Religion

Slik tar kirken avstand fra tukt

Slik leser kristenlederne bibelversene som omhandler «tukt». – Man må tolke versene som et uttrykk for en annen tid, sier biskop Erling Pettersen.

– Å legitimere fysisk avstraffelse av barn med Bibelen er en bibelbruk som ikke har noen plass innenfor Den norske kirkes tenkning, mener Stavanger-biskop Erling Pettersen.

Bakgrunnen for uttalelsen er en tale fra leder Martin Hjellvik i Kilden Menighet Jæren som Vårt Land omtalte i går. Her argumenterer Hjellvik for hvorfor fysisk tukt av barn er bibelsk. Samtidig ber han menigheten følge norsk lov.

Menighetslederen mener det er vanskelig å komme unna at Bibelen taler varmt om fysisk avstraffelse, og etterlyser andres teologiske begrunnelse for ikke å tukte barna. I talen viser han til Efeserne 6, 4, og bruker Bibelforlagets bibelversjon: «Og dere fedre, egg ikke barna deres til vrede, men oppdra dem i Herrens tukt og formaning!»

Biskop Erling Pettersen er overrasket over holdningene som kommer frem.

– Jeg trodde dette var noe vi for lengst hadde lagt bak oss. Heller ikke mitt arbeid på 90-tallet som instituttstyrer for IKO, som jobber spesielt rettet mot barn, var dette noe som ble støttet. Kirkens fremste barne- og ungdomspsykologer jobbet da grundig med tematikken.

LES OGSÅ: – Tukt er godt hvis det blir gjort bibelsk

Anstrengt bibeltolkning

– Hvordan skal man tolke vers som dette?

– Man må tolke versene som et uttrykk for en annen tid, og hvor det var et helt annet syn på kvinner og barn, sier Pettersen, som tror holdningene til menighetslederen «dessverre er representativ for noen små, marginale miljøer på Jæren».

Informasjonsleder Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), sier dette om «tukt» i Bibelen:

– Paulus levde i et samfunn hvor fysisk avstraffelse var vanlig, og kanskje viser han her til fysisk avstraffelse. Men jeg synes det blir en vel anstrengt bibeltolkning dersom man skal si at det er disse metodene kristne må bruke i alle sammenhenger og til alle tider. I stedet bør man forholde seg overordnet til oppfordringene: Ikke vekk sinne, forman deres barn og sett grenser, sier han.

LES ALF GJØSUNDS KOMMENTAR OM FARS HÅND: «Jeg var livredd den hånden da jeg var gutt.»

Kunne bruke bjørkeriset

Heller ikke Erik Furnes, generalsekretær i Indremisjonsforbundet, kan se at fysisk avstraffelse av barn kan forsvares ut ifra Bibelen. Heller ikke innad i organisasjonen har han hørt dem som er uenige i dette.

– Når man bruker bibelvers for å legitimere voldt mot barn, så tolker man tidligere norsk kultur inn i tekstene. På 50- og 60-tallet var det nærmest allment akseptert, ikke bare blant kristne, at en kunne bruke bjørkeriset som fysisk avstraffelse av barn. Begrepet tukt og fysisk avstraffelse ble nærmest synonymer, men man gjør kirke- og kristen-Norge urett dersom man sier at dette er et fenomen som hører spesifikt til der, sier han, og legger til:

– Med den kunnskap vi har i dag om virkningene av fysisk avstraffelse, så er det ingen grunn til å drive med dette.

LES OGSÅ: Rystet over menighets holdninger

Aldri en positiv faktor

Førsteamanuensis ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole, Arne Helge Teigen, har tidligere kalt den lille menigheten på Jæren en ny-baptistisk menighet, med sterke bånd til sørstatsbaptistene i USA. I fjor politianmeldte Barneombudet menigheten på grunn av følgende passasje i trosbekjennelsen deres: «Fysisk tukt (som må utøves kontrollert og i kjærlighet) er bibelsk.»

Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms- og familieetaten, mener ledere har et særskilt ansvar for å ta tydelig avstand fra vold mot barn.

– Vold mot barn har aldri noen positiv effekt uavhengig av om intensjonen er god. Selv om forelderen måtte føle at avstraffelsen gjøres i beste hensikt, vil volden aldri gi noen positive utslag for barnet. Vi kan kategorisk si at vold aldri er aldri en positiv faktor i noen sin oppvekst, sier hun til Vårt Land.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion