Kirke

Slår tilbake mot brosjyrekritikk

Valgmateriellet til kirkevalget har blitt kritisert av prester og aktive i kirken. Kritikerne burde tenke seg bedre om, mener kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen.

Etter Den norske kirke (Dnk) nylig sendte ut valgmateriell til det nært forestående kirkevalget har det kommet reaksjoner. Brosjyren med tittelen «Hei du, lenge siden sist?» har fått kritikk for å være defensiv, og for å gi kirkegjengere dårlig samvittighet.

– Jeg skulle ønske meg litt ettertenksomhet fra de som reagerer veldig sterkt i media. Det går an å tenke seg om en gang til før man reagerer, og tenke at ikke bare teologisk kompetanse er viktig i kirken, men også at kommunikasjonsfaglig kompetanse er viktig, sier kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen.

Det opphetede ordskiftet kan resultere i at kirken i framtiden blir mindre nytenkende, mener Vad Nilsen.

– Vi kommer til å tape mye på det hvis ingen tør å prøve noe nytt. Foreløpig er det noen prester som har reagert, men det var ikke først og fremst prester vi ville nå med denne brosjyren. Vi har prøvd å nå ut til de som ikke har stemt før, sier Vad Nilsen.

Uenig i kritikken

«Er det mulig!?» skrev Marita Bjørke Ådland i et leserinnlegg i Vårt Land om kirkevalgsbrosjyren.

Hun angrer ikke på at hun ordla seg på den måten.

– Det er viktig for meg å understreke at jeg ikke er krenka, såret eller vonbroten, men at jeg er overrasket over at de bruker den retorikken i den tiden kirken er i nå. Nå skal vi etablere oss som selvstendige og frigjort fra staten. Vi burde i mye større grad omfavne medlemmene våre, sier Ådland.

Responsen på leserinnlegget har vært stor, og de fleste har vært enige med henne, forteller Ådland.

– Uvanlig mange har delt min reaksjon, sier hun.

Samtidig forstår hun at kritikken er sår for Dnks ledelse.

– Jeg kritiserer mine egne, og jeg forstår at det kan føles utfordrende, sier Ådland.

LES MER: Dnk bruker millioner på reklamekampanje – ekspertene er ikke imponert

Tar selvkritikk på et punkt

I tillegg til innsalgsbudskapet i brosjyren, har beskrivelsen av kirkens organisering blitt kritisert:

Menighetsrådet, bispedømmerådet og Kirkemøtet er nevnt, men fellesrådene er det ikke – til tross for at medlemmer i fellesrådene også velges indirekte gjennom kirkevalget.

Kirkesjef i Asker, John Grimsby, skriver et leserinnlegg til Vårt Land at «Med ny lov om trossamfunn på plass, skal kirken i denne valgperioden forhåpentligvis beslutte ny kirkeordning. Uansett hva vi måtte mene om kirkeordning, må informasjon om kirkevalg og kirkens ordninger være korrekte. Jeg tror ikke at feilen har kirkepolitiske undertoner».

Akkurat denne kritikken er Nilsen enig i, noe hun også skriver i et innlegg i Vårt Land i dag.

– Vi burde nok ordlagt oss annerledes. Selv om det som står er riktig, så usynliggjør vi en del av kirkevirkeligheten, i og med at vi også indirekte velger hvem som skal sitte i fellesrådene, sier hun.

LES MER: – Jeg forstår ikke helt at brosjyren kan oppfattes på den måten, sier Ingeborg Dybvig i Kirkerådet

– For ensporet i kommunikasjonen

Årsaken til at det har skjedd kan være den enkle kommunikasjonsformen i brosjyren, tror Nilsen.

– Det kan nok skyldes at vi med veldig få ord ville fortelle hvilke organer det er valg til. Vi har vært for ensporet, og det har noen effekter vi gjerne skulle sett at det ikke hadde, sier hun.

Utelatelsen av fellesrådene fra brosjyren må ikke sees i sammenheng med kirkeordningsdebatten, mener kirkerådsdirektøren.

– Jeg erkjenner at det blir satt i en slik sammenheng. Vi beklager at vi har ordlagt oss slik at de som er ansatt i lokalkirken kan tolke det inn i kirkeordningsdebatten. Der kunne vi gjort en bedre jobb, og da det er det bare å beklage, sier Vad Nilsen.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke