Nyheter

Slik smeller KrF inn i verdikollisjoner

Ingen andre partier utfordrer Kristelig Folkeparti så mye på verdifronten som sentrumskompis Venstre. Partiet overgår SV i «KrF-provokasjoner».

Skapte Aps landsmøtevedtak mer avstand til KrF? Og hva slags snublesteiner ligger det egentlig mellom Høyre og Hareide-partiet?

Vårt Land har gjennomgått programvedtak i de ulike partiene – og sjekket opp mot KrFs posisjoner på klassiske verdifelt. I hele KrFs samarbeidsdebatt har kjernesaker om bioteknologi, rus, familiepolitikk, helligdagen og frihet for skoler vært viktige målepunkter. Summen av motsetninger mellom KrF og «alle andre» er klart økende.

Hareide: Innflytelse trengs

Med Venstres ja til altruistisk surrogati topper nettopp Trine Skei Grandes parti listen over hvem KrF kolliderer aller mest med. Paradoksalt nok er Venstre KrFs nærmeste samarbeidspartner.

– Betyr ikke dette at KrF og Venstre for alvor er på vei bort fra hverandre?

– Verdimønstrene er ikke som for 30 år siden: At konflikter om verdisaker kun skapte avstand til den ene siden i politikken – og ikke den andre. Landskapet er mer broket. Derfor er det avgjørende at et parti som KrF har reell innflytelse i et samarbeid, svarer Hareide og poengterer:

– Men det er to partier som har kommet oss nærmere. Det er Høyre og Sp. Men de er visst ikke enige om alt annet, har jeg hørt.

LES OGSÅ: Rødgrønn seier kan gi nytt syn på makt

Liberaliserings-guide

Her er Vårt Lands oversikt over programpunkter partiene har i dag og de nye som forener eller skaper uhygge i møte med KrF:

• Venstre: En hel rekke nye punkter som provoserer KrFs kjernelandskap – i tillegg til en serie gamle «KrF-provokasjoner»:

Forrige program: Ja til søndagshandel, lokal bestemmelse over skjenkerett, ja til vin i butikk, ja til eggdonasjon, assistert befruktning for enslige, juridiske rettigheter til surrogatbarn, livssynsnøytrale formålsparagrafer for skolen og offentlige institusjoner, fjerne KRLE-faget.

Årets vedtak: Ja til altruistisk surrogati, et gjentatt ja til å fjerne sexkjøpsloven, fjerne hele helligdagsloven, innføre tredje kjønn i offentlige dokumenter, godta flere enn to juridiske foreldre, åpne for genterapi på fostre, ja til sjekk av befruktede egg før de skal inn i livmor – såkalt premiplantasjonsdiagnostikk. Partiet fjernet tidligere nei til taxfree.

• SV: Sterkere sekulariseringspakke med regulering i trossamfunn – men strengere om ultralyd. Fjernet dagens ja til tilbud om tidlig ultralyd – noe som i kombinasjon med 16-ukers grense for selvbestemt abort kan gi mulighet for «sorteringssamfunn».

Forrige program: Ja til eggdonasjon, assistert befruktning for enslige, nei til surrogati, ja til selvbestemt abort inntil 16. uke, arbeid for livssynsnøytral stat, ja til salg av alkohol også etter klokken 15 dager før helligdager.

Årets vedtak: Fjerne KRLE, gjøre barnehager religionsnøytrale, fjerne statsstøtten til trossamfunn som benytter seg av unntaksadgangen i likestillingsloven, restriktiv politikk overfor religiøse skoler, fjerne henvisninger til religion i Grunnloven.

• Senterpartiet: Partiets vedtatte program for eksempelvis bioteknologi er svært likt KrFs. Gjorde alkoholpolitikken mindre streng under årets landsmøte.

Forrige program: Innskrenke surrogati i utlandet, nei til tidlig ultralyd, nei til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Vedtok maksimaltid for kommunal skjenking av alkohol – klokken 03.00

Årets vedtak: Nei til legers reservasjonsrett. Streng bioteknologi ble stående. Fjernet punktet om maksimal skjenketid. Skal jobbe for minst ti prosent kutt i alkoholforbruket innen 2025.

• Arbeiderpartiet: Kvesset livssyns- og privatskolepolitikk på områder KrF er urolige for. Fjernet mye omtale av Den norske kirkes funksjon som folkekirke. Moderniserte livssynspolitikken. Flere nye punkter utfordrer KrF.

Forrige program: Ja til eggdonasjon og tidlig ultralyd. Åpne for omtale av alkoholholdige produkter.

Årets vedtak: Assistert befruktning for enslige, vurdere flere juridiske foreldre og innføring av et tredje kjønn, fjerne KRLE, sette krav til både demokrati og 40 prosents kvinneandel i trossamfunn som får statsstøtte. Partiet vil gi kommuner og fylkeskommuner mulighet til å styre omfanget av privatskoler. Innføre NIPT-test for gravide som har rett på fosterdiagnostikk

• Høyre: Helt overraskende vedtok partiet noen liberaliseringer i alkoholpolitikken. Viktig bioteknologi er satt på vent til neste år. Modererte politikk for søndagsåpne butikker.

Forrige program: Nei til eggdonasjon, Ja til alkoholsalg i butikker frem til klokken 22.00. Punkter sikret Den norske kirke intern råderett og om å opprettholde dagens vigselsordning. Nei til tidlig ultralyd, surrogati og forskning på befruktede egg.

Årets vedtak: Fjernet ord om Den norske kirkes særstilling – skrotet punkt om vigsel. Utsatte strid om eggdonasjon og bioteknologi til neste år. Ja til pils i park og ja til sterkøl på opptil 5,5 prosent i butikk. Droppet ord om alkoholsalg til klokken 22 i butikker, men åpner for «større kommunalt handlingsrom om skjenketid og utsalgssteder.»

• Fremskrittspartiet: Vedtar nytt partiprogram neste helg. Er KrFs klareste motstander i alkoholpolitikken. Men Frp har skrotet ja til EUs digre importkvote.

Forrige program: Ingen reguleringer av serverings- og åpningstider. Vil oppløse alkoholmonopolet, senke avgifter og innføre EUs taxfreekvote. Åpning for eggdonasjon, men krav til én biologisk mor og én biologisk far. Ja til tidlig ultralyd.

Forslag i år: Mindretall vil åpne for surrogati, tillate gårdsutsalg av alkohol uavhengig av alkoholstyrke, likebehandle kiosk og dagligvare ved tildeling av salgsbevilling for alkoholholdig drikkevarer. Men punktet om å innføre EUs rommelige taxfreekvote er ute.

LES OGSÅ: KRLEs første fiende var blå

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter