Kirke

Slik avsluttet Danmark kirkeasyl-ordningen

Justisminister sendte politi inn i København-kirke.

Akkurat som i Norge prøvde avviste asylsøkere i Danmark å hindre utsendelse ved å søke vern hos kirken.

I mai 2009 undertegnet Danmark og Irak en avtale som sa at irakiske borgere med endelig avslag på asylsøknadene kunne sendes hjem til Irak.

Men en gruppe irakere nektet å forlate landet, og gikk i kirkeasyl i Vor Frue kirke i København. Få dager senere skiftet kirkeasylantene kirke. De flyttet inn i Brorsons kirke.

Hentet ut

Gjennom mai, juni og juli og inn i august ble kirkeasylantene i Danmarks hovedstad svært synlige i dansk media. Støttedemonstrasjoner samlet flere tusen dansker.

Natt til 13. august hadde den konservative regjeringen fått nok. Daværende justisminister Brian Mikkelsen fra partiet De konservative ga klarsignal til at politiet kunne gå inn i Brorsons kirke og hente mennene som satt i kirkeasyl. 18 irakiske menn ble kastet ut av kirken. Kvinner og barn fikk være igjen i kirken.

Særbehandling

Mikkelsen roste aksjonen:

- Politiet klarte oppgaven fint. Ingen skal kunne oppnå særbehandling ved å besette en kirke, sa justisministeren i en pressemelding.

Han forklarte at det var politiets oppgave å hjelpe utlendingsmyndighetene når avviste asylsøkere ikke ville forlate Danmark.

Kommentar

Vårt Land har prøvd å få kontakt med Brian Mikkelsen, som i dag sitter i Folketinget, for å få kommentarer til situasjonen i Norge:

Flere syrere går i kirkeasyl i Finnmark for ikke å bli sendt til Russland.

Politiet vurderer å gå inn i kirker og hente ut kirkeasylanter.

Men Vårt Land har ikke lyktes med å få Mikkelsen i tale.

Støtte

Samme dag som dansk politi ryddet Brorsons kirke i København presenterte avisen Politiken og dansk TV2 en meningsmåling som viste at seks av ti dansker støttet politiaksjonen, 23 prosent sa de var imot aksjonen.

Daværende justisminister Mikkelsen høstet også ros for politiaksjonen fra hun som i 2009 ledet Socialdemokraterne, Arbeiderpartiets danske søsterparti, Helle Thorning-Schmidt - som nå i januar ble tilsatt som internasjonal direktør i hjelpeorganisasjonen Redd Barna.

Irakerne som satt i kirkeasyl i Brorsons kirke ble sendt hjem til Irak.

Nedlagt

Noen måneder etter politiaksjonen ble den danske, frivillige organisasjonen Kirkeasyl lagt ned.

- Det sitter ikke lenger irakere i kirker. Derfor har vi vært stille en tid, men nå setter vi punktum, sa talsmann Jakob Tamsmark til Politiken.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke