Politikk

– Slik taler makten når man har tatt feil

Justisministeren har viklet seg inn i en floke av selvmotsigelser i kirkeasylsaken, mener biskop Halvor Nordhaug. Heller ikke KrF er fornøyd med svaret fra Listhaug.

Politiet har fått krass kritikk etter at de pågrep et afghansk ektepar og deres tre barn i forsamlingshuset Betania på Fitjar. Fredag ga justisminister Sylvi Listhaug sitt svar til Stortinget om saken.

– Dette er i realiteten et «God dag, mann økseskaft»-svar, sier Den norske kirkes biskop Halvor Nordhaug.

Heller ikke stortingsrepresentanten som krevde svar av Listhaug er fornøyd:

– Svært skuffende. Hun har unnveket å svare på alt det vi har etterlyst, sier Torhild Bransdal (KrF), som nå sender ballen videre til regjeringen. Hun vil vite om Erna Solberg og de andre statsrådene stiller seg bak Listhaugs politikk.

LES OGSÅ: Biskop: Politiet avskaffer kirkeasylet

Tillit til politiet

Bransdal ville vite om justisministeren mente politiets handlemåte og vurderinger i saken var i tråd med regjeringens retningslinjer. Derfor sendte hun et skriftlig spørsmål til statsråden.

Svaret forelå fredag.

Da understreket justisministeren at hun «har tillit til at politiets vurdering og konklusjon» i Fitjar-saken er gjort i henhold til retningslinjene.

Listhaug bemerket samtidig at retningslinjene «ikke avskjærer politiet fra å gå inn i kirker og bedehus for med makt å hente ut utlendinger som skal sendes tilbake til hjemlandet. Instruksen nøyer seg med å fastslå at politiet som hovedregel, av respekt for kirkerommet, ikke bør gjøre dette», skriver Listhaug.

Ingen klargjøring

Det sentrale spørsmål i saken, har vært om huset der familien oppholdt seg var å regne for et kirkerom. Politiet mente at forsamlingshuset Betania ikke var det. Biskop Halvor Nordhaug mente derimot at dette utvilsomt var å regne for et kirkerom.

Bransdal spurte derfor om regjeringen ville ta ansvar for å klargjøre hva som skal regnes som et kirkebygg.

Til dette svarte statsråden at hun ikke ser «et behov for en videre klargjøring av hva som skal regnes som kirkebygg i denne type saker.»

LES OGSÅ: Kristne støttespillere mister troen på Listhaug

– Selvmotsigelser

– Hun gir jo ikke noe svar på det som er det kontroversielle i denne saken: Er dette som et kirkehus å regne eller ikke? Listhaug gjentar bare sitt mantra om at hun har tillit til politiets vurdering. Og det kan bare bety to ting: Enten at regjeringen har lagt til side disse retningslinjene fra 1999, eller at man mener at dette ikke er å regne for et kirkerom, sier Halvor Nordhaug til Vårt Land.

Han kaller statsrådens svar for «en floke av selvmotsigelser», og mener de vitner om at statsråden skjønner at politiet har gjort en feil.

– Det er helt åpenbart at man har manglet kunnskap om hva som er et kirkebygg i frikirkelige sammenhenger. Så har politiet tatt seg til rette, og etterpå skjønner man at det ble gjort en feil. Da sier man «Jeg har tillit til politiets vurderinger», som i realiteten er en «God dag, mann økseskaft»-formulering fra den statsråden som sitter med det øverste ansvaret. Slik taler makten når man har tatt feil, mener Nordhaug.

Utsatt utreise?

Fredag kom det frem flere detaljer rundt politiets håndtering i Borgarting lagsmannsrett. Lagmannsretten behandlet da familiens krav om at iverksettelsen av utvisningsvedtaket blir utsatt, inntil det foreligger en rettskraftig dom i asylsaken. Familien har anket UNEs avslag, og saken er foreløpig berammet til sommeren 2019.

Får de medhold i kravet, betyr det at de kan bli i Norge til da. En avgjørelse er ventet førstkommende onsdag.

Hørte «Allah»

Grunnlaget for asylavslaget er at UDI og UNE ikke tror på familiefaren når han sier at han har konvertert til kristendommen. I retten fredag la familiens advokat stor vekt på å vise at konverteringen var reell.

Statens prosessfullmektige, Kjell Inge Ambjørnsdalen, brukte på sin side en rapport fra politiaksjonen for å vise at familiens «troverdighet er lav». I denne rapporten beretter en politimann at faren sa «Allah» etter arrestasjonen:

– Vi har også sett at han har falt tilbake til muslimske bønner når det var som tyngst, konkluderte Ambjørnsdalen ifølge Bergens Tidende.

Nordhaug leser politirapporten annerledes:

– Her tror man jo ikke hva man leser, utbryter han.

– Hvis det er så vilkårlig at vurderingene tas, er det alvorlig grunn til bekymring. Allah betyr «Gud» både for kristne og muslimer.

– Men er det ikke rart at han sier Allah, når hans morsmål er dari. På Dari sier man «Khoda» om Gud?

– Han er naturligvis vokst opp i en muslimsk kultur. Dette er vel det gudsnavnet han har lært seg. Jeg synes ikke det er så veldig oppsiktsvekkende. Dette er sagt i en panikksituasjon, og det er bagatellmessig sammenliknet med det engasjementet som han og familien har vist i menigheten, sier Nordhaug.

LES OGSÅ: Listhaug støtte politiet i kirkeasylsaken

Hardt vær?

Listhaug har vært i hardt vær også av andre årsaker denne helgen. Hun skrev på Facebook at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet», noe som fikk Ap-leder Jonas Gahr Støre til å rette kraftig kritikk mot statsråden.

Flere Høyre-politikere har tatt avstand fra uttalelsen. Men Erna Solberg har ikke kritisert justisministeren.

Nå etterlyser Bransdal svar fra Listhaugs regjeringskolleger også i kirkeasylsaken:

– Vi vet jo at statsråden vil avvikle kirkeasylet, men deler virkelig regjeringen denne oppfatningen? spør hun og mener «den nye praksisen som statsråden nå legger opp til, uthuler kirkeasylet».

– Det kan ikke være sånn at politiets manglende kompetanse til å vurdere hva som er en kirke skal avgjøre hvorvidt vi har kirkeasyl i dette landet, mener hun.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk