Religion

Slår ring om norske katolikker

Tirsdag samles flere religiøse ledere hos biskop Bernt Eidsvig. – Et angrep på en kirke, er et angrep på oss alle, sier imam Senaid Kobilica.

IS-angrepet på den franske presten Jacues Hamel (85) skaper sterke reaksjoner også hos norske muslimer. Derfor har imam Senaid Kobilica samlet en rekke imamer fra ulike trossamfunn for å treffe den katolske Oslo-biskopen Bernt Eidsvig. Også Ingrid Rosendorf Joys, leder for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, kommer til å delta, samt domprost Anne-May Grasaas fra Oslo domkirke.

– Vi ønsker å gi våre kondolanser og uttrykke vår sorg, sier Kobilica, som er sjefsimam for Det Islamske Fellesskap i Bosnia og Hercegovina.

LES OGSÅ: – Vi kan ikke ta hevn, sier norske katolikker

Leve sammen i fred.

Han mener det er viktig at religiøse representanter nå står sammen.

– Et angrep på en kirke, er et angrep på oss alle. Neste gang kan det være en imam som angripes. Slike terrorister gjør ikke forskjell på imamer og prester, sier Kobilica.

Han tror også det er «ekstremt viktig» å få øynene opp for hva terroristene ønsker å oppnå med slike handlinger:

– De har blant annet som mål å sette ulike religiøse grupper opp mot hverandre, og dette vil vi ikke være med på. Vi ønsker å leve sammen i fred, sier han.

LES MER: – En undertone av religionskrig

Inviterte til møte.

Den drepte presten arbeidet blant annet for samhold mellom ulike religioner, og hadde nær kontakt med muslimene i byen. Dagen etter hans død inviterte den franske presidenten en rekke religiøse ledere til Elyséepalasset.

– Det harmoniske forholdet som finnes mellom våre ulike religioner i Frankrike, utgjør en viktig ressurs for samholdet i vårt samfunn, sa Paris' erkebiskop André Vingt-Trois, ifølge NTB.

– Vi kan ikke la oss bli trukket inn i det politiske spillet til Daesh, som ønsker å sette oss opp mot hverandre, sa erkebiskopen. Daesh er en arabisk forkortelse for IS.

Fredens religion.

Pave Frans var også på banen etter prestedrapet. Han står fast på påstanden om islam som «fredens religion».

– Vi må ikke være redde for å si sannheten, verden er i krig fordi den har mistet freden, sa paven til journalister ombord i flyet til Krakow i Polen, ifølge NTB.

– Når jeg snakker om krig, mener jeg krig om interesser, penger, ressurser, ikke religion. Alle religioner ønsker fred, det er de andre som ønsker krig, sa paven.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion