiprogram styre hvordan partiet skal stemme i Stortinget.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima