Nyheter

Slik definerer britene jødehat

Mandag vedtok Storbritannia en formell definisjon av antisemittisme for å bekjempe det økende hatet mot jøder. Også tilfeller av Israel-kritikk omfattes av definisjonen.

– Det er uakseptabelt at det er antisemittisme i dette landet. Det er enda verre at tilfellene av det er økende. Når vi gjør dette er det med håp om at det utgjør en reell forskjell, sier statsminister Theresa May i en uttalelse.

Mandag vedtok den britiske regjeringen en felles definisjon av antisemittisme. Tanken er at en klar definisjon skal gjøre flere bevisst på hva antisemittisme er. Britisk politi har hittil hatt en egen definisjon, men nå innføres en felles standard for de offentlige institusjonene.

– Det blir nå én definisjon av antisemittisme. Det betyr at alle som bruker språk eller oppførsel som viser hat mot jøder fordi de er jøder vil bli holdt ansvarlig for det, sier May.

LES OGSÅ: Britiske jøder vil bli tyskere igjen

Kritikk mot Israel kan være antisemittisk

Definisjonen britene nå har vedtatt er laget av International Holocaust Rememberance Alliance (IHRA), en organisasjon med 31 medlemmer – blant andre Norge. Definisjonen ble laget i mai i år. Den slår fast at «antisemittisme er en bestemt oppfatning av jøder som kan uttrykkes som hat overfor jøder. Verbale og fysiske manifestasjoner av antisemittisme er rettet mot jøder eller ikke-jøder og/eller deres eiendom, og mot jødiske kulturelle og religiøse fasiliteter.»

IHRA slår også fast at dette inkluderer kritikk mot Israel i tilfeller der Israel oppfattes som en jødisk enhet. I tilfeller der Israel kritiseres på samme måte som andre land kritiseres, anses det ikke å være antisemittisme.

Ifølge IHRA ansees det for eksempel som antisemittisme om du anklager jøder for å være mer lojale mot Israel eller religionen, enn til deres egen nasjon. Et annet eksempel er å si at Israels eksistens egentlig er rasistisk.

Storbritannia blir et av de første landene som tar i bruk denne definisjonen.

LES OGSÅ: Franske jøder flytter til Israel – og tilbake

Økning av hatkriminalitet og antisemittisme.

Antallet antisemittiske hendelser i Storbritannia økte med 11 prosent mellom januar og juni i år – fra 500 i samme periode i fjor, til 557 i år. Også 2015 var rekordår, med 13 prosent flere tilfeller enn 2014. Dessuten har tallene på hatkriminalitet og fremmedfiendtlighet skutt i været etter Brexit i slutten av juni.

Labour-partiet, som har fått kraftig kritikk for ikke å ha gjort noe med antisemittismen i egne rekker, ønsker initiativet velkommen.

– Hat mot jøder er like avskyelig og uakseptabelt som andre former for rasisme, uttaler en talsperson for Labour-leder Jeremy Corbyn til The Guardian.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter