Nyheter

Slik kan Høyre få ny strid om tigging

Anerkjennende ord om tigging i nytt prinsipputkast kan skape strid i Høyre.

I sisteutkastet til Høyres prinsipprogram er det kommet inn formulering som anerkjenner tigging som en måte å be om hjelp på.

– Men det betyr ikke at organisert tigging gjøres akseptabelt, sier nestleder Jan Tore Sanner, som har ledet arbeidet med nytt prinsipprogram for partiet.

Men den oppfatningen deles ikke i enkelte fylkeslag, får Vårt Land opplyst. Dermed kan det igjen bli landsmøtestrid om temaet.

LES OGSÅ: Høyre vurderer å forsyne seg av kirkens «arvesølv»

Ord som kan splitte

Det er i kapitlet om «sosial bærekraft» en enstemmig programkomité har skrevet inn anerkjennende ord om tigging.

Det heter at «alle mennesker har rett til å be om hjelp når de trenger det, også når det skjer i form av tigging». Formuleringen fantes ikke i førsteutkastet, som ble sendt på høring.

LES OGSÅ: Derfor advarer kirkefond-toppen Høyre mot å ta fra «kirkens arvesølv»

Tigging? Ikke et prinsipp

Selv om det ikke er dissenser innad i komitéen, opplyses det til Vårt Land at fylkeslag kan komme til å foreslå å skrote tiggeomtalen. Man mener formuleringer om tigging ikke er noe prinsipp – det hører heller inn i et arbeidsprogram. Formuleringen kan sende feil signal til velgerne.

Dermed kan det være duket for verbalt slag i landsmøtemøtesalen på Gardermoen i mars. Våren 2012 endte nettopp strid om lovligheten av tigging i et intenst landsmøteoppgjør til Høyre å være.

Partiet vedtok da å gjeninnføre tiggeforbud – et vedtak som skapte stor debatt i pressen om bildet av partiet Høyre.

LES OGSÅ: De rødgrønne ønsker innflytelse på livssynspolitikken, vil bli inkludert av Ropstad

Sanner: Fortsatt ulovlig.

Nestleder Sanner mener på sin side at den aktuelle formuleringen ikke legaliserer all tigging:

– Det er en formulering i et kapittel om menneskeverd. Vi skriver at det ikke skal være forbudt å be om hjelp. Det betyr ikke at organisert tigging gjøres akseptabelt. Det som i dag er ulovlig, vil fortsatt være ulovlig og skal bekjempes. Men det å be om hjelp i en nødsituasjon, vil vi ikke ha forbud mot.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter