Nyheter

Slik er USAs valgdag

I dag kan over 200 millioner ­amerikanere si sin mening om hvem som skal bli landets neste president.

Alle amerikanske statsborgere­ som har fylt 18 år før eller på valgdagen, har stemmerett. Men i motsetning til i Norge, må amerikanerne registrere seg som velgere i forkant av valget.

De første valglokalene åpner på østkysten klokken 06:00 om morgenen. Derfra går det slag i slag gjennom USAs 50 delstater fram til det siste valglokalet stenger i Adak i Alaska klokken 20:00 lokal tid, fem tidssoner lenger vest og 19 timer senere.

LES OGSÅ: Valget handler også om kampen om det andre hvite huset

Er sjanseløse

Velgerne kan velge mellom republikaneren Donald Trump, demokraten Hillary Clinton og noen mindre kjente, og fullstendig sjanse­løse, kandidater: libertarianeren Gary Johnson og Jill Stein fra De grønne.

Den kandidaten som får flest stemmer i en delstat, blir kandidaten den delstaten støtter i presidentvalget og gir samtlige av sine såkalte valgmenn til kandidaten.

LES MER Stemmer motvillig på Trump

Viktige valgmenn

Når en kandidat har fått minst 270 av de 538 valgmennene, er valget avgjort og USA har valgt sin 45. president.

Presidenten i USA velges ikke direkte av folket, men av valgmenn utsendt fra de 50 delstatene og det føderale distriktet Washington DC. Antall valgmenn i hver stat tilsvarer antall senatorer og representanter de har i Kongressen.

Hver stat har to senatorer og et antall representanter som avgjøres av folke­tallet. Washington DC har tre valgmenn, like mange som den minste delstaten.

Den kandidaten som får flest stemmer i en delstat, vinner alle delstatens valgmenn. Unntakene er Maine og Nebraska hvor valgmennene delvis fordeles distriktsvis.

Riktige delstater

Denne valgordningen gjør det mulig å vinne valget uten å få flest stemmer i landet som helhet, forutsatt at man vinner de riktige delstatene.

Resultat? Hvor tidlig valgvinneren er klar, kommer an på hvor stor marginen er i de viktige vippestatene. Er marginen stor, kan vinneren i en stat erklæres tidlig og før alle stemmene er talt opp.

LES MER Rasisme er USAs arvesynd

Kontrollerer Senatet

På samme stemmeseddelen som amerikanerne skal stemme på Clinton eller Trump, skal de også velge hvem som skal være deres representanter i Kongressen. Hele Representantenes hus og en tredel av USAs senatorer skal utpekes.

Mens Republikanerne trolig beholder flertallet i Huset, er partiets flertall i Senatet truet. Bare ti demokratiske senatorer kjemper om gjenvalg, mens Republikanerne må forsvare 24 av sine plasser i kammeret.

I partiet frykter mange at Trumps upopularitet kan dra med seg senatsflertallet i dragsuget.

Amerikanske velgere stemmer sjelden på ulikt parti i kongressvalget og i presidentvalget. Og jo flere misfornøyde velgere som blir sittende hjemme, jo færre stemmer får partiets senatskandidater.

Til januar

Den nyvalgte presidenten innsettes 20. januar 2017 klokken 12.00 lokal tid. Fram til det vil president Barack Obama ha alle fullmakter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter