Kirke

Slår tilbake mot Høie: – Du svarer ikke på spørsmålet vårt

Initiativtaker til opprop mot Bent Høie mener helseministeren lager et kunstig skille mellom en konservativ teologi og hvilke konsekvenser det får for trosutøvelsen.

– Bent Høie svarer ikke på vår utfordring om det faglige grunnlaget han har for å koble homofili, religiøs tilhørighet og høyere selvmordsrate. Vi ønsker forskning på det feltet, sier Jarle Haugland, leder i den kristne medieorganisasjonen Tro & Medier.

Han var initiativtaker til oppropet som krevde svar fra helseminister Bent Høie. Nå reagerer Haugland på at Høie sier at de som står bak oppropet ikke tåler motstand.

– Selvfølgelig gjør vi det, det er derfor vi går inn i en debatt, der vi sier eksplisitt at vi vil være lydhøre. Men da må Høie svare på argumentene våre. Jeg mener hans svar til oss er tynt, og faller på sin egen urimelighet.

«Stigmatiserer titusenvis av kristne barn og unge»

Ledere i noen av de største kristne organisasjonene i Norge stilte seg bak oppropet torsdag. De ba Høie svare på hva han mente med at deres ståsted i samlivsspørsmål er «livsfarlig».

– Han bidrar til å stigmatisere titusenvis av kristne barn og unge som skal leve med at en helseminister mener deres tro er livsfarlig, skrev de kristne lederne.

Bakgrunnen for innlegget var at helseministeren kritiserte Andreas Håtveits utsagn i media om homofilt samlevende ledere på leir.

Høie: Dreier seg ikke om teologi, men om følger

Torsdag kveld svarte Bent Høie på kristenledernes kritikk. Han mener han aldri har sagt at teologien de står for er livsfarlig.

– Men jeg mener det er livsfarlig når ungdomsledere som er forbilder så tydelig som det vi fikk demonstrert i denne saken gir uttrykk for at barn og unge med en homofil legning ikke er velkomne i en organisasjon.

Høie sier hans reaksjon ikke dreier seg om teologi, men om følgene av Håtveits uttalelse.

– Det handler ikke om at deler av de kristne i Norge mener at ekteskapet skal være reservert for par av to ulike kjønn. Det handler om det kraftige signalet en uttalelse som Håtveits sender til alle barn og unge som er aktive i denne organisasjonen.

– Man kan ikke skille teologi og praksis

Haugland mener imidlertid at Høie har angrepet Håtveits teologi, og refererer til helseministerens innlegg i avisen Dagen. Der skriver Høie at han mener «Håtveit tar grunnleggende feil i sitt syn på homofilt samliv og jeg mener hans standpunkt og holdninger kan våre livsfarlige – spesielt med tanke på hans posisjon som forbilde og ungdomsleder. Det er mitt syn og truer hverken hans ­religionsfrihet eller ytringsfrihet».

– I den teksten angriper Høie Håtveits syn og standpunkt. Teologi er ikke bare teori, det er også praksis. Den handler om hvordan vi lever. Høie sier deler av Håtveits trosutøvelse er livsfarlig, og da angriper han også teologien hans.

– Men Høie sier også at kronikkforfatterne har rett til å mene noe annet enn ham i teologiske spørsmål?

– Jeg ser ikke på det som noen utstrakt hånd, for ministeren opererer med et helt unaturlig skille mellom teologi og liv. Han sier vi kan ha et annet teologisk ståsted enn ham, men at å sette dette synet ut i praksis, er livsfarlig. Da må han erkjenne at han mener vår teologi er livsfarlig.

LES MER:

Kristne ledere krever svar fra Bent Høie: Hva mener du med at vårt ståsted er «livsfarlig»?

Hardt ut mot Høie: – Hans utsagn kan bidra til stigmatisering av kristne barn og unge

Høie svarer på kritikken: – Opplever at de ikke tåler motstand mot eget standpunkt

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke